Obilježavanje 20 godina UN Rezolucije 1325 – „Žene, mir i sigurnost“: Za veću vidljivost ženskog rada

Piše: Redakcija

Dr. Urlike Hartmann, austrijska ambasadorica u BiH

 

Povodom dvadeset godina UN Rezolucije 1325 – „Žene, mir i sigurnost“ u Bosni i Hercegovini Akademija za žene, nevladina organizacija čiji cilj je razvijanje i jačanje potencijala žena i mladih u svim sferama društva, tokom septembra i oktobra, uz finansijsku podršku Austrijske ambasade u Sarajevu, sprovodi kampanju obilježavanja 20 godina UN Rezolucije 1325 – „Žene, mir i sigurnost“ u Bosni i Hercegovini.

– Ovom kampanjom želimo da skrenemo pažnju na opšti značaj Rezolucije „Žene, mir i sigurnost“, ali i na to šta njena primjena konkretno znači za čitavo bh. društvo. Podsjećamo da je Rezolucija 1325 pozvala države da razviju strategije kako bi kroz obrazovanje o rodnoj ravnopravnosti žene bile prepoznate kao neophodne u očuvanju mira. U skladu sa ovim, Bosna i Hercegovina kontinuirano razvija planove kako bi se ideje Rezolucije operacionalizirale i integrisale u naše društvo. Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, prije dvije godine, Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcioni plan za implementaciju UN Rezolucije 1325 u BiH za period 2018–2022. godine.

Kako bi žene i muškaraci u BiH ravnopravno učestvovali u institucijama koje štite mir i sigurnost, treba ostvariti prvi strateški cilj Akcionog plana koji se odnosi na povećano učešće žena u vojsci, policiji i mirovnim misijama, uključujući i učešće žena na mjestima donošenja odluka. Kako bismo pružile podršku ovim idejama, najavljujemo da ćemo dvadeset godina UN Rezolucije 1325 – „Žene, mir i sigurnost“ obilježiti serijom kratkih videa, jednim dužim videom, serijom tekstova, te završnom online konferencijom o specifičnim pitanjima, aspektima i problemima koji se tiču Rezolucije i njene implementacije u našoj zemlji. Video kampanja će predstaviti osobe iz bh. javnog života čije se profesije i djelovanja direktno tiču oblasti kojima se Rezolucija bavi, a koje će sa nama, pored ostalog, podijeliti i lične priče o tome šta za njih znači implementacija ove Rezolucije u našoj zemlji – saopćeno je iz Akademije za žene.

Tekstovi koji će u formi bloga biti objavljivani na internetskoj stranici Akademije za žene problematizirat će teme o učešću žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH, žene u mirovnim misijama, u policijskim strukturama BiH, značaj Rezolucije 1325 u bh. kontekstu, ulozi žena u sprečavanju i rješavanju konflikata, i izgradnji mira, te rodnoj dimenziji ratova.

– Rezolucija 1325 važna jer, između ostalog, doprinosi i većoj vidljivosti ženskog rada, a to budi nadu da će više pozicioniranje na socijalnoj i ekonomskoj ljestvici donijeti ženama zaista veći uticaj u društvu, koji će one dalje koristiti za zastupanje različitih i brojnih ženskih interesa, koji su, u konačnici, i interesi čitavog društva – potcrtali su organizatori.

Video kampanja će biti objavljena na profilima i kanalima „Akademije za žene“, odnosno njenim Facebook, Instagram i Twitter profilima te Youtube kanalu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti