Šta su ženama cipele

Piše: Redakcija

Objasniti ljubav žena prema cipelama (posebno visokim potpeticama) nemoguća je misija. Ne poznajem nijednu ženu koja u svom cipelarniku ima samo jedne cipele ili četvere (za svaku sezonu). Svaka ima barem duplo. Stoga tu romantičnu vezu nećemo ni pokušavati objasniti. Kao i sve ljubavi i ona se dešava spontano i kada je najmanje očekujemo. U dobru cipelu lako se zaljubimo, baš kao u lošeg dečka. Znamo da nam u tom trenutku nisu potrebne niti nam cjenovno odgovaraju, ali im, ipak, ne znamo odoljeti. I, sve ćemo učiniti da ih dobijemo.

Jedno istraživanje je pokazalo da više od 73 posto žena svake godine kupi od jednog do pet pari obuće. Više od trećine žena ima više od 20 pari cipela u svom ormaru. Velikih zaljubljenica u cipele među pripadnicama ljepšeg spola ima blizu 15 posto i one imaju više od 50 pari cipela u svom ormaru.

Velik utjecaj na to koja je obuća u trendu imaju zvijezde, a 19 posto žena rođenih osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka kupilo je određeni par obuće nakon što su ga uočile na nekoj slavnoj osobi. Ipak, posjedovati dobru cipelu nije ekskluzivitet samo slavnih ličnosti. Mnoge dame će mjesecima odvajati od svoje plaće, kako bi sebi priuštile najželjeniji par. O ljubavi prema cipelama razgovarali smo s nekim poznatim bh. ženama, ali i onim koje nisu javne ličnosti. Svaka žena, ipak, ima pravo na dobru cipelu!

Imelda Marcos – žena s najviše cipela na svijetu

Imelda Marcos je filipinska političarka i udovica desetog filipinskog predsjednika Ferdinanda Marcosa. Njeni nadimci su “čelična leptirica” ili “željezna leptirica”. Potječe iz bogate porodice, a u mladosti je pobjeđivala na izborima ljepote.
Dok je bila supruga predsjednika, postala je poznata širom svijeta zbog zbirke od 2.700 pari cipela. Godine 2001., otvorila je muzej cipela u obućarskoj četvrti u Manili. Njen interes za odjeću bio je naširoko poznat, pogotovo njena sklonost prema cipelama. Najviše je kupovala od državnog novca.

Kompletan tekst pročitajte u printanom izdanju magazina “Azra” (br. 857)

Pročitajte još