Masovna zaraza: Djeda Mraz donio Coronu u starački dom

Piše: Redakcija

Čovjek obučen kao Djeda Mraz, stanovnik belgijskog grada Antwerpena, imao je vjerovatno najbolje namjere kada je prošle sedmice došao u starački dom da razveseli tamošnje štićenike, ali nakon božićnih i novogodišnjih poklona, njih najmanje 118, uključujući i osoblje, dobili su simptome Corona virusa.

Vlasti kažu da je sin jednog od štićenika obučen kao Djeda Mraza došao kako bi proslavio praznike sa 169  korisnika doma Hemelrjck u Molu u Antwerpenu. No, nekoliko dana kasnije, desetine stanovnika i uposlenika doma već je bilo pozitivno na potencijalno smrtonosni virus.

-Sve je organizirano u najboljoj namjeri, ali pošlo je po zlu. Veoma je crn dan za dom – rekao je o nemilom događaju gradonačelnik Wim Caeyers.

Sada zdravstveni radnici pokušavaju ublažiti širenje virusa kako ne bi prešao i na sve ostale korisnike.

Navodno zaraženi Djeda Mraz tokom prve posjete nosio je masku, ali fotografije koje su na društvenim mrežama objavili članovi porodice pokazuju da ju je skinuo za slikanje.

-U početku su rekli da su se pravila poštivala. Ali onda smo dobili fotografije od članova porodica štićenika doma na kojima se vidi da to nije bio slučaj – rekao je Caeyers.

Trenutno je 98 stanovnika i 20 članova osoblja zaraženo nakon posjete centru u Molu, Antwerpen, navodi GVA, prenosi “The Brussels Times”.

Pročitajte još