Žrtva koja je pobijedila

Piše: Nermin Demirović

Marion Bartoli, nekadašnja osvajačica Wimbledona, svakog trenutka treba postati majka. Postoje dvije verzije priče o njenoj teškoj bolesti, prema jednoj, imala je misteriozni virus, a prema drugoj, ispaštala je zbog očevih velikih ambicija

 

Bila je to najljepša sportska bajka. Digla je u zrak trofej osvojen na Wimbledonu i iza sebe te 2013. godine ostavila sve velike teniske zvijezde. Savršeno pripremljene, savršenih udaraca, žene atlete gledale su kako slavi jedna, po mnogo čemu, autsajderka.

Nikada nije bila u krugu onih za koje su govorili da ima najveći talent, nikada njeni udarci nisu bili na TV špicama kao primjer savršenog tenisa, ali to joj nije problem. S nekoliko kilograma viška Marion Bartoli postala je pobjednica jednog do najvećih turnira na svijetu.

Nepozati virus

Sportska javnost bila je oduševljena, imali su novu junakinju koja ni po čemu nije bila favoritkinja, ali sve što se dešavalo nakon toga nije donijelo ljepotu.

Francuskinja je nešto kasnije ponovo postala top vijest. Odlučila je da se povuče iz sporta sa samo 28 godina i ni danas nije sve potpuno jasno u vezi s onim što je prolazila. Cijela višegodišnja agonija umotana je u misterioznu foliju.

Teško se razboljela Bartoli. Postoje dvije verzije priče, ona se i danas drži jedne od njih, a mediji u svijetu su vrlo često bili skloni onoj drugoj.

Kako je tada pisano, borila se s opakom bolešću. Francuskinja se 2016. zarazila misterioznim virusom koji joj je napao krvni sistem, a zbog iscrpljenosti organizma i lošeg stanja u kojem je bila provela je čak četiri mjeseca u bolnici.

Pisano je da je na ivici smrti, svakodnevno su se borili za njen život, opadala joj je kosa, zubi su joj ispadali i izgubila je više od 20 kilograma. Stalno je nosila rukavice, a morala se tuširati samo mineralnom vodom, jer je bila alergična na sve i svašta.

– Ovo nije život. Ja jednostavno preživljavam. Bojim se za svoj život i strah me je da će mi jednog dana srce samo stati. Moj život je trenutno noćna mora i ne želim to nikome. Postepeno se situacija pogoršava – rekla je tada Bartoli, naglasivši da može jesti samo listove organske salate i oguljene krastavce, koje mora prati mineralnom vodom.

Govoreno je da je nepoznati virus pokupila na putovanju između Australije, SAD-a i Indije.

– Koliko je sve teško, najbolje potvrđuje to da čak ni papirnatu maramicu ne smijem staviti na lice, jer može izazvati osip. Da li se plašim? Da, naravno, jer moje srce može iznenada prestati da kuca. Veoma je teško prolaziti kroz sve ovo – izjavila je Bartoli.

Pritisak oca

Sve ono što je govorila Bartoli bilo je nekima sumnjivo. Niko nije sumnjao u to da je ona zaista bolesna, jer to je i laicima bilo vidljivo, ali razlog i priče o misterioznom virusu neki su osporavali. Ta žena je očigledno patila, njen izgled je to jasno govorio, ali uzrok je ostao misterija.

Umjesto virusa, kao glavni problem neki su vidjeli njenog oca Waltera Bartolija.

Kada je 2000. Walter ostavio svoj posao ljekara opće prakse, kako bi se posvetio kćerinoj karijeri, bilo je upitno zna li taj čovjek uopće držati reket. Marion, pak, nije mogla reproducirati najprirodniji i mnogima najlakši udarac u tenisu, onaj s forhend strane, pa je na očev savjet forhend i bekhend zaigrala dvoručno.

Samouki Walter joj je govorio kako je potrebno ubiti lopticu i da graciozni tenis gubi primat. Bartoli je to najbolje demonstrirala na terenu – mnogima je prepoznatljiva upravo po svojim smiješnim tikovima, odnosno tome kako između poena, čekajući servis duboko u terenu, nervozno poput zeca poskakuje te u prazno simulira pokrete forhenda i bekhenda.

Nakon svega mišljenja su bila da je previše izložena stresu, da je otac imao spartanski pristup i da je zbog želje da bude što spremnija i oboljela.

Analizirano je da mnogi od simptoma koje navodi nemaju nikakvog uporišta u naučnom smislu, ali da je zato jedan dio njih tada jasno ukazivao da ona boluje od anoreksije.

– Postala sam alergična na sve. Moje telo odbija sve više stvari svakoga dana – od hrane do električnih uređaja, rekla je Bartoli u pokušaju da demantira priče o anoreksiji.

Bartoli je naglasila da je uradila brojne analize krvi i da su ljekari potvrdili da u organizmu ima virus, ali da još ne znaju koji.

Blaženo stanje

Bilo kako bilo, nalazila se na rubu života. Možda je u svemu odlučila štititi i porodicu i ostati kod priče o tajnovitom virusu, ali nema dileme da je itekako bila žrtva teške bolesti. Na svu sreću, nije dopustila da to bude jače od nje.

Njena bajka izgleda sada zaista počinje, jer ona svakog trenutka treba postati majka. U braku je s belgijskim fudbalerom Jahijom Bumedinom, živi u Dubaiju i čekaju svoje prvo dijete.

– Djevojčice naša draga, tvoji tata i mama jedva čekaju da dođeš – objavila je ovih dana na društvenim mrežama Bartoli.

Očigledno je nekadašnja pobjednica Wibledona još jednom ostvarila trijumf. Svi teški dani, sve traume su iza nje. Nije pristala da ostane žrtva.

– Sve to je iza mene. Bili su to vrlo teški dani, mjeseci i godine, ali sada je to prošlost. Moj život se vratio u normalu i sada sam spreman za nešto lijepo što dolazi – izjavila je Bartoli nakon što je saznala da je trudna.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti