Lijepa kaligrafkinja Selma Mekić o hidžabu: S vremena na vrijeme na nišanu, ali sam žena borac!

Piše: Redakcija

 Mlada kaligrafkinja i modna kreatorka iz Novog Pazara Selma Mekić jučer je obilježila lijep jubilej, povom kojeg je na društvenim mrežama dala zanimljiv, a u današnje vrijeme, slobodno se može reći i hrabar osvrt na ženu pod hidžabom.

Mekić, inače, diplomirana pedagogica Fakulteta islamskih nauka u Beogradu, a vrlo čest i drag gost Sarajeva, prisjetila se, naime, perioda kada je prije deceniju i po odličila da će nositi maramu u skladu s islamskom tradicijom. Tada je bila 15-godišnjakinja, a hidžab i danas nosi i s ponosom ga promovira.

-Na današnji dan prije petnaest godina ušla sam u svijet pokrivenih žena. Tačno pola života (sad imam trideset ljeta). Kad me pitaju je l’ mi vruće preko ljeta, uvijek se samo nasmijem i kažem da je preko ljeta vruće svima. Ja uopšte ne razmišljam o tome da mi toplota dolazi od marame. Toplota dolazi od ljetnjeg sunca. Neki smatraju da sam dobar, a neki smatraju da sam loš uzor. Vjerovatno su i jedni i drugi djelimično u pravu. Sigurno da imam momente kad sam i jedno i drugo. Valjda je tako predodređeno za ljudsku prirodu.

Ja se iskreno nadam Božijoj milosti i da će na onom svijetu da prevagne moja knjiga sa desnog ramena, i da nisam uzalud bila od petnaeste godine zakopčana do grla. Oni koji misle da je lako hodati svuda po svijetu kao transparetna muslimanka sa hidžabom, i nije baš. S vremena na vrijeme si na nišanu. Bude predrasuda, zakidanja, uskraćivanja nekih prava za koja se moralo izboriti (moja prva lična karta u mojoj zemlji je bila sa fotografijom bez hidžaba, iako sam hidžab nosila). I niko nema prava da mi drži predavanja o nečemu kroz šta nikad nije prošao i čega nije ni delimično pokušao da se pridržava. Ako me ne dirate, bit ću blaga i mirna, kao i ime što mi znači. Ako me izazovete, ne žalite se na oštrinu mog temperamenta. Jer mene moja majka nije rodila da klimam glavom, ja sam žena borac – napisala je mlada i lijepa kaligrafkinja Selma Mekić na društvenim mrežama.

Na današnji dan prije petnaest godina ušla sam u svijet pokrivenih žena. Tačno pola života( sad imam trideset…

Gepostet von Selma Mekic am Montag, 31. August 2020

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti