Meghan u intervjuu decenije: Htjela sam se ubiti! Ona i Harry konačno sretni, stiže i djevojčica

Piše: Redakcija

(Foto: AFP)

U televizijskom mega specijalu “CBS predstavlja Oprah s Meghan Markle i princem Harryjem”  kraljevski par ispričao je šokantnu stranu priče o životu s britanskom kraljevskom porodicom.

-Biti član kraljevske porodice nije onako kako ljudi zamišljaju. Nisam mogla sama odlučivati… – rekla je Meghan u bombastičnom TV dvosatnom specijalu TV kuće CBS u kojem je američka talk show kraljica Oprah Winfrey (67) intervjuirala princa Harryja (36) i Meghan Markle (39).

Mladi je kraljevski par Opri ispričao brojne dosad javnosti nepoznate činjenice objašnjavajući pozadinu svoje odluke da odstupe s dužnosti starijih članova kraljevske porodice.

Svakako najšokantniji trenutak intervjua bilo je Meghanino priznanje da se borila s mislima o samoubojstvu te da joj  Dvor nije htio pomoći kada ih je zamolila za stručnu pomoć. Razgovarajući s Oprom Meghan je razjasnila brojne tračeve vezane uz njen odnos s drugim članovima kraljevske obitelji. Priznala je kako je kraljica Elizabeta “divna”, a ispričala je i detalje sukoba s vojvotkinjom Kate oko haljina za malene djeveruše otkrivši ko je koga rasplakao.

Segment koji je samu Opru naviše šokirao i o kojem je tokom cijelog intervjua pokušala što više saznati bilo je Meghanino priznanje da su određeni članovi kraljevske porodice za vrijeme njene prve trudnoće s malenim Archiejem bili vrlo zabrinuti oko toga koliko će biti tamna koža njenog djeteta. Neosuđivanje rasizma jedna je od mnogih stvari koje princ Harry zamjera svojoj porodici, a otkriveno je i da je do raskola s Dvorcem dijelom došlo i zbog toga što su Archieju po rođenju uskratili titulu princa.

Par je pak u intervjuu ekskluzivno otkrio da je njihovo drugo dijete koje stiže na ljeto – djevojčica, a zbog toga su, priznaju, nevjerojatno uzbuđeni.

Harry je govorio o ostalim članovima kraljevske porodice rekavši da je i dalje vrlo blizak s kraljicom te da se nada da će vrijeme pomoći da se izliječi njegov odnos s bratom, ali i da njegov otac, princ Charles više ne odgovara na njegove pozive. Rekao je da ga je otac “iznevjerio”.

Tokom intervjua Harry se često osvrtao na svoju pokojnu majku, princezu Dianu ističući kako potpuno razumije kroz šta je sve prolazila.

Nema dvojbe da je ured za medije britanske kraljevske porodice noćas ima pune ruke posla te da će tokom dana pristizati njihovi odgovori na brojne optužbe koje su princ Harry i Meghan iznijeli u ovom šokantnom intervjuu.
Dvosatni special “CBS predstavlja Oprah s Meghan i Harryjem” koji je potvrdio svoju etiketu “televizijskog događaja desetljeća”.

Princ Harry: ‘Presretan sam što napokon mogu sina provozati na biciklu po dvorištu’

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli O, The Oprah Magazine (@oprahmagazine)

Oprah je pitala Harryja šta ga posebno “oduševljava” sada u novom životu u Kaliforniji.

Harry je odgovorio da voli svoj “vanjski prostor”, što može izvesti Archieja u dvorište i provozati ga u sjedalici na svom biciklu. To je nešto što “nikad nije mogao učiniti”, priznaje.

“Ovo je za nas tek početak”, dodala je Meghan.

Oprah je pitala je li Meghan ipak ostvarila sretan kraj s princem Harryjem.

“Naša je priča veća od bilo koje bajke koju ste ikad pročitali”, kaže ona. “Odlaskom iz kraljevske porodice Mislim da je Harry spasio sve nas. U konačnici je odlučio. Donio je odluku koja mi je spasila život i spasila sve nas. ”

“Ali moraš željeti biti spašen.”

Meghan: ‘Vjerovala sam im kada su rekli da će me zaštititi’

Kajete li se zbog nečega?, pitala ih Oprah.

Meghan kaže da se kaje zbog jedne stvari, što im je “vjerovala kad su rekli da ću biti zaštićena”.

Ali ona kaže da sada nisu samo preživjeli, nego da “već i napreduju”.

Oprah ju je pitala ima li njena priča s princom sretan kraj. “Ima”, kaže ona.

Sve se promijenilo nakon turneje po Australiji

Princ Harry kaže da je Meghan na početku njihove veze u javnosti primljena “daleko bolje nego što je on očekivao”.

Kaže da su princ od Walesa i vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea bili “zaista otvoreni”.

“Ali sve se promijenilo nakon australske turneje”, dodaje.

Australija je bila prva službena kraljevska turneja para nakon vjenčanja u svibnju 2018. godine.

“To je bilo prvi put da je porodica vidjela koliko je Meghan nevjerojatna u tom poslu. A to je vratilo uspomene”, kaže Harry, aludirajući na turneju princeze od Walesa, Diane po Australiji 1983. godine.

Na to se poziva i posljednja scena Netflixove serije “Kruna”.

Harry i Meghan kažu da su gledali neke od popularnih serija, odgovarajući na Oprino pitanje.

“Samo bih volio da svi učimo iz prošlosti”, dodaje Harry.

Jesu li oni “grabežljivi članovi kraljevske porodice”?

Oprah je upitala par o nekim trenutnim kritikama s kojima se suočavaju – da au “grabežljivi članovi kraljevske porodic” koji su finansiraju luksuzan život ugovorima sa Spotifyjem i Netflixom.

Harry i Meghan inzistiraju da im to “nikad nije bila namjera”.

“Iskreno, prije nismo o tome razmišljali”, kaže Harry, dodajući da je samo tražio “dovoljno novca da plati sigurnosne snage”.

Problematični odnosi s kraljevskom porodicom

Kakav je sada vaš odnos s porodicom?, pitala je Oprah Harryja.

Kaže da je u posljednjih godinu dana razgovarao s kraljicom, svojom bakom, više nego što su razgovarali u zadnjih nekoliko godina i priznaje da imaju stvarno dobar odnos. “Ona je moj vrhovni pukovnik, zar ne? Uvijek će biti.”

Upitan o svojoj vezi s ocem, princom Charlesom – prijestolonasljednikom – Harry na trenutak zastaje.

“Na tome se može puno raditi”, kaže. “Osjećam se stvarno razočarano jer je prošao nešto slično, zna kakav je osjećaj boli… a Archie mu je unuk. Ali istovremeno, naravno da ću ga uvijek voljeti, ali dogodilo se puno povreda i nastavit ću si postavljati kao jedan od prioriteta da pokušam izliječiti tu vezu.”

Upitan o vezi sa svojim bratom, princom Williamom, Harry kaže da ga beskrajno voli i da su zajedno prošli pakao. “Ali bili smo na različitim putovima”, dodaje. To je također odnos koji se nada popraviti u bližoj budućnosti, a ističe i kako bi njihova majka zbog toga danas zasigurno bila ljuta i tužna.

Kraljevski par ne želi otkriti ko ih je ispitivao o rasi njihove djece

Oprah je zamolila Harryja da prokomentira Meghanine ranije komentare i tvrdnje da su ga pojedini članovi kraljevske porodice pitali o rasi njihove buduće djece.

“Taj razgovor nikada neću javno podijeliti”, odgovara Harry.

“U to mi je vrijeme bilo neugodno, bio sam pomalo šokiran”, kaže on, dodajući da se ovaj razgovor vodio “odmah na početku” njihove veze.

Harry: Porodica mi je oduzela sve novce’

Princ Harry kaže da ugovori s kompanijama kao što su Netflix i Spotify “nikad nisu bili dio plana”.

Kaže da je do toga došlo kad ga je njegova porodica “doslovno financijski odrezala”, uskratili su mu gotovo sav novac, a on je pak odjednom morao sam plaćati i sigurnosne snage.

Ali kaže da ima novac koji mu je majka ostavila.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gentlemen‘s Gram (@gentlemensgram)

Princ Harry povlači paralele između tretmana Meghan i njegove majke, princeze Diane.

“Znate, meni je zaista laknulo i sretan sam što sjedim ovdje i razgovaram s vama sa suprugom kraj sebe”, kaže.

“Jer ne mogu zamisliti kako je moralo biti mojoj majci koja je sama prolazila kroz ovo prije svih tih godina, jer ovo je sve bilo nevjerojatno teško za nas dvoje – ali barem smo se imali jedno drugo”, dodaje Harry.

Podsjetimo, baš kao što su to učinili Harry i Meghan, i Harryjeva pokojna majka Diana, princeza od Walesa, odrekla se naslova ‘Njeno Kraljevsko Visočanstvo’ u vrijeme razvoda od princa od Walesa u kolovozu 1996.

Preminula je naredne godine u fatalnoj automobilskoj nesreći u Parizu. Vozač je bio pod utjecajem alkohola, a automobil su pratili paparazzi na motorima u trenutku kada se dogodila nesreća.

Oprah tražila istinu o Megxitu: ‘Čiji je to bio plan?’

Aludirajući na Megxit, Opru je zanimalo: je li Meghan organizirala njihovo istupanje iz kraljevske obitelji?

“Možete li zamisliti koliko malo smisla to ima?”, odgovara Meghan.  “Pa sve sam ostavila zbog njega.”

“Naš je plan bio činiti to zauvijek”, dodaje

Oprah se okreće Harryju, pitajući bi li se povukao iz svog života u kraljevskoj porodici da nije bilo Meghan?

“Odgovor je ne. Ne bih mogao”, kaže. “I sam sam bio zarobljen”

Oprah uzvraća pitajući kako bi “pravi princ” mogao biti “zarobljen”.

Bio sam “zarobljen u sistem”, odgovara Harry. “Moj otac i moj brat su također zarobljeni. Oni ne mogu otići i zbog toga imam veliko saosjećanje.”

Palača je u ‘stalnom strahu od tabloida’

Govoreći o svom razočaranju što njegova porodica nije pokazala Meghan pdršku u javnosti, Harry kaže: “Također sam jako svjestan gdje stoji moja porodica i koliko se plaše tabloida da se ne bi slučajno okrenuli protiv njih.”

Rekao je da postoji svojevrsni nepisani “ugovor” između kraljevske porodice i britanskih tabloida, prema kojem će članovi kraljevske porodice dobiti bolji tretman u novinama ako daju pristup novinarima.

“Postoji nivo kontrole straha koja postoji generacijama.”

Harry: ‘Boli me što moja porodica nije osudila rasizam’

Kraljica televizijskih talk showova Oprah Winfrey postavila je kraljevskom paru pitanje kako su se nosili s činjenicom da je Meghan razmišljala o samoubistvu?

“Nisam imao pojma šta učiniti, nisam bio spreman za to, i sam sam otišao u vrlo mračno mjesto”, kaže.

Harry kaže da to nije rekao nikome u poroidici jer “to jednostavno nije razgovor koji bi se vodio s njima”.

“Pretpostavljam da me bilo sram priznati im to”, kaže on, dodajući da je je Palača okoliš koji te zarobi.

“Nisam se imao kome obratiti”, dodaje.

“U porodici imaju mentalitet: takav je kakav je. Tako je zamišljeno, ne možete to promijeniti, svi smo to prošli. Ali ono što je za mene bilo drugačije, bio je element rase. Budući da se nije radilo samo o njoj, već i o onome što ona predstavlja”, rekao je Harry.

Dodaje da je za Meghan i Harryja, “specifičnosti oko njene rase”, bila prilika da kraljevska porodcia “pokaže određenu javnu podršku”.

Kaže da je dio koji najviše govori o tome, ali ujedno i najtuniji dio činjenica da je više od 70 zastupnika i osudilo kolonijalne podloge naslova i novinskih članaka.

“Ipak, niko od moje porodice nikada nije rekao ništa tijekom te tri godine”, kaže on. “To boli.”

Harry i Meghan su pobjegli iz Kanade jer su se bojali za svoju sigurnost

Harry kaže da mu je najveća briga dok su živjeli u Kanadi bila ta što su njihove sigurnosne snage bile otklonjene, nisu vie imali tjelohranitelje i policajce u službi koji ih čuvaju, a ljudi su znali gdje su i gdje točno žive i to “zahvaljujući Daily Mailu”.

Kaže da je opravdanje Palače zbog uklanjanja sigurnosnih snaga bila “promjena statusa” – ali Harry kaže da je “uzvratioo” i pitao je li došlo do promjene prijetnje ili rizika, na što je palača rekla da nije.

Odlučili su se preseliti u Kaliforniju jer su osjećali da u Kanadi nisu na sigurnom.

Oprah ih je pitala i šta je bila prekretnica u njihovoj odluci da se povuku kao stariji članovi kraljevske porodice?

“Bilo je očajno”, kaže Harry. “Otišao sam na sva mjesta za koja sam mislio da bih trebao otići kako bih zatražio pomoć, oboje smo to činili, odvojeno i zajedno.”

Oprah pita: “Znači, otišli ste jer ste tražili pomoć, ali je niste mogli dobiti?”, “Da, u osnovi”, kaže Harry.

“Ali nikad nismo otišli”, kaže.

“Nikad nismo napustili poriodicu”, dodaje Meghan, rekavši da su željeli imati samo onu vrstu uloge koja već postoji – da ne budu stariji članovi kraljevske porodice.

‘Moja najveća briga bila je ponavljanje povijesti’

Harry je rekao da su on i Meghan željeli “predahnuti” od “neprestane navale posla” s kojom su se suočavali kao radni članovi kraljevske porodice.

“Moja najveća briga bila je ponavljanje povijesti”, govori Harry Opri.

“I ono što sam vidio je da se povijest doista ponavlja.”

No rekao je da je ovaj put to “daleko opasnije” u usporedbi sa situacijom njegove majke, uzimajući u obzir rasu i dimenzije društvenih mreža.

Rekao je da je tražio pomoć, ali nije je dobio te mu je umjesto toga kontinuirano govoreno “tako je to”.

Harry: ‘Moj otac se više ne javlja na moje pozive’

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli O, The Oprah Magazine (@oprahmagazine)

Harry poriče da je ikad “zaslijepio” svoju baku kraljicu odlaskom iz kraljevske porodice i odstupajući s kraljevskih dužnosti.

“Nikad nisam zaslijepio svoju baku, previše je poštujem”, kaže Harry Opri.

Kaže da je imao tri telefonska poziva s kraljicom prije prve izjave kojom je najavio da će se on i Meghan povući.

S ocem je razgovarao dva puta, kaže, “prije nego što je prestao primati moje pozive”.

Zašto je princ Charles prestao razgovarati s Harryjem, pitala je Oprah.

“Jer sam stvar uzeo u svoje ruke”, odgovara Harry.

Harry otkrio da Meghan nosi djevojčicu

Meghan i Harry najavili su da očekuju djevojčicu.

Harry kaže da je njegova prva misao bila “nevjerojatno” i da se osjećao “zahvalno”.

Imamo svoju porodicu, kaže – “nas četvero i naša dva psa”.

Meghan optužila palaču da potiče laži o njoj i Harryju

Oprah je pitala vojvotkinju: “Kako se osjećate prema palači danas kada govorite svoju istinu?”

Meghan kaže da svoj život neće živjeti u strahu.

“Ne znam kako su mogli očekivati da ćemo, nakon toliko vremena, i dalje samo šutjeti ako postoji aktivna uloga koju Firma igra u perpetuiranju laži o nama”, kaže ona.

“U jednom trenutku samo vam dođe da kažete: ljudi, neka neko samo kaže istinu.”

“A ako to dovodi do rizika od gubitka stvari, mislim… Puno je toga već izgubljeno.”

Kaže da je izgubila oca, izgubila je i dijete, a također je izgubila i svoj identiteta – ali “i dalje stojim”, dodaje.

Meghan: ‘Htjela sam se ubiti…’

Oprah je upitala Meghan kako se nosila s komentarima i medijskim napisima, opisujući to iskustvo kao “neizdrživo”.

“Gotovo zvuči neizdrživo, kao da je došlo do točke prijeloma”, kaže Oprah.

“Jednostavno više nisam htjela biti živa”, odgovara Meghan u suzama, rekavši kako se “sramila” to priznati Harryju zbog “gubitka koje je pretrpio”.

Tada je bila u petom mjesecu trudnoće s Archiejem i život u Ujedinjenom Kraljevstvu joj je bio nepodnošljiv.

“To je bila prava i zastrašujuća, stalna misao”, kaže ona. Nije vidjela svoj smisao, razmišljala je kako bi sve bilo jednostavnije da je nema.

Kada se slomila i otkrila svoje misli Harryju kaže da ju je saima samo držao u naručju. Više ju nije ispuštao iz vida. Zahvaljujući njemu nikada nije bila sama.

Meghan kaže da je pomoć potražila u “instituciji”, željela je da joj neko pruži pomoć jer se nije znala sama nositi sa situacijom i prtiskom.

Nadala se da će joj Palača pomoći u pronalasku stručne pomoći.

“Zahtjev je odbijen”, rekla je, jer ona nije bila djelatnik na plaći Dvora.

“Jeste li imali misli o samoubojstvu?”, pita Oprah.

“Da”, odgovara Meghan. “Mislila sam da bi to bilo najbolje rješenje za sve.”

‘Kraljevska porodica bila je zabrinuta koliko će Archiejeva koža bit tamna’

“Zašto mislite da kraljevska obitelj nije željela od Archieja stvoriti princa?”, pita Oprah vojvotkinju.

“Zašto mislite da je to tako? Mislite li da je to zbog njegove rase?”, pita.

“Mogu vam dati iskren odgovor”, kaže Meghan.

“U onim mjesecima kada sam bila trudna, otprilike u isto vrijeme kada vodimo razgovor o tome da on neće dobiti sigurnost, neće dobiti titulu, ističe se zabrinutost i vode se razgovori o tome koliko će njegova koža biti tamna kad se rodi”, ističe.

Oprah je pitala ko je to rekao, a kada Meghan ne odgovori, Oprah ponovno pita. “Postoji nekoliko razgovora o tome”, kaže Meghan. Razgovor se s Harryjem, kaže ona, i o tome koliko će beba biti potencijalno biti tamna i što bi to značilo i kako izgledalo”.

Ona odbija reći o kome se radi, rekavši: “Mislim da bi im to jako naštetilo.”

Meghan dodaje: “To mi je prenio Harry. To su bili razgovori koje je porodica vodila s njim”

Meghan: ‘Promijenili su pravila kako moj sin ne bi bio princ’

Oprah je upitala Meghan za malenog Archieja – koji po rođenju nije postao princom.

Kaže da joj je ta vijest bila “jako teška” – ne zato što je željela naslov za svog sina, već zato što je značilo da neće dobiti sigurnost.

“Najvažniji naslov koji ću ikada imati je ‘mama’. Ali ideja da naš sin nije siguran, kao i ideja da prvi član kraljevske porodice koji je miješane rase ne bude naslovljen na isti način kao što bi to imali i drugi unuci… ”

Kaže da je konvencija oko toga hoće li njezina djeca nositi titulu princa i princeze promijenjena dok je bila trudna.

“Nije njihovo pravo oduzeti titulu… Dok sam bila trudna, rekli su da žele promijeniti konvenciju za Archieja. Pa, zašto?”

Kaže da su vijesti koje sugeriraju da je izostavljanje titule bila njezina i Harryjeva odluka – potpuno pogrešne.

O kraljevskoj porodici: ‘Lagali su za druge, a za nas nisu htjeli reći ni istinu’

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Matriark (@matriarkofficial)

Kao odgovor na Oprino pitanje “je li šutjela ili je bila ušutkana”, Meghan kaže da je riječ o potonjem.

Ističe da su svi u njezinom svijetu dobili “vrlo jasnu direktivu” da nakda ne daju komentare od trenutka kada je postalo javno poznato da su ona i Harry par.

Rekla je da je u početku mislila da je “zaštićena”, no to se ubrzo promijenilo.

“To je bilo stvarno teško pomiriti, jer tek smo se vjenčali i sve se počelo stvarno pogoršavati, tada sam shvatila da ne samo da nisam zaštićena, već i da su spremni lagati da bi zaštitili ostale članove porodice. Ali nisu bili spremni reći istinu da bi zaštitili mene i mog supruga.”

Meghan priznaje da je bila u kraljevskom tipu lockdowna koji nije imao veze s pandemijom

Meghan govori o tome da se u kraljevskoj porodici počela osjećati usamljeno nakon što su joj ograničene stvari koje smije raditi. Primjerice, nije mogla otići na ručak sa svojim prijateljima.

Kaže da ju je jedan od “članova porodice” zamolio da se pritaji na neko vrijeme, a Meghan kaže da mjesecima nije izlazila iz kuće.

“Posvuda sam, ali nigdje me nema”, kaže ona.

Kaže u jednom je trenutku pomislila: “Trenutno se nisam mogla osjećati usamljenijom.”

“Nisam bila usamljena s njim”, kaže ona, misleći na princa Harryja. “Bilo je trenutaka kad je morao raditi, morao je otići, nekada i usred noći. Bilo je vrlo malo stvari koje sam smjela činiti. Naravno da to stvara samoću.”

Uspoređuje gubitak slobode s onim što su ljudi osjećali tijekom protekle godine zbog lockdowna u pandemiji.

Meghan: ‘Voljela sam biti u kraljičinom društvu’

Meghan naglašava razliku između kraljevske porodice i “Firme”, odnosno ljudi i poslova oko njih.

“Kraljica mi je oduvijek bila divna”, kaže Meghan. “Voljela sam biti u njenom društvu.”

Prisjeća se njihovog prvog zajedničkog javnog nastupa 2018. godine, rekavši kako joj je kraljica poklonila biserne naušnice i odgovarajuću ogrlicu.

“Oduvijek je bila topla, otvorena i doista me prihvatila”, kaže Meghan.

Oprah pita jesu li svi članovi kraljevske porodice učinili isto?

“Mislim da su me svi prihvatili”, odgovara Meghan.

Mediji imaju dvostruke standarde po pitanju Kate i Meghan

Oprah pita misli li Meghan da je mediji imaju jedan standard za Kate, a drugi za nju.

Zatim Oprah ističe neke vijesti objavljene o Kate u usporedbi s Meghan, naprimjer Kate koja jede avokado za pomoć u jutarnjim mučninama, ali u priči o Meghan avokado je opisan kao plod povezan s problematičnim krčenjem šuma.

“Ne znam zašto, sad vidim koji su slojevi tamo bili u igri. I opet se čini da stvarno žele prču o heroju i zlikovcu”, kaže ona.

Oprah ističe da je bila prva osoba mješovite rase koja se udala u porodicu, kao i razvedena i nezavisna žena. Je li je to brinulo kako će se  uklopiti?

“Razmišljala sam o tome jer su me natjerali da razmislim o tome, zar ne. Ali mislim da su istovremeno, nakon razmišljanja, hvala Bogu sve te stvari bile istinite”, ističe.

Meghan: ‘Kate je mene rasplakala, a ne ja nju’

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli O, The Oprah Magazine (@oprahmagazine)

Oprah je upitala Meghan za gomilu tabloidnih priča objavljenih o njoj, posebno je pitavši da komentira glasine da je Meghan rasplakala Kate Middleton usvađi oko haljina za malene djeveruše za Harryjevo i Meghanino vjenčanje.

Ova je priča označila “prekretnicu”, odgovara Meghan, rekavši da je istina “obrnuta”.

“Nekoliko dana prije vjenčanja [Kate] je bila uznemirena zbog haljina za malene djeveruše i to me rasplakalo”, kaže Meghan, dodajući da se “nadala” da Kate željeli da se lažne priče isprave.

Kate se kasnije izvinila, donijevši joj cvijeće i pisano izvinjenje.

“Ne dijelim ovaj događaj o Kate da bih je omalovažavala”, kaže Meghan. “Ona je dobra osoba.”

Na pitanje zašto misli da Kate nije u javnosti ispravila glasine, Meghan kaže: “Dobro pitanje”.

‘Harry i ja vjenčali smo se tri dana prije vjenčanja’, otkrila je Meghan u kokošinjcu

Meghan je priznala Opri da su se ona i Harry vjenčali tri dana prije vjenčanja.

“Tri dana prije našeg vjenčanja mi smo se zapravo vjenčali. Niko to ne zna, ali nazvali smo nadbiskupa (Canterburyja) i samo smo mu rekli: ‘ovo sve, ovaj spektakl je za svijet, ali mi želimo da naš brak bude samo među nama'”.

Otkrila je to u ranije snimljenom dijelu intervjua u kojem Harry i Meghan zajedno pokazuju Opri kokoši koje su spasili.

Meghan: ‘Nisam se znala ni nakloniti prije udaje’

Oprah je upitala Meghan o prvom susretu s kraljicom – Harryjevom bakom. Kakav je to bio susret, je li bila zabrinuta?

Meghan odgovara da “zapravo nije bilo velike formalnosti kad sam prvi put upoznala njezino veličanstvo kraljicu”.

Ona i Harry išli su na ručak u dio palače gdje živi princ Andrew i gdje princeze Eugenie i Beatrice provode puno vremena.

“Ispostavilo se da je kraljica završavala misu u Windsoru”, kaže Meghan.

Kaže da ju je Harry pitao zna li kako se nakloniti, a ona mu je zbunjeno odgovorila: “Što?”

“Iskreno sam mislila da se to događa samo vani”, kaže ona, rekavši kako je mislila da je naklanjanje “dio pompe”, a “nije mislila da se to događa i unutar porodice”.

Potom su ona i Harry zajedno vježbali koliko se duboko treba nakloniti.

“Navono sam napravila vrlo dubok naklon”, kaže ona, dodajući: “Ne sjećam se točno toga.”

Kasnije su ona i kraljica “sjedile i samo čavrljale”.

“Hvala Bogu da nisam znala puno o porodici”, dodaje ona. “Hvala Bogu što nisam istraživala.”

‘Bilo je to kao da imam izvantjelesno iskustvo’

Raspravljajući o svom danu vjenčanja, Meghan kaže da je ono za nju bilo jednako “izvantjelesnom iskustvu”

Otkrila je da je mirno prespavala noć prije vjenčanja, a kad se probudila na dan vjenčanja, slušala je pjesmu “Chapel of Love”

“Mislim da smo oboje bili stvarno svjesni, čak i prije toga, da to nije bio naš dan. To je bio dan koji je bio planiran za cijeli svijet”, rekla je Meghan.

Oprah je upitala Meghan kakva su bila njena očekivanja kada se pridružila kraljevskoj porodici.

Meghan insistira da nikada nije ‘guglala’ Harryja za vrijeme njihova “udvaranja”. Znala je jedino ono što bi joj Harry rekao, kaže.

Meghan kaže da “nikako nismo mogli znati iz dana u dan” što znači biti aktivan član kraljevske porodice.

A percepcija – temeljena na bajkama – znatno se razlikuje od stvarnosti, kaže ona.

“Ocjenjuju vas prema percepciji, ali živite stvarnost”, ističe Meghan.

Oprah je započela intervju komentirajući Meghanin trudnički trbuščić, a Meghan najavila da će otkriti spol djeteta koje nosi kad se Harry pridruži intervjuu

“Izgledaš divno, trudno i ljupko”, rekla joj je Oprah.

Razgovarale su o danu vjenčanja, a Oprah se prisjetila onog “osjećaja čarolije” i Meghan koja kao da “lebdi” prolazeći kroz crkvu.

“Bilo je to poput izvantjelesnog iskustva kojem sam bila prisutna”, kaže Meghan komentirajući vjenčanje i  dodaje da su ona i Harry shvatili da “to nije bio naš dan, to je bio dan koji je planiran za cijeli svijet”.

U prvom dijelu dugo očekivanog intervjua princa Harryja i njegove supruge Meghan s talk show kraljicom Oprom Winfrey odbjegli kraljevski par po prvi put ispričao je svoju stranu priče. Prvo je govorila Meghan o braku, majčinstvu, filantropiji, ali i o tome kako funkcionira pod pritiskom javnosti, koji nije ništa manji otkako su se doselili u SAD. U drugom dijelu im se pridružio princ Harry te su se dotaknuli teme o preseljenja u Ameriku, budućnosti i skorašnjoj prinovi.

Agencije su cijelu noć prenosile fotografije kako ljudi u svojim  domovima gledaju intervju kraljevskog para.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli CBS (@cbstv)

Armani haljina na Meghan od 4.700 dolara

Meghan, vojvotkinja od Sussexa za prijelomni je intervju obukla svilenu Armani haljinu s motivom cvijeta lopoča koji u hinduizmu predstavlja rast i ponovno rođenje, što je svakako prigodna simbolika za novi život njene porodice u SAD-u. Haljina košta 4.700 dolara.

Uz haljinu Meghan je odabrala i upečatljiv primjerak nakita, dijamantnu narukvicu koja je nekada pripadala Harryjevoj majci, pokojnoj princezi Diani.

Kako piše britanski “People”, par namjerno odlučio istaknuti ovu narukvicu u prijenosu intervjua kako bi imali dojam da je Diana cijelo vrijeme uz njih.

Princ Harry je pak obukao sivo odijelo koje za njega ima sentimentalno odijelo jer ga je nosio kada je zajedno sa suprugom svijetu pokazao svog prvorođenog sina Archieja.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, kako je javio “Daily Mail” uoči intervjua, insistirali su na tome da je njihov intervju s Oprom Winfrey bio “zadnji put da su rekli riječ” o njihovom razdoru s kraljevskom porodicom.

Par koji s ove godine dočekuje svoje drugo dijete, istakao je kako  mosjećaju da “trebaju reći svoje mišljenje”, ali nakon intervjua smatraju da je stvar zatvorena i potom žele “krenuti dalje”.

Princ Harry želi razriješiti nesuglasice koje ima s bratom, princom Williamom s kojim se priprema pokazati jedinstvo pri otkrivanju kipa u čast njihove majke, princeze Diane kasnije ove godine. Naime, vojvoda od Sussexa i vojvoda od Cambridgea zajedno će otkriti naručeni kip svoje majke u palači Kensington 1. jula, na njezin 60. rođendan.

Službenici iz britanskog dvorca uoči intervjua optužili su princa Harryja i Meghan, odnosno vojvodu i vojvotkinju od Sussexa da su “zaratili” s kraljevskom porodicom  i upozoravaju, da ako ih napadnu u intervjuu, dobit će oštar uzvratni udarac.

“Sunday Times“ izvijestio je da kraljica neće gledati intervju jer je usredotočena na puno važnija nacionalna pitanja od ovog intervjua kojeg su na Dvoru prozvali “cirkusom”.

Drugi, pak, izvor za iste britanske novine tvrdi da Sussexi namjerno i planirano potkopavaju rad monarhije.

“Sunday Express” izvijestio je da je kraljičin um usmjeren “samo na njezine dužnosti i na Philipa”.

Podsjetimo, odbjegli kraljevski par, kao i televizijske kuće koje emitiraju sporni intervju, našli su se na udaru žestokih kritika zbog beskrupuloznosti jer planiraju napasti Dvor u trenutku dok je zdravstveno stanje supruga kraljice Elizabete II, vojvode od Edinburgha, princa Philipa (99) kritično. On je trenutno u londonskoj bolnici Sv. Bartolomeja gdje je prije par dana i operiran.

Palača priredila svoj TV show

Istovremeno, britanska porodica pratila je kraljičino obraćanje u sklopu BBC-jeve emisije pod nazivom “Proslava Dana Commonwealtha”

Naime, kraljica Elizabeta II., Charles, princ od Walesa, Camilla, vojvotkinja od Cornwalla i Sophie, grofica od Wessexa pojavili su se sinoć u vlastitom televizijskom programu, samo nekoliko sati prije Harryja i Meghan, u programu BBC One.

Ovi članovi kraljevske porodice bili su dio unaprijed snimljene emisije pod nazivom “Proslava Dana Commonwealtha”, koji se obilježava u ponedjeljak.

Britanska kraljica Elizabeta II naglasila je u svom TV obraćanju važnost “nesebične predanosti i osjećaja dužnosti”.

– Iako su prošlogodišnja iskustva diljem Commonwealtha bila raznolika, dirljivi primjer hrabrosti, odlučnosti, nesebične predanosti i osjećaja dužnosti potvrđeni su u svim dijelovima Commonwealtha – istaknula je kraljica u ranije snimljenom govoru koji je objavio BBC.

– Ovo vrijeme iskušenja za toliko ljudi pokazat će do koje mjere tijekom ostanka u kontaktu s drugima, uživamo u njihovoj solidarnosti i njihovoj duhovnoj podršci – dodala je Elizabeta II.

U programu su sudjelovali i princ William i Catherine, vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea koji su putem videopoziva razgovarali s dr. Zolelwom Sifumbom iz Južne Afrike, zagovornicom za prava zdravstvenih radnika na prvoj crti bojišnice.

Princ Charles odao je počast “izvanrednoj odlučnosti, hrabrosti i kreativnosti” svih ljudi Commonwealtha tokom krize Covida-19 u govoru iz Westminsterske opatije.

Iznenadna istraga

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Theeladyinwaiting (@theeladyinwaiting)

Dvor je odjednom pokrenuo istragu tvrdnji da je Meghan zlostavljala zaposlenike Kensingtonske palače u kojoj su ona i Harry živjeli neko vrijeme. “The Times” je izvijestio o izjavama bivšeg osoblja, rekavši da optužbe datiraju do listopada 2018. godine, nekoliko mjeseci nakon što je par imao bajkovito vjenčanje.

Nije, ovo prvi put da se Palača suočava s mučnim intervjuom snimljenim porodici iza leđa. Princa Charlesa ovaj će Harryjev intervju nesumnjivo podsjetiti na intervju koji je princeza Diana dala za Panoramu prije 25 godina kada je govorila o postojanju “troje ljudi u ovom braku”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Queen (@welovequeenelizabethii)

Prema tim tvrdnjama, vojvotkinja je natjerala dvije pomoćnice da daju otkaz 2018. godine, a optuživali su je i za emocionalnu okrutnost i manipulativnost. Odgovorne službe dvora pozvat će sve zaposlenike koji su u to vrijeme radili u Kensingtonskoj palači, uključujući i one koji su u međuvremenu otišli, na razgovor i suradnju u rješavanju ovog slučaja.

U petak je čak pokrenut i nezavisni nadzor navodno suspektne dobrotvorne organizacije Sussex Royal, princa Harryja i Meghan Markle, koji istražuje kako je organizacija bila vođena te kako je zatvorena u trenutku kada se par odselio iz Ujedinjenog Kraljevstva.

– Nazovimo to pravim riječima – kalkuliranom kampanjom klevete utemeljenom na prijetvornim i štetnim dezinformacijama – odgovorio je glasnogovornik vojvode i vojvotkinje od Sussexa.

– Nije slučajnost da se iskrivljene i nekoliko godina stare optužbe koje su usmjerene prema potkopavanju vojvotkinje dostavljaju britanskim medijima kratko prije nego što bi ona i vojvoda trebali otvoreno i iskreno govoriti o svome iskustvu proteklih godina – istaknuo je njihov predstavnik.

Par je, naime, često govorio da su napustili Britaniju kako bi pobjegli od medija, no isto tako su dali do znanja da su bili nesretni kao članovi kraljevske porodice.

Prikazivanje intervjua u 70 država

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli CBS (@cbstv)

Televizijski megaspecijal “CBS predstavlja Oprah s Meghan i Harryjem” radila je Oprina producentska kuća Harpo Productions, izvršni su producenti Terry Wood i Tara Montgomery, suizvršni producent Brian Piotrowicz. Prvo je noćas po našem vremenu emitiran u SAD-u na kanalu CBS, a večeras je na ITV-jevom TV rasporedu u Velikoj Britaniji.

Pravo na prikazivanje intervjua otkupile su televizije cijele podsaharske Afrike koja broji 52 zemlje te preostalih 17 zemalja među kojima je i Hrvatska, jedina s Balkana. Procjenjuje se da će CBS na intervjuu zaraditi nekoliko desetaka miliona dolara, a inkasirat će i na reklamama za vrijeme intervjua jer 30 sekundi naplaćuju 325.000 dolara.

Meghan i Harry navodno neće biti plaćeni ni dolara za ovaj specijalni intervju, no nesumnjivo je da će im pomoći u izgradnji njihovog brenda, koji već sada vrijedi više od milijardu dolara, budući da će pred malim ekranima biti milijuni ljudi iz cijelog svijeta.

Otkad su stigli u SAD, Harry i Meghan su osnovali humanitarnu fondaciju naziva Archewell te potpisali sporazum s Netflixom o proizvodnji dokumentaraca, filmova, dječjeg programa i drugog sadržaja te ugovor sa Spotifyem, a ovome se valja pridodati partnerstvo s Apple TV-om u saradnji s Winfrey.

Izvor: Jutarnji list

(M. K.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti