Princeza Deena Ali Al-Juhani Abdulaziz: Ikona modnog stila

Piše: I.J.

Ambiciozna mladolika 45-godišnjakinja pomiruje dvije kulture, pomičući granice i dajući dobar primjer novim generacijama djevojaka. Sudbonosno „da“ izgovorila je u vjenčanici koju je za nju dizajnirao Azzedine Alaia, a čak je slavni Christian Louboutin po njoj nazvao jedne svoje cipele. Žestoka sam feministkinja. Očekujem da mi muškarac otvori vrata, da će se, ako smo u braku, brinuti o meni i poštovati me, ali i dopustiti mi da budem nezavisna, da sama zarađujem svoj novac i sama ga trošim, izjavila je princeza Saudijske Arabije

Princeza Saudijske Arabije, graciozna Deena Ali Al-Juhani Abdulaziz modna je ikona svjetskog glasa i arapska Carrie Bradshaw, koja svojim hrabrim modnim istupima, nesvakidašnjim, urbanim i vanvremenskim stilom izaziva podjednako oduševljenje, ali i osudu konzervativne javnosti u svojoj zemlji. Žene u Saudijskoj Arabiji zakonski su obavezne nositi maramu i pokrivati ostatak svog tijela, bez obzira na vjersku pripadnost i nemaju mogućnost izbora. No, princeza Deena, za razliku od ostalog ženskog stanovništva u njenoj zemlji, ne nosi ni hidžab ni burku, na sreću svih fanova njenog božanstvenog stila, kao i svih žena svijeta koje se bore za pravo na izbor u svakom segmentu života, pa i ovom.

MAJKA TROJE DJECE I POSLOVNA ŽENA

O njenom životu prije ove titule ne zna se baš mnogo, ali zato se o njenom stilu govori mnogo dalje od Rijada i New Yorka, gradova u kojima provodi najveći dio godine. Sudbonosno „da“ izgovorila je u vjenčanici koju je za nju dizajnirao Azzedine Alaia, a čak je slavni Christian Louboutin po njoj nazvao jedne svoje cipele. Ona je mladolika četrdesetpetogodišnjakinja, majka troje djece, a, osim supružničkih, majčinskih i kraljevskih dužnosti, ona je i poslovna žena, koja vodi butik ekskluzivne garderobe „D’NA“. Bila je i urednica „Vogue Arabia“ sve do aprila 2017. godine, kada je „pod sumnjivim okolnostima“ otpuštena s te pozicije. Ova atraktivna i ambiciozna mlada žena u sebi pomiruje dvije kulture, pomičući granice i dajući dobar primjer novim generacijama djevojaka. Beskrajno je chic princeza radi koje konzervativne struje „čupaju kosu s glave“ u strahu od njene prodornosti, samopouzdanja i zapadnjačkog načina razmišljanja i odijevanja.

Princeza Deena u rodnoj zemlji itekako poštuje zadane norme odijevanja, ali na sedmicama mode širom svijeta predstavlja oličenje zapadne kulture, uvijek besprijekorno dotjerana u komadima s potpisima kuća „Jason Wu“, „Chanel“, „Rosie Assoulin“, „Emilia Wickstead“ ili „Prabal Gurung“. Rođena je 26. decembra 1975. u Kaliforniji, jer je njen otac Alija al-Juhani, bivši saudijski ministar komunikacija, radio kao ekonomski stručnjak i predavač na nekoliko američkih univerziteta. Postala je princeza nakon što se udala za saudijskog Sultana bin Fahada bin Nassera bin Abdulaziza kad je imala samo 23 godine.

Njen suprug se, također, školovao u Americi. Naime, studirao je u San Diegu i San Franciscu, a suprugu je slučajno upoznao u Londonu. Shvatili su da oboje njeguju ljubav prema umjetnosti i kreativnosti. Deena je u jednom intervjuu kazala da se tačno sjeća trenutka kad je odlučila da će život posvetiti modi.

– Pomoglo je to što me odgajala majka koja se uvijek voljela lijepo odijevati. Smatram je svojom prvom muzom. I zato mi je, kad sam imala šest godina, u ruke došao britanski modni magazin „Tatler“. Bilo je – „O moj bože! Pa zar to postoji? Želim znati sve o tome.“ Počela sam proučavati svaki časopis od naslovnica do naslovnica, bila sam željna svega što je povezano s modom. Kad sam postala starija, počela sam gutati „Seventeen“, pa „Vogue“, „Harper’s Bazaar“, kazala je Deena jedne prilike.

U to vrijeme još nije bila sigurna čime će se baviti u životu.

– Diplomirala sam jezike i postala prevoditeljica. Mislila sam najprije da ću postati advokatica. Onda sam mislila da bi bilo super da završim arheologiju, jer me fasciniralo kopanje po nalazištima i pronalaženje artefakata i otkrivanje života starih naroda. Ipak iščitala sam hrpe knjiga o historiji mode i modnim kućama. Bila sam, zapravo, ovisna o trendovima, a da toga nisam bila svjesna. Da je u to vrijeme postojao Instagram i YouTube, vjerovatno bih bila influenserica, ispričala je Deena u jednom intervjuu.

PODRŠKA MUŽA, PRINCA BIN FAHADA

Magazin „Vogue“ otkrio ju je 2013. godine. Hodala je sa suprugom i troje djece ulicom, kad su joj prišli i upitali je bi li se htjela fotografirati za „Vogue“. U to vrijeme još je nosila konjski rep, ali se odmah vidjelo da je odjevena po zadnjoj pariskoj modi. Nosila je „Miu Miu“ cipele, „Pradinu“ majicu i uskladila s tim pantalone. Iako bi druge žene odmah pristale, Deena ih je odbila:

– Slika u magazinu? Nikada! Ali moj suprug, saudijski princ Sultan bin Fahad bin Nasser bin Abdulaziz me ohrabrio – izjavila je.

Tako se saznalo da živi na relaciji New York – Rijad i da povremeno, kao i njena djeca, obožava jesti hot-dog. S vremenom je postala glavna urednica „Vogue Arabia“.

– Oduvijek sam željela biti urednica nekog modnog magazina, ali na Bliskom istoku takvo radno mjesto nije postojalo. Nije mi bilo realno ni pomišljati da se preselim u SAD i postanem stilistica, ali uvijek me to jako zanimalo – kazala je.

Nije se dugo zadržala na tom radnom mjestu jer se Deena nakon dva objavljena broja ubrzo sukobila s centralom u New Yorku, a kada je riječ o „Vogueu“, osnovno je pravilo ne zamjeriti se šefici iz pakla, vječnoj i još nezamjenjivoj Anne Wintour.

No, Deena nije previše patila.

– Zapravo sam oduvijek htjela imati svoju prodavnicu odjeće u kojoj će se prodavati ekskluzivna odjeća koju ću sama birati – rekla je Deena jednom novinarima i to je i učinila.

Nakon što je sudjelovala na nekoliko međunarodnih modnih revija, odlučila je otvoriti trgovinu „D’NA“ u Rijadu, u kojoj mogu kupovati samo članovi „D’NA“ kluba ili na lični Deenin poziv. No, znajući da u Saudijskoj Arabiji sve donedavno žene nisu smjele ni voziti automobil, a kamoli hodati u odjeći skrojenoj po posljednjoj modi, Deenu su mnogo puta pitali zašto se uopće žene u toj državi vole lijepo odijevati i kupovati skupocjenu odjeću luksuznih marki, kad na ulici moraju nositi abu – tamnu tuniku do članaka i lice prekrivati nikabom?

– Da, istina je. Kad smo u Rijadu, suprug i ja poštujemo pravila. Na proslavama odvojeno se druže muškarci, a odvojeno žene. I onda se postavlja pitanje, pa za koga se uređujemo? Ali malo njih zna da pripadnici elite u Saudijskoj Arabiji nose odjeću po posljednjoj modi. Naročito žene. Kad uđu u zatvoreni prostor, kad skinu tamne tunike, ostanu u odjeći koja je upravo stigla s modnih pista. Svako takvo kućno druženje vam je Met Ball u malom. I arapsku ženu nikad nećete vidjeti bez šminke. To je tamo nemoguće – ispričala je Deena.

ŽESTOKA FEMINISTKINJA

Za sebe kaže da je feministkinja, ali da voli kad su muškarci džentlmeni.

– Već su me pitali smatram li sebe feministkinjom? Jesam i to vrlo žestoka. Islam i feminizam su skroz cool. Naš poslanik Muhammed, a.s., oženio se s 25 i to za ženu 20 godina stariju od sebe, koja je sama bila uspješna. Bila je bogatija od njega, a on se ponovo oženio tek kad je ona umrla. Za sebe bih, zapravo, mogla reći da sam neka kombinacija Jane Austen i Glorije Steinem. Očekujem da mi muškarac otvori vrata, da će se, ako smo u braku, brinuti o meni i poštovati me, ali i dopustiti mi da budem neovisna, da sama zarađujem svoj novac i sama ga trošim. Ali, želim da se muškarci brinu finansijski o ženama. No, to što mu dopustite da vam on plaća račune, ne znači da on ima veća prava. Dakle, o tom pitanju sam ultrafeministkinja – govori samouvjerena Deena.

Njen suprug je poznati kipar u Saudijskoj Arabiji, a njegova djela krase brojne izložbe u uglednoj „Athr Gallery“ u Jeddi. Prije nekoliko godina otvorio je novinarima svoju kuću u Rijadu i pokazao da u njoj ne njeguje tipični prinčevski ukus arapskog svijeta i da ne želi kuću optočiti zlatom.

– Obožavam uređeni dom, jer to utječe na vaše raspoloženje – rekao je tada.

Deena pak kaže kako je često u životu nailazila na predrasude zbog toga što je Arapkinja, a naročito jer nosi titulu princeze.

– Bilo je jako važno da to razbijem. Zato sam i htjela biti urednica „Voguea“, da razbijem predrasude o tome kako žive i šta zanima Arapkinje, jer i nehotično zapadni mediji imaju već stvorenu gotovu sliku o tome kako žive žene u muslimanskim zemljama, a ta slika je uglavnom pogrešna. Zaista mi je bilo važno da pokušam spojiti Zapad i Istok. Sjećam se prvog razgovora za „New York Magazine“ iz 2003. Čudili su se: „Ti si stvarno Arapkinja?“ Ne znam šta su očekivali, da ću imati dvije glave? Mislim da su ljudi zaista bili zatečeni. Jednostavno nisu znali. Ne krivim ih. Nisu imali gdje saznati nešto više o nama. Zato sam mislila da „Vogue Arabia“ ne bi trebao biti drugačiji od „Voguea“ koji se prodaje u Americi i Evropi jer, iskreno, žene u Saudijskoj Arabiji rado čitaju izvorne primjerke – rekla je Deena nakon završenog angažmana kao urednica „Voguea“.

Tekst prenesen iz aktuelnog printanog izdanja magazina Azra

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti