Sezonu krušaka proslavite uz ukusne delicije u kojima ćete podjednako uživati i vi i vaši najdraži
Mermelada od kruške
Sastojci:
1 kg zrelih krušaka
mahuna vanilije
naribana korica i sok jednog limuna
15 g svježeg đumbira, sitno naribanog
kašičica mljevenog kardamoma
kesica limunske kiseline
500 g želiranog šećera
Priprema:
Kruške oguliti, narezati na četvrtine, ukloniti sjemenke i narezati na kockice. Mahunu vanilije razrezati po dužini i ostrugati sjemenke. U lončiću pomiješati kockice krušaka, mahunu i sjemenke vanilije, sok i koricu limuna, đumbir, kardamom, limunsku kiselinu i želirani šećer te pustiti da prokuha neprestano miješajući. Neka kuha tri minute kako bi se zgusnulo. Gotovu marmeladu odmah uliti u sterilizirane tegle, zatvoriti i okrenuti naopačke pet minuta, te staviti u frižider.
Kruške u karamelu
Sastojci:
3 veće kruške
3 kašike putera
3 kašike šećera
100 ml slatkog vrhnja
50 g badema
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijati rernu na 180 Celzijevih stepeni. Kruške prepoloviti i očistiti. U vatrostalnu zdjelu posložiti prepolovljene kruške. Puter nasjeckati na kockice i pospati ga po kruškama. Dodati i šećer pa staviti u rernu na 20-30 minuta. Povremeno otvoriti rernu, kašikom zahvatiti sokove na dnu posude i poprskati njima kruške. Kada su gotove, maknuti kruške iz posude. Sav umak koji su otpustile prebaciti u zdjelu i kuhati na srednjoj vatri dok se ne pojave mjehurići. Maknuti s vatre, dodati slatko vrhnje i dobro pomiješati. Lagano posoliti pa vratiti na vatru i kuhati dok ne zavrije. Za to vrijeme tostirati bademe i nasjeckati ih na sitno. Kruške preliti karamel umakom, posuti bademima i poslužiti toplo.
Torta s kruškama i lješnjacima
Sastojci:
Za biskvit:
20 g putera
3 velikih jaja
95 g šećera
95 g brašna
kašika kakao praha
prstohvat soli
Za fil:
3-4 kruške
3 kašike meda
kardamom
cimet
zvjezdani anis
sok pola limuna
voda
220 g svježeg sira
125 g šećera u prahu
200 ml slatkog vrhnja
100 g pečenih lješnjaka (mogu i orasi)
Priprema:
Zagrijati rernu na 180 Celzijevih stepeni, a mali okrugli kalup promjera 20 cm obložiti pek papirom. Otopiti puter nad laganom vatrom i staviti ga sa strane da se malo ohladi. U zdjelu staviti jaja i šećer, te miješati mikserom. Miješati sve dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane hiljade sitnih mjehurića. Otprilike 7-10 minuta. Pomiješati brašno, kakao i so u drugoj zdjeli, pa nježno prosijati polovicu brašna u mješavinu jaja. Lagano umiješati brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam. Isto napraviti i s drugom polovicom brašna. Sada lagano usuti puter po kraju posude i lagano ga umiješati. Izliti smjesu u pripremljeni kalup i peći otprilike 25 minuta. Pečeno izvadit, ohladiti i prema želji prerezati po dužini.
Kruške oguliti i narezati ih na kriške. U dubljem loncu pomiješati vodu, med, limunov sok i začine te sve staviti da prokuha. Smanjiti vatru, ubaciti kruške i lagano ih pasirati dok malo ne omekšaju. Izvaditi kruške iz vode, ocijediti ih, narezati na kockice i koristite ih za filovanje torte. Prema želji, neke kruške ostaviti cijele za dekoraciju.
Tečnost u kojoj su se kuhale kruške nastaviti kuhati, kako bi se reducirala u gusti sirup. Izmiješati sir sa šećerom u prahu. Umutiti slatko vrhnje mikserom pa kad se učvrsti dodati ga siru. Svaku koru premazati ovom mješavinom i narezanim voćem te slagati jedno na drugo. Lješnjake grubo nasjeckati pa njima posuti tortu. Na kraju sve preliti reduciranim sirupom od krušaka.
Autor: A.Z.