Food blogerica Ines Destanović preporučuje jednostavne, brze i ukusne delicije

Piše: I.J.

Neobične i zdrave delicije, samo za čitatelje magazina „Azra“, podijelila je Ines Destanović, koja na svom food blogu @i.kao.ines izražava kreativnost te svakodnevno dijeli slatke, ali i slane recepte

 

Osvježavajuće korpice od zobenih pahuljica

Sastojci:

Za korpice:

1 veća, zrelija banana

1,5 šolja zobenih pahuljica

2 kašike meda

kašičica cimeta

kašičica ekstrakta vanilije

malo soli

puter za premazivanje kalupa za mafine

 

Za punjenje korpica:

grčki jogurt

sitno izrezano voće po želji

 

Priprema:

U zdjeli prvo izgnječiti bananu, a potom dodati ostale sastojke za pravljenje korpica, dobro promiješati i puniti kalupe za mafine, prethodno namazane puterom, te formirati kašikom udubljenje, da se dobije oblik korpice. Ostaviti jedan sat u frižider, a potom ih peći u rerni na 180 Celzijevih stepeni, 20 minuta ili dok se ne dobije smeđa boja, kao na slici. Ostaviti korpice da se ohlade, a potom ih puniti grčkim jogurtom i sitno izrezanim voćem po želji.

 

Kolač od palente s višnjama

Sastojci:

100 ml ulja

3 kašike meda

2 jaja

kašičica ekstrakta od vanilije

150 g palente

100 g mljevenih badema

kašičica praška za pecivo

šolja (od 200 ml) višanja

 

Priprema:

Uključiti rernu na 180 Celzijevih stepeni da se zagrijava. Mikserom pomiješati 100 ml ulja s tri kašike meda. Tokom miksanja dodavati jedno po jedno jaje i kašičicu ekstrakta od vanilije. Potom dodavati palentu, bademe i prašak za pecivo, nastaviti miješanje mikserom dok se ne dobije ujednačena smjesa. Smjesu izliti u manju tepsiju, na papir za pečenje. Odozgo rasporediti višnje i peći u rerni 20-25 minuta, odnosno, dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju.

 

Brownies od leblebija

Sastojci:

Mala konzerva leblebija

2 jaja

2 kašike kakaa

4 kašike meda

pola kašičice praška za pecivo

malo soli

200 g zamrznutog šumskog voća ili malina

Priprema:

U blender dodati ocijeđene leblebije i jaja. Miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Sastojci se mogu pomiješati i u zdjeli, štapnim mikserom. Smjesi zatim dodati kakao, med, prašak za pecivo i so, te dobro promiješati. Prebaciti u malu tepsiju, na papir za pečenje, poravnati smjesu i odozgo rasporediti šumsko voće ili maline. Peći u rerni, prethodno zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni, 25 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je smjesa pečena, te, prema potrebi, produžiti pečenje.

 

Gnjezdašca u crvenom sosu s bosiljkom

Sastojci:

Glavica luka

ulje

so

voda

700 ml paradajz passate

10 listića svježeg bosiljka

tagliatelle (rezanci u obliku klupka, 6 komada) od integralnog brašna

manje pakovanje mozzarelle i parmezana

 

Priprema:

Izdinstati glavicu luka na ulju uz povremeno dodavanje vode, dok luk ne omekša, te posoliti. Dodati paradajz passatu, četiri listića svježeg bosiljka i kuhati desetak minuta. U vatrostalnu posudu, na dno, nasuti dio pripremljenog sosa, poredati tagliatelle, u šupljine ubaciti na kockice izrezanu mozzarellu i po jedan listić bosiljka, između komada tjestenine rasporediti ostatak sosa i posuti parmezanom.

Vatrostalnu posudu prekriti aluminijskom foliju, te peći u rerni, prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stepeni, 35 minuta.

 

Mafini od zobenog brašna s feta sirom i brokulom

Sastojci:

2 jaja

3 kašike zobenog brašna

pola malog pakovanja feta sira

5-6 komada skuhane brokule

 

Priprema:

Mikserom pjenasto umutiti jaja, dodati zobeno brašno i izmrvljeni feta sir. Promiješati špatulom, sipati u kalupe za mafine i peći na 200 Celzijevih stepeni, 15-20 minuta.

 

Speltina srca

Sastojci:

200 g speltinog brašna

200 ml jogurta

1 prašak za pecivo

malo soli

 

Priprema:

Pomiješati brašno s praškom za pecivo, dodati jogurt, posoliti. Umijesiti tijesto uz dodavanje brašna dok tijesto ne postane glatko i mekano. Oklagijom razvaljati tijesto, uz pomoć kalupa napraviti oblike srca, poredati u tepsiju na papir za pečenje i peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stepeni, deset minuta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti