Oglasila se mlada iz Bejruta čiji je snimak obišao svijet

Piše: Redakcija

Od eksplozije koja je odjeknula Bejrutom, svakodnevno na društvenim mrežama se mogu vidjeti potresne scene. Jedna od njih je i ona mladenke Isre Seblani, koja je pozirala za svoje svadbene fotografije u trenutku kada se dogodila stravična eksplozija.

Ova mlada djevojka je pozirala uz široki osijmeh, a onda se dogodio strahoviti prasak. Njena haljina i buket bukvalno odlijeću u tom trenutku, a kamera je snimila dim i okolinu razrušenu od jake detonacije.

Video je zabilježio i trenutak kada su mlada i mladoženja krenuli da bježe sa ulice, koju su prekrili ruševine i dim. Seblani, inače ljekarka u SAD-u, koja je stigla u grad nekoliko sedmica pred vjenčanje, pomogla je jednom povrijeđenom čovjeku pre nego što je pobjegla na Trg Saifi u Bejrutu, piše Gurdian.

Dva dana nakon eksplozije, ona i njen suprug 34-godišnji biznismen Ahmad Subeih i dalje pokušavaju da se oporave od šoka.

– Za svoj veliki dan sam se spremala dvije sedmice i bila sam sretna kao i sve druge devojke: „Ja se udajem“. Moji roditelji će biti tako sretni kad me vide u bijeloj haljini, izgledat ću kao princeza – rekla je ona za Reutes.

– Ono što se desilo tokom eksplozije se ne može opisati riječima. Bila sam u šoku, pitala sam se šta se desilo, da li ću umrijeti? Kako ću umrijeti? – dodala je ona.

I Subeih se prisjeća trenutka eksplozije čiji je uzrok najvjerovatnije skladište hemikalije amonijum nitrata u luci u Bejrutu.

– Počeli smo da hodamo okolo, bio sam ekstremno tužan, ne može se opisati razaranje i zvuk ekspozije. Još uvijek smo u šoku. Nikada nisam čuo zvuk sličan toj eksploziji – kazao je.

Poslije eksplozije su pokušali da se smire i da nastave sa proslavom.

– Moj muž mi je rekao da nastavimo, da ne možemo da stanemo. Pomislila sam zašto da ne. Nisam jednostavno živjela trenutak, bilo je samo lice, usne koje se osmjehuju, ali to je sve. Onda smo otišli na večeru – navela je ona.

Njen muž se prisjeća trenutka kada su u srijedu ušli u oštećen hotel kako bi uzeli svoje stvari i pasoše.

– Scena u sobi je bila nevjerovatna – rekao je mladoženja, koji čeka vizu za SAD kako bi se pridružio svojoj supruzi.

Seblani voli Liban, ali osjeća da poslije eksplozije život tamo više nije opcija.

Pročitajte još