Najtužnija ljubavna priča: 50 godina je živjela zatočena, tretirao je kao psa, nije joj došao ni na sahranu

Piše: Azra

Victor Hugo ostao je upamćen kao jedan od najvažnijih francuskih pisaca i autor besmrtnih djela koje i dalje rado čitamo.

Među najpoznatijim djelima su Zvonar crkve Notre-Dame, Jadnici i Čovjek koji se smije, koja su ostavila veliki trag na svjetsku književnost.

Jedna od prvih osoba koja je čitala Igoove romane bila je  Juliette Drouet, koja je zapravo prepisivala sve njegoverukopise punih 50 godina, a uz njega je bila toliko siromašna da sebi nije mogla da kupi ni novu haljinu.

Sa Victorom je prošla svašta i živjela život robinje ljubavi kakvu je danas teško zamisliti. Ovo je njena priča.

Genije i njegova voljena

-Kada žena koja prođe pored vas i svojom pojavom i načinom hodanja vam oduzme dah, izgubljeni ste – zaljubljeni ste. Postoji samo jedna stvar koju tada možete da uradite – da toliko intenzivno mislite na nju, da i ona bude prisiljena da misli na vas – rekao je svojevremeno Victor Hugo o  Juliette.

Victor i Juliette upoznali su se kada je ona imala 27 godina, prilikom čitanja jednog od njegovih romana, u kojem je ona imala malu ulogu. Nijedno od njih dvoje tog dana nije znalo da ih čeka ljubav koja će im donijeti neizmjernu sreću, ali i razočaranje i tugu koju donosi izdaja.

Juliette je rođena kao Julienne Josephine Gauvain. Njeno djetinjstvo bilo je sve samo ne lako i lijepo. Njen otac bio je krojač, a majka je radila kao domaćica i sluškinja po tuđim kućama. Majka je preminula samo nekoliko mjeseci nakon što je rodila Juliette, a otac godinu dana kasnije. Odgajio ju je amidža koji ju je podsticao na čitanje i poeziju, a Juliette ga je slušala i uživala u knjigama.

Godine 1825. upoznala je skulptora James Pradier. Umjetnik nije bio pristalica braka, pa mu je Juliette rodila vambračnu kćerku Claire. 1829. godine Juliette je započela karijeru glumice i počela da živi kao kurtizana (ljubavnica bogatih muškaraca).

Hugo je bio očaran Juliettom čim ju je prvi put ugledao, ali bilo ga jesramota zbog činjenice kakav život vodi njegova voljena. Jedini izvor prihoda koji je Juliette imala bio je novac bogatih ljubavnika, a taj novac je raskošno trošila samo na sebe.

Ipak, Juliette se zaljubila i zbog Victora napustila pozorište, raskalašan život i ljubavnike.

Iz bogatstva u siromaštvo

Hugo je bio bogat i moćan, ali nije želio da troši novac na Juliette, jer je prezirao sponzoruše i mislio da će sve to izgledati loše. Također je zabranio Juliette da komunicira sa bilo kim i da napušta kuću bez njegove dozvole.Ipak, u to vrijeme Hugo je bio oženjen drugom ženom i nije htio da napusti porodicu, ali nije htio da napusti ni Juliette. Pitao ju je da mu bude sekretarica i da prepisuje sve njegove radove.

Obuzet ljubomorom i njenim prethodnim životom, Hugova ljubav često se pretvarala u tiraniju. Ponašao se kao da poseduje Juliette. Ona se nije opirala i bila je spremna da učini sve za voljenog čovjeka. Pored bogatog Hugoa koji ju je praktično držao zatočenu, Juliette je morala da rasprodaje lične stvari kako bi vraćala dugove. Da bi uštedjela novac, ponekad nije čak ni ložila vatru tokom zime,a ako bi bilo previše hladno, ostajala je pod jorganom cijeli dan. Hugo joj nikad nije dopustio da kupi nešto novo.

Iako je bio ludo zaljubljen u Juliette, Hugo ni na vrhuncu ljubavi sa njom nije zaboravio suprugu Adel i djecu. Njima je davao sav luksuz, i sam je živio vrlo raskošno.

Ljubav jednog tiranina

Kada joj je konačno dopustio da pođe sa njim u neku posjetu, ona ga je kao vijerni pas čekala u kolima ili u nekom ćošku. U nekim pismima koja su ostala sačuvana, Juliette mu je pisala:

Hvala ti što me tretiraš kao psa lutalicu i veoma si okrutan prema meni.

Nakon što je provela deset godina u dobrovoljnom zatočeništvu sa Hugoom, Juliettina ljepota je iščezla. Sebe je smatrala neatraktivnomali i dalje je nastavila da ugađa Hugou i govori mu kako nije ostario ni dana, da je i dalje šarmantan i privlačan… Gledala ga je jednako zaljubljenim očima kao prvog dana.

1851. godine, Juliette je dobila poražavajuće vijesti – nova ljubavnica njenog voljenog proslijedila joj je njegova pisma i otkrila da je sada zaljubljen u nju. Bila su to ista pisma koje je slao i njoj, i koje su Juliette bila jedini izvor sreće u proteklih 18 godina.

Hugo je imao na stotine ljubavnica. Zapravo, vjeruje se da je spavao sa čak 200 žena tokom dvije godine. Znao je da se probudi sa lakom ženom, popodne da uživa sa plesačicom, a uveče da se vidi sa damom iz plemićkog društva. I pored svega, Juliette ga je voljela više od svega.

Na kraju je oboljela od raka i shvatila da se njen život bliži kraju, ali nije željela da opterećuje Victora time. Umrla je u 77. godini, potpuno sama.

Juliette je živjela dug i veoma nesretan život. Hugo se nije čak ni pojavio na njenoj sahrani, jer je brinuo šta će ljudi misliti ako ga tamo vide. Umro je dvije godine kasnije, u 83. godini. Na njegovu sahranu došlo je čak dva miliona ljudi.

Izvor: Stil.kurir.rs

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti