Belma Dizdarević-Omerović: Jeste li čuli za znakovni jezik beba?

Piše: Redakcija

Baby Signs program ili znakovni jezik beba u svijetu postoji već 30 godina, a zahvaljujući magistrici odgojnih nauka Belmi Dizdarević-Omerović i njenom suprugu Samiru, koji su ujedno prvi certificirani instruktori Baby Signs programa u BiH, ovaj zanimljivi koncept već nekoliko mjeseci postoji i u našoj zemlji. No, šta je znakovni jezik beba? Najjednostavnije rečeno, to bi bio koncept koji vam omogućava da naučite komunicirati sa svojim djetetom i prije nego se ono počne verbalno izražavati. To bi značilo da vam vaša beba savršeno jasno i precizno zna reći da je gladna ili da joj dodate njenu omiljenu igračku te još mnogo drugih stvari koje nikada ne biste ni pomislili. Belma je o Baby Signs programu, njegovom potencijalu i tome kako možete naučiti svoju bebu “znakovanju” govorila i za naš magazin.

Šta je, zapravo, znakovni jezik beba?

– Znakovni jezik beba ili Baby Signs(r) program je najjednostavniji i najzabavniji način koji omogućava bebama i njihovim roditeljima i drugim osobama da komuniciraju i prije nego što bebe progovore. To je i najinovativniji način da razvijate potencijale svoje bebe u najranijoj dobi. Zamislite bebu od osam ili 10 mjeseci, ne zna izgovoriti niti jednu riječ već samo povezane slogove poput „babavaba”, razumije nekoliko riječi koje su joj bitne u životu poput mama, mlijeko, tata i sl. I zamislite onda da vam ta ista beba uspije na neki način, savršeno jasno i precizno, iskomunicirati da želi da joj dodate omiljenu igračku krokodila, ili tačno određenu knjigu na čijoj se naslovnoj stranici nalazi tigar, ili da je gladna ili da vas zovne tako što će pokazati znak za „mama”. Ili zamislite bebu od 12 mjeseci koja u prosjeku može reći 5-6 riječi, ali koja je usvojila oko 25, možda i više znakova koji opisuju pojmove, stanja, čak i emocije i s kojom zaista možete komunicirati. Beba vam može pokazati da želi da se igra s patkom, majmunom i žirafom, da želi da upalite ili ugasite svjetlo, da želi da je zagrlite, može da vam kaže ‘mama’, ‘tata’, može da kaže da želi da spava ili da se kupa, ili da je čula kako napolju laje pas ili mijauče mačka, ili da želi još nečega, ili čak da vam se zahvali na nečemu. I zamislite da je beba sama inicirala tu vrlo smislenu poruku i komunikaciju prema vama. Čudesno je šta beba može uraditi prije nego se pojave tipični znakovi jezika uopće.

Svaki se roditelj susreo s time da osjeća i zna da mu beba pokušava nešto reći svojim gestama ili glasovima, ali da ne razumije šta. To izaziva frustraciju i kod roditelja i kod beba. Ja se toga vrlo dobro sjećam sa svojom curicom. I sjećam se ružnog osjećaja koji sam imala kad ne razumijem. Baby Signs(r) program omogućava prevazilaženje ovog problema.

Znakovni jezik beba se duže vremena koristi u svijetu. Možete li nam nešto reći o njegovom učinku i uporediti to s rezultatima koje ste ostvarili u BiH?

– U svijetu se znakovni jezik za bebe koristi duže od 30 godina. Dvije doktorice, psihologinje, Linda Acredolo i Susan Goodwyn, bavile su se istraživanjima neverbalne komunikacije beba i napravile prvi pomak u komunikaciji između roditelja i djece nazvan Baby Signs(r) program. Mislim da čak ni one nisu slutile da će program postati svjetski pokret. Baby Signs(r) radionice su danas dostupne u više od 40 zemalja svijeta, sve s istom misijom da se koristi programa približe porodicama. U posljednjih 10, možda malo više godina osjetan je i porast znakovanja za bebe. Veliki broj i poznatih ličnosti znakuju sa svojim bebama, imamo mnogo filmova koji promoviraju znakovanje s bebama, mnogo programa koji se bave razvojem potencijala beba se koristi upravo Baby Signs(r) programom, recimo Baby Einstain.

O rezultatima kod nas možemo pričati u kontekstu pojedinačnih porodica koje su prošle naše edukacije, s obzirom na to da smo tek prošle godine krenuli s radom. Sve porodice do sada su oduševljene i brzo su usvojile i uvidjele vrijednosti i koristi Baby Signs(r) programa.

znakovni jezik belma1

Može li baš svaka beba savladati znakovni jezik?

– Gestikulacija je prirodna pojava kod beba, ali i kod odraslih. Prirodno je da kada nemate mogućnost govora da se služite gestama i neverbalnom komunikacijom. Bebe koriste neverbalnu komunikaciju bez obzira pokazali im vi to ili ne, prosto iz razloga što ne mogu drugačije komunicirati dok im se ne razvije govorni aparat i ne usvoje jezik. Nadalje, svi znakovi koji se koriste u Baby Signs(r) programu prilagođeni su bebama, jednostavni su i lako primjenjivi, baš kao da beba maše ‘pa-pa’. Evo vam i primjer, znak za mlijeko. Sve što beba treba da uradi jeste da raširi i skuplja šaku. Prosto, zar ne? I ostali znakovi su tako jednostavni.

Iz Vašeg iskustva, jesu li učenju znakova skloniji dječaci ili djevojčice ili to nema nikakve veze sa spolom djeteta?

– Iako ima istraživanja koja pokazuju da se mozak dječaka i djevojčice razvija donekle različito, i da razvoj govora teče u većini slučajeva malo drugačije kod djece različitog spola, to ne utječe na proces učenja znakova. Svako dijete, bilo muško ili žensko, koje mlatara rukicama, pruža ih, guguće i daje osnovne znakove pokušaja komunikacije sposobno je i spremno učiti različite znakove.
Jedino što zaista utječe na brzinu učenja znakova i usvajanja znakovanja kao komunikacijskog sredstva jeste dob bebe.

Šta je to što beba nauči reći ovim jezikom, odnosno kolika je lepeza njihovog znakovnog izražavanja?

– Baby Signs(r) program se sastoji od stotinjak i više znakova koje beba i roditelji mogu da nauče. Obično se počne s nekim znakovima koji izražavaju interes djeteta, poput neke omiljene igračke, osobe, predmeta. U nastavku se koriste znakovi prema rastućim potrebama. Recimo, znakovi za neke radnje poput igrati se, jesti, volim, ili znakovi koji će spriječiti frustraciju poput još, gotovo, spavati, koji će bebi dati osjećaj kontrole za vrijeme jela ili možda kupanja. Mogu se birati znakovi za vrijeme jela, odlaska na spavanje, odlaska u park, vrijeme kupanja i tako dalje. Kad dijete počne izgovarati riječi, mogu se birati znakovi za one teže riječi poput krokodil, četkica za zube i sl. ili one riječi koje dijete ne izgovara pravilno. I tako dalje, lepeza je zaista velika, jer obuhvata znakove koji trebaju svakom djetetu i roditeljima u svakodnevnoj komunikaciji.
Odabir znakova koji će se uvrstiti u program Baby Signs(r) vršen je na način da su konsultirali roditelji, kako bi pomogli napraviti listu znakova koji trebaju njihovim bebama da izraze svoje potrebe.

Šta se, zapravo, poznavanjem znakovnog jezika izbjegava?

– Frustracija koja je neminovna pri pokušajima komuniciranja između roditelja i bebe koji ne razumiju jedno drugo. Tako se produbljuje veza između roditelja i bebe i jača samopouzdanje bebe, što je, saglasit ćete se, krucijalno za pozitivan razvoj.

Da bi svoje dijete naučili znakovnom jeziku, najprije ga moraju naučiti roditelji. Koliko otprilike traje obuka roditelja, a koliko djece?

– Nećemo reći da roditelji moraju da nauče znakovni jezik, to bi zaista bilo previše. Roditelji moraju da nauče na koji način učiti znakovni jezik za bebe sa svojom bebom, kako će svojoj bebi pokazati znakove, u kojim situacijama, na koji način i sl. Učenje samih znakova je brz proces, i materijali koje Baby Signs(r) program pruža roditeljima su prilično živopisni i lako pamtljivi. Roditelji pohađaju samo jednu radionicu gdje im se objasne sve prednosti znakovanja, gdje ih se nauči kako znakovati s bebom, gdje ih se nauče osnovni znakovi i gdje im se daju kvalitetni materijali. Radionica za roditelje traje dva sata.

Kad je riječ o procesu učenja beba, to je, prije svega, posao roditelja. Što su roditelji aktivniji u tome, to će beba brže napredovati. Mi smo sa svojom curicom počeli znakovati kada joj je bilo osam mjeseci. S godinu je znala 20 znakova. Sa godinu i po je već sklapala proste rečenice, a znala je više od 70 znakova. I tu je negdje nastupila i ‘bujica’ ili ‘eksplozija’ riječi. No, mi smo nastavili s uvođenjem novih znakova i pored toga, tako da je s djetetom učenje znakova svakodnevna aktivnost.

U kojoj starosnoj dobi je najbolje dijete naučiti znakovnom jeziku?

– Nema određene dobi za koju mogu reći da je najbolja dob za učenje znakovnog jezika za bebe. Sve zavisi od toga kakve rezultate očekuju roditelji. Ima roditelja koji počinju već s bebom od četiri mjeseca. Ti roditelji znaju da je prednost znakovanja mnogostruka i da će im se trud isplatiti, iako beba neće ‘vratiti’ prvi znak za neka dva ili tri mjeseca. Mnogi roditelji se odluče početi sa znakovanjem kada im beba navrši 8-12 mjeseci. Prednosti ovog razdoblja su da su bebe bliže trenutku kada same mogu vratiti znak. Ako roditelji žele vidjeti brže rezultate, onda je to pogodno vrijeme za početi. Ukoliko se počinje čak i kasnije, usvajanje znakova je prilično brza pojava i dijete može vratiti znak i poslije jednog ili dva pokazivanja.
Ako vaša beba pokazuje prstom, ili vam donosi i daje igračke ili maše ‘pa-pa’ ili klima glavom za da ili ne ili je počela iskazivati interes za slikovnice, onda je to znak da je spremna za znakovanje.

Neki roditelji su skeptični prema ovom programu u smislu da će dijete svakako brzo progovoriti, te im se učenje djece znakovima čini besmislenim. Koliko su u pravu?

– Prednosti usvajanja znakova su dugoročne i ne završavaju kada dijete u potpunosti savlada govor. Rana stimulacija ostavlja trajne pozitivne posljedice. Rekla bih da je znakovanje s bebama investicija u kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj djeteta, a to je nešto što se dugoročno isplati. Spomenula sam da znakovanje smanjuje frustracije, stimuliše kognitivni razvoj, ubrzava govorno-jezični razvoj, vježba finu motoriku i planiranje pokreta, potiče interes za slikovnice i čitanje, jača privrženost između roditelja i djeteta. Prednosti su zaista velike, tako da ne dopuštam takvu vrstu skepticizma i roditeljima koji su skeptični na taj način ukažem na sve prednosti koje znakovanje pruža.

Hoće li poznavanje znakovnog jezika i na koji način utjecati na djetetovo verbalno izražavanje?

– Hoće, vrlo pozitivno. Razvoj jezika je kontinuiran proces i rana stimulacija bebe potiče kognitivni, emotivni i socijalni razvoj. Znakovanje potiče razvoj mozga. Komunikacija po sebi zahtijeva razmišljanje, planiranje i donošenje odluka. Svaka pojedina aktivnost stimuliše razvoj mozga na važan način koji doprinosi razvoju djetetovih potencijala. S obzirom na to da upotreba znakova omogućava komunikaciju u vrlo ranoj dobi, Baby Signs(r) bebe uživaju veliku prednost u razvoju neurološke podloge za jezik.

Evo vam još jedna interesantna sitnica. Istraživanja su pokazala da znakovanje potiče iste centre u mozgu kao i govor. Logično je, ako malo razmislite o tome. Znakovanjem se u biti govori. Drugim riječima, ukoliko poznajete znakovni jezik ili znakovni jezik za bebe, to je kao da govorite još jedan strani jezik.

znakovni jezik belma2

Kako i gdje se znakovni jezik beba može naučiti u BiH?

– Već sam spomenula radionice na koje roditelji mogu doći. Najviše informacija ima na našoj Facebook stranici, uskoro i na web stranici, ali roditelji se mogu informisati i putem emaila. Naš email je [email protected].

Most između dva jezika

Znakovni jezik za bebe je odličan medijator za učenje stranog jezika. Nakon što dijete progovori i pomalo ili u potpunosti odbaci znakove, roditelj može nastaviti znakovati s djetetom i učiti strani jezik. Znakovi će biti most između dva jezika i pomoći će djeci povezati dvije različito izgovorene riječi s istim značenjem, tj. znakom. Probali smo s našom djevojčicom i rezultati su odlični.

Jasličke grupe

Baby Signs(r) program je primjenjiv i u jasličkim grupama, u vrtićima, bolnicama, te ustanovama specijaliziranim za rad s djecom s posebnim potrebama. U budućnosti planiramo da ostvarimo saradnju s vrtićima. Razdoblje prilagođavanja u jaslicama za svako je dijete težak period koji neki prolaze brže, neki sporije, no, nijedno ga dijete ne prođe bezbolno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti