Iskoristite sezonu krušaka za ukusne slastice

Piše: Redakcija

Sezonu krušaka proslavite uz ukusne delicije u kojima ćete podjednako uživati i vi i vaši najdraži

Mermelada od kruške

Sastojci:

1 kg zrelih krušaka

mahuna vanilije

naribana korica i sok jednog limuna

15 g svježeg đumbira, sitno naribanog

kašičica mljevenog kardamoma

kesica limunske kiseline

500 g želiranog šećera

Priprema:

Kruške oguliti, narezati na četvrtine, ukloniti sjemenke i narezati na kockice. Mahunu vanilije razrezati po dužini i ostrugati sjemenke. U lončiću pomiješati kockice krušaka, mahunu i sjemenke vanilije, sok i koricu limuna, đumbir, kardamom, limunsku kiselinu i želirani šećer te pustiti da prokuha neprestano miješajući. Neka kuha tri minute kako bi se zgusnulo. Gotovu marmeladu odmah uliti u sterilizirane tegle, zatvoriti i okrenuti naopačke pet minuta, te staviti u frižider.

Kruške u karamelu

Sastojci:

3 veće kruške

3 kašike putera

3 kašike šećera

100 ml slatkog vrhnja

50 g badema

prstohvat soli

Priprema:

Zagrijati rernu na 180 Celzijevih stepeni. Kruške prepoloviti i očistiti. U vatrostalnu zdjelu posložiti prepolovljene kruške. Puter nasjeckati na kockice i pospati ga po kruškama. Dodati i šećer pa staviti u rernu na 20-30 minuta. Povremeno otvoriti rernu, kašikom zahvatiti sokove na dnu posude i poprskati njima kruške. Kada su gotove, maknuti kruške iz posude. Sav umak koji su otpustile prebaciti u zdjelu i kuhati na srednjoj vatri dok se ne pojave mjehurići. Maknuti s vatre, dodati slatko vrhnje i dobro pomiješati. Lagano posoliti pa vratiti na vatru i kuhati dok ne zavrije. Za to vrijeme tostirati bademe i nasjeckati ih na sitno. Kruške preliti karamel umakom, posuti bademima i poslužiti toplo.

Torta s kruškama i lješnjacima

Sastojci:

Za biskvit:

20 g putera

3 velikih jaja

95 g šećera

95 g brašna

kašika kakao praha

prstohvat soli

Za fil:

3-4 kruške

3 kašike meda

kardamom

cimet

zvjezdani anis

sok pola limuna

voda

220 g svježeg sira

125 g šećera u prahu

200 ml slatkog vrhnja

100 g pečenih lješnjaka (mogu i orasi)

Priprema:

Zagrijati rernu na 180 Celzijevih stepeni, a mali okrugli kalup promjera 20 cm obložiti pek papirom. Otopiti puter nad laganom vatrom i staviti ga sa strane da se malo ohladi. U zdjelu staviti jaja i šećer, te miješati mikserom. Miješati sve dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane hiljade sitnih mjehurića. Otprilike 7-10 minuta. Pomiješati brašno, kakao i so u drugoj zdjeli, pa nježno prosijati polovicu brašna u mješavinu jaja. Lagano umiješati brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam. Isto napraviti i s drugom polovicom brašna. Sada lagano usuti puter po kraju posude i lagano ga umiješati. Izliti smjesu u pripremljeni kalup i peći otprilike 25 minuta. Pečeno izvadit, ohladiti i prema želji prerezati po dužini.

Kruške oguliti i narezati ih na kriške. U dubljem loncu pomiješati vodu, med, limunov sok i začine te sve staviti da prokuha. Smanjiti vatru, ubaciti kruške i lagano ih pasirati dok malo ne omekšaju. Izvaditi kruške iz vode, ocijediti ih, narezati na kockice i koristite ih za filovanje torte. Prema želji, neke kruške ostaviti cijele za dekoraciju.

Tečnost u kojoj su se kuhale kruške nastaviti kuhati, kako bi se reducirala u gusti sirup. Izmiješati sir sa šećerom u prahu. Umutiti slatko vrhnje mikserom pa kad se učvrsti dodati ga siru. Svaku koru premazati ovom mješavinom i narezanim voćem te slagati jedno na drugo. Lješnjake grubo nasjeckati pa njima posuti tortu. Na kraju sve preliti reduciranim sirupom od krušaka.

Autor: A.Z.

Pročitajte još