Amel Ćurić: Odmarao sam zadnjih godina, sad je vrijeme da se radi

Piše: Redakcija

U prvom mjesecu nakon pobjede na ovogodišnjem “X Factor Adria”, Gračanlija Amel Ćurić u potrazi je za novim pjesmama koje će snimiti pod okriljem producentske kuće “Menart”. Amel je proteklih dana boravio i u rodnoj Gračanici i u Sarajevu, gdje živi, no najviše vremena proveo je u automobilu i na putu. Otkako je pobijedio, njegov telefon ne prestaje zvoniti i traže ga u čitavom Regionu. Mi smo ga zatekli na putu za Novi Sad. Nakon toga putuje u Hrvatsku, potom u Crnu Goru. Odmora, kaže Amel, ovog ljeta za njega nema.

Slađa pobjeda

– Nisam namjeravao ići na odmor sve do momenta dok ne budem imao nastupa ili obaveza u studiju. Odmarao sam se zadnjih godina, sad je vrijeme da se radi.

Prije nekoliko mjeseci, netom što je prvi put nastupio na velikoj sceni “X Factora”, Amel je u razgovoru za naš magazin kazao kako ne vjeruje da će pobijediti na ovom takmičenju. Nije gubio nadu, ali nije previše ni očekivao. No, sudbina mu je namijenila drugi put.

– Nisam razmišljao o pobjedi sve do samog finala, dok Bobi i ja nismo ostali sami na kraju. Tad mi je prošlo kroz glavu da bi se, ipak, moglo desiti da ponovo pobijedim. Najveća dilema u mojoj glavi bila je ta može li se ista sreća desiti dva puta. Što se tiče matematike, dokazao sam da je sve moguće, pa tako i ovo. A kako danas gledam na to? Još se baš u potpunosti nisu slegli utisci, ali gledam na način da to treba maksimalno dobro iskoristiti. Uveliko sam u potrazi za pjesmama. Odmah nakon pobjede sam krenuo u akciju da iskoristim sve ovo što mi se ponudilo – kaže Amel, dodajući da ovog puta neće prokockati svoju šansu. Naime, nakon što je 2003. godine pobijedio na OBN SuperNova Music Talentsu, mišljenja je da je tu popularnost mogao mnogo bolje iskoristiti. Mladost i nedostatak iskustva tada nisu bili na njegovoj strani.

– Tada sam trebao odmah snimati pjesme, a ne praviti pauzu. Ponašao sam se kao da će sve to trajati vječno. Priznajem, malo me ponijela ta slava. Toga sam postao svjestan tek nekoliko godina nakon takmičenja na OBN-u. Opustio sam se i prvu pjesmu sam snimio tek nakon godinu. Bilo je tu i saradnje s pogrešnim ljudima. To sebi sad ne smijem dozvoliti. Čekao sam da svi mene nazovu na telefon, a ovog puta to se neće ponoviti. Neću više dozvoliti da mene neko zove da uđem u studio i snimam pjesmu. Zadao sam sebi rokove da sve završim u što krećem periodu. Mislim da sam naučio lekciju – iskreno će Amel, a na pitanje koja pobjeda mu je slađa, ova 2015. ili ona 2003. godine, talentirani muzičar kaže:

– Nekako, ovo prvo je slađe, ali s ozbirom na to da sam sad svjesniji svega što se dešava, mislim da ću bolje iskoristiti datu priliku. U suštini, ne postoje neke ružne stvari iz tog prethodnog perioda. Bilo je mnogo toga lijepog, a što je najbitnije, živio sam od muzike sve ovo vrijeme do prijavljivanja na “X Factor”. Ali, eto odlučio sam se na veći korak. To je kao kada fudbaler iz “Željezničara” pređe u “Manchester City”. Potrudio sam se i uspio. Na meni je sad još teži zadatak, da sve to održim, odnosno da nastavim dobro da igram.

amel curic novo1 web

Talentirani za pjevanje

Činjenica je da Bosanci i Hercegovci, bez malo muke, pobjeđuju na svim regionalnim muzičkim takmičenjima. Evo kako Amel komentira ovako veliki broj talentiranih muzičara u maloj državi.

– Kao što možemo reći za naše susjede iz Hrvatske kako stalno osvajaju titule u rukometu, jednostavno su talentirani u toj vrsti sporta, ili košarkaši i teniseri u Srbiji, tako smo mi najbolji u pjevanju na prostoru bivše Jugoslavije. Ne kaže se bez razloga: “Kroz Bosnu ne pjevaj”. Ako uzmemo u obzir i naše starije pjevače poput Zdravka Čolića, sve je jasno. Svaka nacija je talentirana za nešto, a mi smo, eto, za pjevanje.

Massimo Savić, član žirija i Amelov mentor, uz takmičare je bio najveće iznenađenje ovog takmičenja. Publika ga je imala priliku upoznati u sasvim drugom svjetlu. Amel za svog mentora kaže da je još pozitivniji i duhovitiji nego smo ga mi imali priliku vidjeti.

– Mnogo vremena smo provodili zajedno. Ljudi su bili oduševljeni njegovim riječima i djelima, načinom na koji se postavio tokom takmičenja. Pružio mi je ruku i nakon takmičenja. A sa mnom je i danas, dok biram pjesme, uvijek se konsultujem s njim i iskren je. Uvijek tu za mene, ne samo on, nego njegova čitava porodica. Nekako smo se baš zbližili i nadam se da će tako ostati u budućnosti – iskreno će Amel, koji ovih dana bira svoje nove pjesme.

Također vjeruje da ni njegova saradnja s “Menartom” neće biti kratkotrajna.

– U “Menartu” su oduševljeni mojim izborom za pobjednika, rekli su da su priželjkivali da budem taj koji će pobijediti. Veoma su sretni, raduju se zbog toga, kao što se i ja radujem jer su pravi profesionalci. Mogla bi se desiti veća saradnja, a ne samo određeni broj pjesama i spotova. Možda će čak potrajati i godinama ako sve bude kako treba. Imamo dvije pjesme koje su među favoritima, čekam ih još nekoliko koje se rade za mene, pa ćemo sve zajedno preslušati i odlučiti koju pjesmu prvu ću snimiti. Možda svi očekuju da to bude ultra hit, a meni je bitno da je dovoljno dobra, kvalitetna i da se sve to što prije pusti u javnost – na kraju će Amel.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti