Na klinici Podhrastovi preminuo čuveni glumac Dragan Jovičić: Izgubio bitku s Coronom

Piše: Redakcija

Čuveni bh. glumac Dragan Jovičić preminuo je sinoć u izolatoriju Klinike za plućne bolesti “Podhrastovi” u Sarajevu gdje se liječio od  Corona virusa, prenose domaći mediji. On je u posljednjih desetak dana bio smješten u izolatoriju, ali nažalost izgubio je bitku s opakom bolešću.

Dragan Jovičić rođen je u Rogatici 22. novembra 1953, bio je bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac. Osim u pozorišnim predstavama, ovaj sjajni glumac će ostati upamćen po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima.

Tu su one s početka karijere, koje su, na neki način obilježile njegov glumački opus poput “Kože” jednog od projekata s početka 80-ih koji je ostavio izuzetan trag u TV produkciji, a u kojem je Jovičić kao Adem igrao s Rejhanom Demirdžićem. Publika će se Jovičića rado sjećati i po ulozi Stojana u “Porobdžijama”.

Svoj trajni povratak u pozorište započinje u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjoj Luci i iz tog perioda ostala je za pamćenje njegova nevjerovatna kreacija lika Volođe u Velikom briljantnom valceru slovenačkog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića, a on se uvijek rado sjećao i lika Ivana u Metastabilnom Graalu kako je to spominjao u brojnim razgovorima.

U Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge. Na toj sceni je odigrao mnoge predstave, međutim, posebno se izdvaja njegovo uspješno ostvarenje naslovnog lika u Husein-kapetanu Gradaščeviću Ahmeda Muratbegovića u režiji Gradimira Gojera.

Pamtit ćemo ga upravo kao prvaka drame Kamernog teatra 55, nagrađivanog na brojnim festivalima, a posebno kroz predstavu “Ay, Carmela”. Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti