Umro Đorđe Balašević

Piše: Redakcija

Kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini, piše “Blic”. Podsjetimo, Balašević je prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku gdje se liječio od upale pluća i bio je u lošem stanju.

Ljekari su preuzeli sve neophodne mjere liječenja, ali do poboljšanja nije dolazilo. Danas popodne mu se stanje dodatno pogoršalo usljed ranijih hroničnih zdravstvenih problema.

Đorđe Balašević rođen je 13. maja 1953. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao vanredno. Upisao je geografiju, jer, po vlastitom priznanju, na prijemnim ispitima nije bilo matematike. Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane nogometaš. Ali kada je kao sedamnaestogodišnjak ležao bolestan, pojava jedne muhe u sobi inspirirala ga je da sklada svoju prvu pjesmu “Otkud muva”. Zatim je počeo pisati prepjeve stranih hitova za emisiju “Muzički klub”, a sa prijateljem koji se snalazio na gitari, započeo je i zajednički rad. Godine 1977. pristupio je akustičkoj grupi Žetva sa kojom je u oktobru te godine snimio neobavezan tango “U razdeljak te ljubim”. Pjesma je preko noći postigla ogromnu popularnost tako da je singl prodan u 180.000 primjeraka.

Legendarni kantautor ostavio je iza sebe mnoge hitove kao što su: “Oprosti mi Katrin”, “Panonski mornar”, “Marina”, “Svirajte mi jesen stiže dunjo moja”,”Priča o Vasi Ladačkom”, “D-moll”, “Kad odem”…


Bio je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, veliki prijatelj Sarajeva. U sarajevskoj Skenderiji posljednji put je nastupio u februaru 2018. godine, a koncert je nazvao “20 godina od Onih koncerata”.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti