Buduća kraljevska nevjesta javnosti se prvi put predstavlja upravo na skijama

Piše: Adela Kukic

Sarah Ferguson i princeza Diana svojevremeno na skijanju

Primjerice, 2005. godine poziv kraljevske porodice upućen Kate Middelton da im se pridruži na švicarskim sniježnim stazama bio je pokazatelj da Charlesov i Dianin sin, princ William s budućom vojvotkinjom ima ozbiljne planove

Za pripadnike kraljevskih porodica odlazak na skijanje nije samo „sportski zanos“, već društveni ritual koji potvrđuje status, prestiž i moć.

Princeza Diana tada u društvu poznata samo kao Diana Spencer svojevremeno se u Klostersu, prestižno skijalište u švicarskim Alpama, pojavila u društvu princa Charlesa i već tada se znalo da je kraljević našao izabranicu za oltar.

Žičare nazvane po princu Charlesu

Pojavljivanje tadašnje Charlesove snahe Sarah Ferguson na skijama u društvu mlađeg princa Andrewa za kojeg se kasnije udala, ali i razvela, također je predstavljalo neslužbenu najavu vjenčanih zvona. Također, zanimljivo je i da je 2005. godine poziv kraljevske porodice upućen Kate Middelton da im se pridruži na švicarskim sniježnim stazama bio pokazatelj da Charlesov i Dianin sin, princ William s budućom vojvotkinjom ima ozbiljne planove.

Bajkoviti švicarski Klosters je omiljena destinacija princa Charlesa. Toliko puta ga je posjetio da čak postoje žičare nazvane po njemu. Princ Charles i princeza Diana su zimske odmore u Klostersu uvijek provodili sa prinčevima Williamom i Harryem.

Tradicija se nastavila, pa su i William i Kate prvi odmor organizirali na istom mjestu kao četveročlana porodica.

Alpsko selo u tradicionalnom stilu poznato je po luksuznom smještaju – od udobrnih brvnara do luksuznih hotela. Posjetiteljima je dostupno mnoštvo lokalnih restorana koji nude sve, od najprofinjenije kuhinje pa do ukusnih „zalogaja“ praktičnih za ponijeti na skijanje.

Klosters obiluje stazama prilagođenim iskusnijim skijašima.

Kćerke princa Andrewa i Sarah Ferguson, princeze Eugenie i Beatrice, kao djevojčice svake godine su zimske raspuste provodile u Verbieru, također, turističkom skijalištu u švicarskim Alpama, jer je njihov otac imao odmarališe tu.

Mjesto iz snova

Ova destinacija nije samo privlačna britanskim kraljevima, danski princ Frederick i princeza Mary uživali su tu često sa svojih četvero djece.

Danski princ sa porodicom

Verbier je poznat kao mjesto iz snova za iskusne skijaše, zahvaljujući izazovnom terenu i stazama sa zadivljujućim pogledom na Mont Fort i Matterhorn. Besprijekorni uslovi za skijanje s puno snijega i sunca, udoban i luksuzan smještaj, trgovine i restorani sa najrazličitijim delicijama s pravom ovo odmaralište čine jednim od omiljenih članovima kraljevske porodice.

Holandska kraljevska porodica, kralj Willem-Alexandera i kraljicu Maximu sa svoje tri kćerke tradicionalno provode zimske odmore u austrijskom Lechu. I oni iza sebe imaju dugu historiju uživanja u skijanju, posebno u Austriji.

 

Holandska kraljevska porodica

Lech je odmaralište s više od 305 kilometara staze, te nudi obilje alpskog šarma i udobnih brvnara. Slikovite rijeke i planine prekrivene snijegom upotpunjuju i neobične kupolaste crkve i tržnica koje nude ukusne lokalne specijalitete.

Zbog pandemije, prvi put od sredine 80-ih godina prošloga stoljeća kraljica Elizabetha (94) i njen suprug princ Filip (95) nisu proveli Božić na imanju u Sandringhamu. Ovo imanje prostire se na 8.000 hektara i poznato je po svojim veličanstvenim vrtovima, prekrasnom seoskom parku i ergeli sa kraljevskim konjima.

Imanje u Sandringhamu

Međutim, ove godine, zbog pandemije koronavirusa, ta tradicija je prekinuta i Božić je proslavljen u dvorcu Winsdor.

Pročitajte još