Minela Jašar Opardija: Nisam veliki fan šminke

Piše: Emina Dzafic

 Minela Jašar Opardija je dugogodišnja poznata novinarka, TV voditeljica i producentica na N1 televiziji. Prepoznatljivo lice jutarnjeg programa „Novi dan“, redovno za gledatelje, koji uz nju piju prvu jutarnju kafu, dovodi zanimljive goste i izvještava o svim aktuelnostima. Ovoga puta ona je u ulozi onoga ko odgovara na pitanja. Samo za “Azru” otkriva tajnu svog besprijekornog izgleda

 Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Dnevna i noćna njega lica uzima najveći dio mog vremena. Ne izlazim iz kuće bez dnevne hidratantne kreme i ne liježem u krevet bez noćne kreme i seruma. Otkako mi je televizijska šminka počela stvarati crvenilo oko očiju, isključivo koristim liniju „La Rosce Posay“. „Hydreane Legere“ ujutru, a naveče „Hyalu B5“ za lice i područje oko očiju.

Kažu da je dobra frizura osnov dobrog izgleda. No, kojim trikovima se služite tokom dana kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Kosa je moja bolna tačka. Tanka i neposlušna. Najlakše s njom izlazim na kraj odlaskom u frizerski salon „Magic by Aida“, dva-tri puta sedmično. Interno se zezamo da ću još samo ovog puta fenirati talase, a onda više neću. Tako mi frizura najduže izdrži. Ako nisam na ekranu, koristim priliku da odmorim kosu od tretiranja. Kućna njega mi se svodi na proizvode „Maroccanoil“ i četku „Remington“, kojom izravnam kosu.

Svaka žena na svom licu ima neki detalj koji joj se ne sviđa. Kod nekog je to veliki nos, kod nekog rumeni obrazi. Imate li Vi nešto u tom smislu što Vam posebno smeta? U kom periodu života ste to prihvatili ili naučili živjeti s tim “nedostatkom”?

– Dok sam bila mlađa, češće sam primjećivala brojne benove na svom licu, ali nikada nisam bila u fazi da mi se ne sviđaju. Sada sam u fazi da mi se baš sviđaju i ne mogu zamisliti svoje lice bez njih.

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i kako se Vaš proces šminkanja mijenjao kroz godine? Šta sada volite, a prije niste… ili ne volite, a da je prije morao biti “must have”?

– Privatno, nisam veliki fan šminke. Da nije televizije, moj neseser bi mogao proći s kvalitetnom kremom, maskarom, olovkama za usne i obrve. Svi koji su radili ili rade sa mnom upoznati su s mojom rečenicom: “Mene samo malo, molim te”. Iskustvo me naučilo da svako “prešminkavanje” nije dobro izgledalo na meni. Uvijek ću biti pobornik prirodnijeg, svježijeg izgleda, privatno i na ekranu.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Svi smo mi vizuelni tipovi. No, smatram da na prvu vidimo najmanje.

Odajete utisak jake i samouvjerene žene, ali imate li momente kada ste nesigurni? U kojim situacijama se nesigurnost najčešće javlja i kako se borite protiv nje?

– Nesigurnost je normalna pojava dokle god nas ne paralizuje. Ja se trudim prepoznati takve epizode u svom životu. U momentu kada mi se javi nesigurnost pokušam pronaći uzrok. Dokle god mogu sebi odgovoriti na pitanje zašto se tako osjećam, mogu je i prevazići. Shvatam to kao mentalni trening.

Na koji beuaty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio? Ukoliko ne idete na beauty tretmane, zašto je to tako?

– Zbog Corone sam izbjegavala odlaske na tretmane. Inače, s vremena na vrijeme odem na masažu tijela.

Šta pomislite kada pogledate svoje stare fotografije kada je riječ o izgledu? Razmišljate li na način: „Nisam baš zadovoljna kako sam izgledala“ ili „Baš sam dobro izgledala“?

– Sve moje slike iz djetinjstva izgledaju isto. Drugarice s kragnicama i haljinicama, s kosom preko ramena, ja u tregeršlusu, kratkoj majici i uvijek s kratkom kosom. Nisam mnogo pridavala pažnju je li to dobro ili loše, ali je bilo vidno:). Sada, najčešće primijetim tonus kože koji se mijenjao. Od obraščića koji su zategnuti do kože koja se vidno opušta. Redovno vježbam i trčim i glede tijela uspijevam držati korak s vremenom. Teži zadatak će biti zadržati elastičnost lica i vrata.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Njega izvana i iznutra. Vanjska ljepota bez unutrašnjeg mira može izgledati lijepo drugima, ali najvažniji ste sami sebi.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru? Jeste li nakon toga drastično promijenili svoje beauty navike?

– Bez velike pompe. Počela sam koristiti kreme za zreliju kožu. Prijatelj me nagovara da uradim nešto s tim u vezi, pa vjerovatno i hoću.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti