Željko Joksimović: Moram neki porok da imam

Piše: Redakcija

Srbijanski kantautor Željko Joksimović prošlog vikenda je u Mostaru trebao održati koncert i tom prilikom, nakon Istanbula i Zagreba, predstaviti projekt “Balkan Bazaar”. Povod je bila deseta godišnjica obnavljanja Starog mosta, simbola grada na Neretvi, no u zadnji čas Joksimović je otkazao nastup. Razlog? Zdravstveno stanje troje muzičara koji su trebali nastupiti s Joksimovićem.

– S velikim uzbuđenjem cijela muzička ekipa i prateći vokali su se pripremali danima, spremni da projekt Balkan Bazar izvedu na najbolji način u čarobnom ambijentu. Donijeli smo odluku da ne nastupimo, jer u ovako kratkom roku nismo uspjeli da nađemo zamjene, iako smo se svi zajedno, pa čak i članovi benda koji su se razboljeli, u tome jako trudili.

Nadamo se novoj prilici. Mostar je poseban grad i vjerujem da ćemo prvom prilikom sve ono što smo pripremili na kraju i izvesti pred divnom publikom, koja je to svakako zaslužila – poručio je Joksimović.

Osim Mostara povod za razgovor nam je bio i nedavno završeni regionalni muzički show “X Factor”, Joksimovićev novi album, kao i koncertna turneja u kojoj su neizostavni bh. gradovi.

Za razliku od prošlog takmičenja, ove godine Željkove kandidatkinje nisu odnijele pobjedu, ali jesu osvojile simpatije brojne publike. Najveći stepen neizvjesnosti je držao upravo on, kada do samog kraja nije bilo poznato ko će uopće činiti njegovu grupu takmičarki.

Kandidati će krenuti svojim putem, neko će snimiti pjesmu, postati zvijezda, neko odustati, no, može li se očekivati neka ozbiljnija saradnja među članovima žirija, pitamo ga?

– Uvijek sam otvoren za saradnju ako se poklope energije; ako je dobra pjesma, zašto da ne?!

Je li Vam teže čitati kritike o svojim nastupima i albumima ili ocjenjivati druge kao član žirija?

– Kritika je dobra stvar. Naravno, umnogome zavisi od koga dolazi, a ako niste sujetni, onda stavite prst na čelo, razmislite i možda vas upravo kritika može motivisati da budete bolji nego što jeste. Svaka moja kritika upućena kandidatima, bila pozitivna ili negativna, bila je dobronamjerna, jer sam pitan da dam mišljenje. Možda to ponekad zvuči grubo, ali treba biti iskren u tim momentima.

Numerom “Ranjena zvijer”, koju ste izveli u superfinalu “X Factora”, praktično ste najavili svoj novi album. Iako nastupate s projektom “Balkan Bazaar” (da pojasnimo čitateljima: radi se o miksu muzike karakteristične za naše područje, Vašim starim i novim pop pjesmama samo u drugačijim, balkaniziranim aranžmanima), no, diskografska pauza je bila poprilično duga, recite nam više o novim pjesmama, planirate li praviti promociju u Sarajevu?

– Ovaj album sam dugo radio i predstavlja svojevrsni miks muzičkih pravaca. Mogu da kažem da će svako naći pjesmu “za sebe”. A kad je riječ o koncertu u Sarajevu, bit ćete blagovremeno obaviješteni, imam u planu veliku turneju po Regionu.

Realiziran ste čovjek, prvo kao autor, potom kao interpretator, svakako kao kompozitor, prepoznatljivo ste ime u svijetu filmske muzike… Je li Vama ikada postalo tijesno na ovom geografskom prostoru?

– Za mene je veoma važan kvalitet, a ne kvantitet. I kada se time vodite dok stvarate, ne završavate svoje djelo tek tako, već onda kada ste potpuno zadovoljni njime. Zato dobra kompozicija uvijek nađe put do svoje publike ma gdje ona bila. Imam tu sreću da moju muziku vole mnogi bez obzira na kontinent i porijeklo. Naprimjer, nedavno na koncertu u Dubaiju u prvom redu je bila nekolicina Kineza koji su u sav glas pjevali “Lane moje”. Takvi momenti su potvrda da radim dobru stvar.

Da bi umjetnik u jednoj životnoj dobi bio potpun, nisu dovoljni samo rasprodani koncerti i albumi, već i skladan porodični život. Vaša porodica je brojnija za jednog člana, to je vaš sin Kosta, budite iskreni – jeste li ga razmazili?

– Kosta je unio neizmjernu radost u naše živote. Trudimo se da ne bude razmažen, a sada je u dobi kada sve istražuje, sve mu je zanimljivo. Otkako je prohodao, on nas “šeta” kako mu je volja (smijeh).

Kada je njegov odgoj u pitanju, jeste li sa suprugom podijelili obaveze, ili je u kući autoritet ipak mama?

– Trudimo se da što više vremena provodimo zajedno s Kostom, jer odgovornost za odgajanje djeteta nose oba roditelja. Nema ljepšeg osjećaja nego kada smo sve troje zajedno i igramo se, šetamo, uživamo…

Suprugu Jovanu i Vas je spojio posao (Eurosong), zapravo, kad se bolje razmisli, mnogo puta ste Vi od ove muzičke smotre profitirali. Mogli ste momkovati koliko ste željeli, no, u jednom periodu života ste se ipak odlučili skrasiti. Zašto Vam je bila zanimljiva ideja braka?

– Brak ne dolazi kao ideja, niti sam eto tek tako odlučio da se “skrasim”. To je prirodna nadgradnja odnosa dvoje ljudi koji se vole i žele da provedu ostatak života zajedno, a kao kruna naše ljubavi došao je i Kosta.

Jeste li uvijek bili zadovoljni onim što imate?

– Zadovoljan sam i cijenim ono šta imam, jer sam sve to stvorio velikim trudom i radom. Bez dobro prolivenog znoja, odricanja i posvećenosti ne možete doći do rezultata, ali kada do njih dođete, iz druge perspektive gledate na život i daleko više cijenite postignuto, jer znate po kakvom ste prethodno “trnju” hodali.

Kako se odnosite prema svojim godinama, svome zdravlju, jeste li s godinama promijenili neke navike, vodite li računa o ishrani, idete li češće kod doktora, jeste li se, naprimjer, odrekli cigareta…?

– Trudim se u skladu sa slobodnim vremenom koje imam, a nemam ga puno, da vodim računa o sebi. To je dio lične higijene i odnosa prema sebi. Ako već nemam dovoljno vremena za treniranje, onda vodim računa šta jedem, da, prije svega, to budu zdravi obroci. Doktore, na svu sreću, ne posjećujem često, a što se tiče cigareta – moram neki porok da imam.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti