Čestitke pljušte nakon premijere “Quo Vadis, Aida” u Veneciji: Bravo, Jasmila!

Piše: Redakcija

Nakon jučerašnje svjetske premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida” (“Kuda ideš, Aida?”) doživio ovacije publike, bh. rediteljica na svom Instagram profilu je objavila sliku iz Venecije.

View this post on Instagram

@labiennale

A post shared by Jasmila Zbanic (@jasmilazbanic.official) on

Odmah su počele pristizati čestitke, a posebno su značajni utisci onih koju imali priliku pogledati film čija tematika je genocid u Srebrenici.

-Kaže drug, Italijan, novinar, žitelj Venecije, bio, gledao: “Dobar, jako dobar film!”

-Bravo Jasmila!

-Yesterday I went to see your movie, that was impressive, congratulations! (Pogledala sam film, bilo je impresivno, čestitam).

-Bravo Jasmila, tako smo ponosni na tebe!

Film je prikazan na 77. Filmskom festivalu u Veneciji, a potom nastavlja festivalski život u Torontu.

Quo Vadis,Aida? Official screening

After the screening #QuoVadisAida #Venice77

Gepostet von Deblokada am Donnerstag, 3. September 2020

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film „Quo Vadis, Aida?”. U glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković. Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski. Film traje 103 minute.

– Ovo je najveći projekat koji smo mi, iz produkcije “Deblokada”, do sada radili. “Film je koštao više od četiri miliona eura, što je za BiH visokobudžetni film. Imali smo preko 6.000 ugovora sa stastistima, 53 govorne uloge, radili sa dvije kamere. Film je koprodukcija devet evropskih zemalja i na setu se osim bosanskog i engleskog moglo čuti još 10 različitih jezika – rekla je Žbanić za “Deutsche Welle”.

Priča filma je vezana uz sudbinu Aide, nekadašnje profesorice, koja radi kao prevoditeljica za Holandski bataljon, odnosno mirovne snage UN-a, čiji je zadatak bio da čuvaju takozvanu sigurnosnu zonu – Srebrenicu. Kada su Mladićeve trupe ušle u grad, Aidin muž i dva sina traže spas u UN-ovoj kasarni u Potočarima. Aida pokušava da ih tu zadrži i da ih spasi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti