Bosanska lutka Adellina je danas prava ambasadorica djevojčica i dječaka

Piše: Redakcija

Autor: Kenan Kavazović

 

Već pet godina je lutka Adellina registrirana u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, a njena kreatorica Adela Dobrić dobitnica je više priznanja iz oblasti obrazovanja i inovacija

Prije pet godina magistrica odgojnih nauka Adela Dobrić iz Travnika kreirala je lutku Adellinu. To je ujedno i prva bosanskohercegovačka certificirana lutka. Plod je dugogodišnjeg rada s djecom, naučnog rada i kreativnosti ove Travničanke.

Izbor od djetinjstva

– Kreativni rad je uvijek bio moj izbor od djetinjstva do danas, a vjerujem da će tako biti i dalje. Kreativnost je najviši oblik mišljenja i ko je došao na taj nivo, veoma je sretan. Uživam biti okružena ljudima sličnim sebi, kreativnim osobama koje me uvijek pokreću. Rezultat mog kreativnog razmišljanja je lutka Adellina i s ponosom mogu reći da je prva zvanična lutka u Bosni i Hercegovini. Već je peta godina kako je Adellina registrirana u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH. To su dvije isprave koje je Institut za intelektualno vlasništvo BiH izdao nakon mog zahtjeva za zaštitu izgleda i imena lutke. Tako da Adellina uživa status prave ambasadorice djevojčica i dječaka, djetinjstva, igre i igračaka, odgoja i obrazovanja, Bosne i Hercegovine i našeg Travnika – govori nam Adela Dobrić.

I djeca i odrasli su oduševljeni Adellinom,  kako kaže Adela,  a zašto je tako, odgovor možemo naći u njenom izgledu i veličini. Visoka je 100 centimetara, a teška 700 grama. Ima veoma umiljato lice, mekana je, topla, nježna i prava je prijateljica djeci. Napravljena je od tkanine.

Deset sati rada za jednu lutku

– Za izradu jedne lutke potrebno mi je otprilike 10 sati efektivnog rada. To se obično rasporedi na tri ili četiri dana. Lutka ima 50 dijelova i svaki dio traži svoje vrijeme izrade. Sve počinje krojenjem dijelova tijela, slijedi šivanje, odnosno sastavljanje mašinski ili ručno, te punjenje tijela silikonskim pahuljicama. To traje dugo, jer se slikonske pahuljice trebaju rasporediti unutar tijela lutke bez grudvica. One daju onu ugodnu mekoću koju osjetite kada lutku dodirnete ili držite. Zatim na red dolazi izrada odjeće: haljine, kape i veša. Haljina je veoma jednostavna s cvjetićima, obaveznim i prepoznatljivim ukrasom Adelline.

Lutke i druge klasične igračke danas su značajnije u odgoju djece, s obzirom na sveprisutne digitalne tehnologije koje uz roditelje sve više koriste djeca.

–  Lutke i klasične igračke su uvijek bile značajne u igri i odgoju djece. I danas su. Ubrzani razvoj svijeta i tehnologije  je sve pomalo zasjenio i nametnuo ljudima tempo u kojem samo negdje žurimo i imamo potrebu da nešto sustižemo. I u toj žurbi mnogo stvari propuštamo ili se kratko zadržavamo. U odrastanju, sazrijevanju djece nema žurbe. Svako dijete ima vlastiti tempo učenja i upoznavanja svijeta koji ga okružuje. U tom procesu dijete se razvija i cvjeta. Rukovođeno svojom maštom dijete postaje čovjek koji umije da sam misli i stvara planove. Nikakva tehnologija ne može zamijeniti igračke i igru s drugom djecom i socijalne vještine se mogu razviti samo u interakciji djece s drugom djecom ili odraslim. U svijetu igre i igračaka lutka ima posebno mjesto – naglašava Adela.

Novi sadržaji za djecu

Osim brojnih kreacija i nagrada za inovacije u oblasti odgoja i obrazovanje, Adela Dobrić se ne zaustavlja.

– Trenutno radim na nečemu što sam nazvala Adellinino koferče. Pripremam za djecu čitav niz edukativnim materijala temeljenih na vrijednostima. Koliko su vrijednosti značajne i potrebne i djeci i odraslim, nikada ne smijemo zaboraviti. Nekoliko škola u Bosni i Hercegovini je već počelo s upotrebom lutke Adelline u nastavnom procesu, gdje ona nije više u ulozi igračke nego odgojnog sredstva. I ja sam je koristila u svom radu s djecom i našla sam se među prvih deset najinovativnijih odgajateljica u našoj zemlji. To je za mene veoma značajno kao stručnog autoriteta u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja – kaže nam na kraju razgovora Adela Dobrić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti