Ova Italijanka je svojevremo bila uspješan model i jedna od finalistkinja izbora za Mis Italije, a radila je i kao trener foka i delfina u velikom akvarijumu u rodnom Riminiju, te se bavila i plesom i pevanjem. Bila je lijepa, mlada, uspješna i zaljubljena – tri godine je bila u sretnoj vezi sa Jorgeom Edsonom Tavaresom i sve je djelovalo gotovo idilično.

Sve se promijenilo 10. januara 2017. godine, kada ju je ispred njenog doma u Riminiju napao upravo Tavares, tada već njen bivši dečko. On joj je u lice bacio kiselinu, trajno joj unakazivši lice ožiljcima, a narušio joj je i vid na lijevom oku.

Džesika 201, godinu dana nakon tragedije

Godinu nakon nesreće

Gessica i Edson upoznali su se u akvarijumu gdje su oboje radili, a u početku je ljubav cvjetala. Ipak, vremenom se ispostavilo da je on vrlo nasilan čovjek, a manekenka nikako nije uspjevala da ga ostavi. On ju je proganjao, a čak ni prijava policiji nije uspjela da joj pomogne da se istrgne iz njegovih kandži. Edson nije slučajno izabrao 10. januar za koban napad – šest godina ranije baš na taj datum Gessicin mlađi brat se obesio.

“Tavares je bio najveća ljubav u mom životu, uprkos izdajama i problemima u vezi zbog njegovih stavova. Ali dugo nisam mogla da ga napustim. Kada sam počela da jasnije vidim stvari, skupila sam snagu i odlučila da ga napustim. Rekao mi je: “Platit ćeš mi, ja ću ti uništiti život, a da te ne dodirnem prstom”, ispričala je Italijanka na suđenju.

Inače, u početku se Tavares izjašnjavao kao nevin, uprkos tome što su u njegovom stanu pronađene boce sa kiselinom. On je u zatvoru navodno pokušao da izvrši samoubistvo, što njegov advokat nikada nije potvrdio, ali je istakao da je kod mladića primjećeno “naglašeno depresivno stanje i duboka slabost”. Na koncu svega dobio je presudu od 15 godina zatvora.

Sfregiò Gessica Notaro, 15 anni e 5 mesi all'ex: "Sono contenta, pena  giusta. E in aula provocava anche" - la Repubblica

Gessica i bivši momak koji ju je unakazio

Nakon napada Gessica je provela više od dva mjeseca u bolnici, a imala je nekoliko operacija, uključujući i onu koja joj je sačuvala vid. Vremenom su plastični hirurzi djelimično uspjeli da joj rekonstruišu lice, a lijepa brineta je zahvaljujući svom snažnom karakteru smogla snage da nastavi dalje.

Danas je aktivna kao voditeljica, plesačica i društvena aktivistkinja, ali i influenserka – na Instagramu je prati više od 350 hiljada ljudi. Gessica nije izgubila ni vjeru u ljubav – već dvije godine je u ljubavi s nepoznatim Italijanom, a često objavljuje njihove zajedničke fotografije.