Neobične i zdrave delicije, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelila je Ines Destanović, koja na svom food blogu @i.kao.ines izražava kreativnost te svakodnevno dijeli slatke, ali i slane recepte
Osvježavajuće korpice od zobenih pahuljica
Sastojci:
Za korpice:
1 veća, zrelija banana
1,5 šolja zobenih pahuljica
2 kašike meda
kašičica cimeta
kašičica ekstrakta vanilije
malo soli
puter za premazivanje kalupa za mafine
Za punjenje korpica:
grčki jogurt
sitno izrezano voće po želji
Priprema:
U zdjeli prvo izgnječiti bananu, a potom dodati ostale sastojke za pravljenje korpica, dobro promiješati i puniti kalupe za mafine, prethodno namazane puterom, te formirati kašikom udubljenje, da se dobije oblik korpice. Ostaviti jedan sat u frižider, a potom ih peći u rerni na 180 Celzijevih stepeni, 20 minuta ili dok se ne dobije smeđa boja, kao na slici. Ostaviti korpice da se ohlade, a potom ih puniti grčkim jogurtom i sitno izrezanim voćem po želji.
Kolač od palente s višnjama
Sastojci:
100 ml ulja
3 kašike meda
2 jaja
kašičica ekstrakta od vanilije
150 g palente
100 g mljevenih badema
kašičica praška za pecivo
šolja (od 200 ml) višanja
Priprema:
Uključiti rernu na 180 Celzijevih stepeni da se zagrijava. Mikserom pomiješati 100 ml ulja s tri kašike meda. Tokom miksanja dodavati jedno po jedno jaje i kašičicu ekstrakta od vanilije. Potom dodavati palentu, bademe i prašak za pecivo, nastaviti miješanje mikserom dok se ne dobije ujednačena smjesa. Smjesu izliti u manju tepsiju, na papir za pečenje. Odozgo rasporediti višnje i peći u rerni 20-25 minuta, odnosno, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju.
Brownies od leblebija
Sastojci:
Mala konzerva leblebija
2 jaja
2 kašike kakaa
4 kašike meda
pola kašičice praška za pecivo
malo soli
200 g zamrznutog šumskog voća ili malina
Priprema:
U blender dodati ocijeđene leblebije i jaja. Miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Sastojci se mogu pomiješati i u zdjeli, štapnim mikserom. Smjesi zatim dodati kakao, med, prašak za pecivo i so, te dobro promiješati. Prebaciti u malu tepsiju, na papir za pečenje, poravnati smjesu i odozgo rasporediti šumsko voće ili maline. Peći u rerni, prethodno zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni, 25 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je smjesa pečena, te, prema potrebi, produžiti pečenje.
Gnjezdašca u crvenom sosu s bosiljkom
Sastojci:
Glavica luka
ulje
so
voda
700 ml paradajz passate
10 listića svježeg bosiljka
tagliatelle (rezanci u obliku klupka, 6 komada) od integralnog brašna
manje pakovanje mozzarelle i parmezana
Priprema:
Izdinstati glavicu luka na ulju uz povremeno dodavanje vode, dok luk ne omekša, te posoliti. Dodati paradajz passatu, četiri listića svježeg bosiljka i kuhati desetak minuta. U vatrostalnu posudu, na dno, nasuti dio pripremljenog sosa, poredati tagliatelle, u šupljine ubaciti na kockice izrezanu mozzarellu i po jedan listić bosiljka, između komada tjestenine rasporediti ostatak sosa i posuti parmezanom.
Vatrostalnu posudu prekriti aluminijskom foliju, te peći u rerni, prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stepeni, 35 minuta.
Mafini od zobenog brašna s feta sirom i brokulom
Sastojci:
2 jaja
3 kašike zobenog brašna
pola malog pakovanja feta sira
5-6 komada skuhane brokule
Priprema:
Mikserom pjenasto umutiti jaja, dodati zobeno brašno i izmrvljeni feta sir. Promiješati špatulom, sipati u kalupe za mafine i peći na 200 Celzijevih stepeni, 15-20 minuta.
Speltina srca
Sastojci:
200 g speltinog brašna
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo
malo soli
Priprema:
Pomiješati brašno s praškom za pecivo, dodati jogurt, posoliti. Umijesiti tijesto uz dodavanje brašna dok tijesto ne postane glatko i mekano. Oklagijom razvaljati tijesto, uz pomoć kalupa napraviti oblike srca, poredati u tepsiju na papir za pečenje i peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stepeni, deset minuta.