Petočlana porodica putuje svijetom, posjetili 32 zemlje, stigli i do Bihaćkog aerodroma

Piše: Redakcija

Foto: Instagram

 

Iako većina parova smanji putovanja ka novim destinacijama kad dobiju djecu, Dan i Marlene Lin učinili su suprotno. Od 2008. do 2012. godine dobili su troje djece, dok su se istovremeno iselili iz svog tradicionalnog doma i preselili se u kamp-prikolicu. Dvanaest godina kasnije Dan i Marlene žive u kombiju i odgajaju troje djece, 13-godišnju Eve, 11-godišnju Milu i osmogodišnjeg Lukea.

Ova petočlana porodica čine posadu Mali Mish i putuje svijetom, a moglo bi se reći da su putovanja dio njihovog kućnog obrazovanja. Dan je bio web programer, a Marlene analitičarka medicinskih podataka kada su dobili prvo dijete.

“Odjednom smo imali to malo biće za koje smo odgovorni. Bilo bi odgovorno tog malog čovjeka naučiti svemu što se ima vidjeti na svijetu”, prisjetio se Dan.

Odlučili su da otputuju na nekoliko mjesta s bebom kako bi joj “pokazali” što više svijeta. Na kraju je postalo teško putovati s djetetom, posebno noseći kolica i igračke.

Umjesto toga, 2008. godine odlučili su da kupe kamper kako bi mogli lakše da putuju. Brzo su se zaljubili u takav način života i polako počeli da odlaze na dalja putovanja, daleko od svog doma u Venturi.

Između 2008. i 2012. svake godine provodili su šest do devet mjeseci na putu, postupno prelazeći u nomadski način života.

“Bilo je postupno”, rekao je Dan.

“Nismo se upuštali u to, misleći da ćemo tako živjeti za 12 godina. Samo smo mislili da ćemo imati ovaj kamper, svoju kuću i ići na izlete”.

Danas žive u kombiju koji su kupili za 60 hiljada dolara te su u njegovo preuređenje uložili još 11 hiljada dolara. Kako kažu, bio im je cilj da stvore ugodan prostor u kojem bi mogli, ako to bude potrebno, da provedu i više vremena, a ne samo da prespavaju.

“Morali smo da budemo sigurni da nećemo poludjeti ako vrijeme bude loše i ne budemo imali kuda ići pa zaglavimo unutra. Ono što je najvažnije za našu petočlanu porodicu je da svaka osoba ima mjesto za sjedenje i opuštanje”, ispričao je Dan.

Usred kombija je skriven i toalet:

“Privatnost nam zapravo nije problem, ako neko mora u toalet, jednostavno će ići. Ako ga ne želite vidjeti, navucite pokrivače preko glave ili izađite napolje”, kazao je, a prenosi Insider.

Kad je njihovo najstarije dijete trebalo da krene u školu, Dan i Marlene su potpuno prestali putovati i nastanili su se u Los Anđelesu kako bi se djeca mogla upisati u školu. Ali nakon samo nekoliko mjeseci ponovo su maštali o putovanju i jednostavno su krenuli na put. Odlučili su se povezati s nezavisnim Charter školama kako bi uspostavili raspored kućnog obrazovanja tokom putovanja.

“Kad škola počne, ja sam učitelj, a onda nakon škole iznenada moram postati njihov prijatelj, što je zaista teško učiniti”, ispričao je Dan.

Kako je Marlene rekla, često pitaju djecu da bi li radije išla u redovnu školu, ali ona uvijek kažu da žele ovakav način školovanja. Prema Danu, djeca vole činjenicu da sve mogu završiti za dva do tri sata, a ostatak vremena provode kako god žele.

“Za njih je razgovor o odlasku u tradicionalnu školu gotovo prijetnja”, rekao je Dan.

Osim toga, trude se uklopiti svoja putovanja u lekcije o kojima uče u školskom programu.

“Vodimo ih na mjesta gdje mogu nešto naučiti, ali zapravo mogu vidjeti i dodirnuti sve stvari o kojima biste obično pročitali u knjizi”, objasnili su.

 

Tokom godina proputovali su SAD, Kanadu i Meksiko. Posljednjih nekoliko godina putuju i po Evropi, Turskoj i Maroku. Sve u svemu, zajedno su posjetili 32 zemlje, a posljkednje njihove putešestvije bile su po Hrvatskoj, odakle su također objavili slike na svom Instagram profilu. Obišli su Dubrovnik, Hvar, Split, a stigli i do Aerodroma Željava, najvećeg podzemnog aerodroma i nekadašnje baze Jugoslavenske narodne armije, na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u blizini Bihaća, poznatijeg je kao Bihaćki aerodrom.

View this post on Instagram

What appears to be a movie set straight out of Star Wars is actually a secret underground air base built by the former Yugoslavia. Between 1948 and 1968, a series of tunnels, runways and gates for fixed winged fighters were built into a mountain that straddles what is Croatia and Bosnia today. It currently sits in ruins, no use to anyone but urban explorers, surrounded by forests currently being demined by the EU. After climbing on an abandoned Douglas C-47 plane, we slowly drove our home to the entrance of a crumbling base and within minutes, the police pull up. We were expecting to be berated for driving up so close but we ended up just getting a warning. Not about live land mines or the massive crumbling structure but about a mama bear and her three cubs that live inside.

A post shared by Mali Mish: Dan+Marlene+kids (@mali.mish) on

 

Izvor: CDM

Priredila: M. K.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti