Đorđe Balašević sahranjen u krugu najbližih, uz stihove svoje “Olivere”

Piše: Redakcija

Legenda jugoslavenske muzičke scene Đorđe Balašević ispraćen je danas na Gradskom groblju u rodnom Novom Sadu u krugu najuže porodice i uz tamburaše koji su svirali pjesmu “Olivera”, posvećenu njegovoj supruzi. U tužnoj povorci, uz članove Balaševićeve porodice bili su samo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević te gradonačelnik Ljubljane Milan Janković.

Novi Sad proglasio je nedjelju Danom žalosti u povodu smrti Đorđa Balaševića koji je umro u petak, 19. februara u Kliničkom centru Vojvodine od posljedica upale pluća izazvane Corona virusom.

-Ugasili smo svjetla na Gradskoj kući kako bismo iskazali bol i tugu s obitelji. Ovo je težak momenat za porodicu Balašević, ali i za cijeli grad, državu i regiju – objavio je Vučević na Twitteru i poručio da “Novi Sad neće biti više isti poslije njegove smrti.

Gradonačelnik je ranije najavio da će gradska uprava proglasiti Dan žalosti na dan Balaševićeve sahrane, a želja i odluka njegove porodice bila je da bude ispraćen na novosadskom Novom groblju u krugu najbližih.

Novosadski Radio 021, tokom cijelog dana, u znak sjećanja na legendarnog Novosađanina emitira isključivo Balaševićevu muziku s ploča i koncertne snimke te neke od njegovih govora i poruka s brojnih koncerata. U gradovima širom bivše Jugoslavije hičjade ljudi od petka odaju počast preminulom kantautoru, pjesniku i svestranom umjetniku, okupljajući se uz njegove hitove, paleći svijeće i polažući cvijeće uz nekoliko mandarina i malog bijelog zeca u znak sjećanja na stihove iz njegove pjesme “Neki novi klinci”.

Balašević je u karijeri dugoj gotovo pet desetljeća održao na stotine koncerata u gradovima diljem bivše Jugoslavije, snimio je 12 albuma i ostavio iza sebe desetke hitova od kojih su mnogi postali evegreen i himne mnogim generacijama u zemljama regije.

Objavio je nekoliko knjiga, a posljednju, “Knjigu koje nema”, 2018. godine satima je potpisivao i svojim štovateljima na Interliberu u Zagrebu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti