Održan sedamnaesti dječiji festival “Vezeni most”

Piše: Redakcija

U Tuzli je i ove godine održan najveći i jedini ovakve vrste u regionu 17—eti po redu dječiji festival “Vezeni most”. Iako organizovan u najnepovoljnijim uslovima do sada, organizatori su ponosni da su “Vezeni most”, ne samo sačuvali od “urušavanja”, nego njegovim programima učinili da bude još čvršći i postojaniji, još vitalniji i bogatiji, da, čak i u doba opasnosti od COVID-a, nastavi zračiti svojim humanističkim porukama umjetnosti, optimizma, prijateljstva i međukulturne saradnje.

Ovogodišnji Međunarodni dječji festival “Vezeni most”, manifestacija književnosti za djecu i umjetnosti namijenjene djecu i mladima, završen je na svečan način – uručivanjem nagrada “Mali princ” za najbolju dječiju knjigu objevljenu 2019. godine u regionu. Uzbuđenje je bilo veće nego ikada do sada – dogodilo se prvi put u 17 godina održavanja ovog festivala da su, bodovanjem članova žirija, tri knjige na kraju imale isti broj poena. To su knjige “Djevojčica Tara i čarobno drvo”, Žarka Vučinića (Crna Gora), “Zmaj ispod Starog grada”, Krunoslava Mikulana (Hrvatska) i “Drama u podrumu gospođe Joje”, Dejana Aleksića (Srbija).

Ovogodišnjeg dobitnika princa Krunoslava Mikulana, inače profesora engleske književnosti sreo sam dok je upoznavao carstvo Tuzle sa prof.dr. Edinom Šarić. Bila je ovo i prilika da se građani Tuzle upoznaju se sa romanom “Zmaj ispod Staroga grada” koji se  temelji  na legendi prema kojoj ispod čakovečkoga dvorca porodice Zrinski spava zmaj koji je toliko velik da mu se ispod dvorca nalazi glava, a rep mu se nalazi ispod franjevačkoga samostana u centru grada.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti