Sve je spremno za predstavu “To nikad nigdje nije bilo” u Narodnom pozorištu

Piše: Redakcija
U Narodnom pozorištu Sarajevo 27. 02. 2021. godine, premijerno će biti izvedena dramska predstava “To nikad nigdje nije bilo” u režiji Dine Mustafića rađena prema romanu Tvrtka Kulenovića. Glavna ženska uloga u predstavi je Vedrana Božinović.
– Smatram da je roman “Istorija bolesti Tvrtka Kulenovića” koje je poslužilo kao inspiracija Darku Lukiću za dramatizaciju i tekst predstave “To nikad nigdje nije bilo” jedan od najznačanijih romana o umjetniku koji je svjedok opsade Sarajeva.
To je glas čovjeka u bezumnom vremenu kada porodične smrti kao bolni gubici ostaju zabilježeni kroz hroniku ratnih događaja. Govor o tome je govor o čovjekovoj intimi, a ne o kolektivnim stradanjima. Za mene je to duboko emotivna priča sa kojom se identifikujem i prepoznajem fragmente sopstvenog iskustva koje me odredilo kao čovjeka. Predstava  je to o nama, sjećanju, nadi i idealima – kazao je režiser Dino Mustafić.

– “To nikad nigdje nije bilo!” Taj izraz često čujemo i izgovorimo u neviđeno teškim i bezizlaznim situacijama. Kad se užasnemo svijetom i događajima, kad stvarnost zaskoči preko svega što smo ikad igdje mogli očekivati i u najgorim noćnim morama zamišljati. To je zapanjenost razumnog čovjeka pred nečim što nadilazi sva razumna objašnjenja. Pred onim što ostavlja nijemim i bespomoćnim uza sve pročitane knjige i sve granice mašte pisaca. To je nešto što Tvrtko Kulenović, u trenutku dok je ispisivao tu rečenicu, nije našao ni u Dantea, ni u Bulgakova, ni u svim bibliotekama koje je pročitao. Nikad. Nigdje – kazao je dramaturg Darko Lukić i nastavlja: “Dokumentarno i dokumentarističko predložak je i oslonac za našu predstavu, u onoj mjeri u kojoj su to bili i za roman Tvrtka Kulenovića. Kao inspiracija za umjetničko istraživanje koje je u ovom slučaju teatar sjećanja. Teatar koji je, kako bi Heiner Müller rekao, prozor kroz koji gledamo u prošlost. Istovremeno je on ovdje i okvir za sliku naše sadašnjosti. Možda preko njegovog ruba pomalo izvirujemo i u neku još nevidljivu, maglovitu budućnost. Predstava izrasta kao proces razgovora između knjige, pozornice i gledališta. Suočavanje, sjećanje, propitivanje, svjedočenje. Sučeljavanje mnogih malih, privatnih povijesti s onim velikim, kolektivnim, službenim povijestima.”



Po motivima romana  Tvrtka Kulenovića, podjela glumaca

    TO NIKAD NIGDJE NIJE BILO                    

režiser: DINO MUSTAFIĆ

adaptacija teksta  i dramatizacija: DARKO LUKIĆ

dramaturzi: VEDRANA BOŽINOVIĆ i DARKO LUKIĆ                              

scenografkinja: MIRNA LER

kostimografkinja: LEJLA HODŽIĆ

muzika: DAMIR IMAMOVIĆ

saradnica za scenski pokret: ENA KURTALIĆ     

dizajn plakata: ISMAR ŽALICA

inspicijent: NIHAD KAPIĆ

suflerka: ESMERALDA ABDIJEVIĆ

                                            LICA/CAST

 

Tvrtko………………………….. SLAVEN  VIDAK

Lidija…………………………………VEDRANA BOŽINOVIĆ

Zoran (Zeko), Tvrtkov brat….ALDIN OMEROVIĆ

Komšinica/Glumica…………..VANJA ĐUGUM MATOVIĆ, HELENA VUKOVIĆ, BELMA SALKUNIĆ,  

MONA MURATOVIĆ, MERIMA LEPIĆ REDŽEPOVIĆ, EMINA MUFTIĆ

Komšija/Glumac………………..DINO BAJROVIĆ, MAK ČENGIĆ,  ERMIN SIJAMIJA

Doktorica/Narator……………..EMINA MUFTIĆ

Majka (Tvrtkova)…………………KAĆA DORIĆ

Otac (Tvrtkov)…………………..ERMIN SIJAMIJA

Partizan…………………………MAK ČENGIĆ

Čovjek, Teritorijalac, Grobar….DINO BAJROVIĆ

Muzičar…………………………….ADNAN SALIHOVIĆ

premijera: 27. 2. 2021. 

 

Pročitajte još