Pau Gasol: Ni baku u kartama ne želi pustiti da pobijedi

Piše: Redakcija

Ako isključimo Ameriku, Španija je najveća sila u košarci. Proteklih godina su osvojili praktično sve; na tri od posljednja četiri evropska prvenstva postali su prvaci, a osvojili su i dva olimpijska srebra (Peking, London), dok su na krovu svijeta bili 2006. godine. I oni koji najbolje ne razumiju ovu igru, ali su uprkos tome gledali nedavno završeno finale EP-a, nisu mogli ne primijetiti gracioznost 213 centimetara visokog Paua Gasola. Španski reprezentativac i igrač NBA u 35. godini života pokazao je svu raskoš igre pod obručem. Šta ovaj čovjek znači španskoj košarci? Sportski hroničari bilježe – s njim je ova reprezentacija na 12 takmičenja osvojila devet medalja, a bez njega je igrala na 38 turnira i osvojila samo sedam medalja. Nijedna, dodajmo i to, nije bila zlatna.

Komentirajući pobjede i poraze u svojoj bogatoj karijeri Gasol se u intervjuu “GQ” magazinu referirao na izjavu slavnog tenisera Andrea Agassija koji u svojoj knjizi kaže: “Sada kada sam osvojio Grand Slam, mogu spoznati istinu, koju spozna vrlo malo ljudi na svijetu, a to je da se zbog pobjede nikad ne osjećate toliko dobro koliko se loše osjećate zbog poraza. Sreća nikada ne traje onoliko koliko traje tuga. A ni blizu jedna drugoj nisu”.

Zahtjevna osoba

– Nisam konformist. Ekstremno sam zahtjevna osoba. Smatram da je ključ postizanja ciljeva u tome da učite iz poraza i da se u životu ne izmiruje sve s pobjedama. Slažem se s izjavom Andrea Agassija da porazi bole više, a da osjećaj zadovoljstva prolazi brže od osjećaja nezadovoljstva. Ali, to tako i treba biti. Ti momenti poraza pomažu ti više u nadgradnji nego što pomaže okus pobjede. I to je tako u svim karijerama – kaže Pau za “GQ”.

Koliko se Pau Gasol poštuje na terenu (nagrađivao ga je i španski kralj Felipe), on se jednako toliko poštuje i izvan terena. Tu njegovu stranu naročito je u svojoj knjizi “Gasol: Life/Vida” istaknula freelance fotografkinja Lori Shepler. Ona je četiri godine putovala s njim po Los Angelesu i Španiji te napravila čak 12.000 fotografija. Knjiga koja ima 268 stranica ilustrira i Gasolovu posjetu Dječijoj bolnici u LA-u kao i siromašnim mjestima u ulozu UNICEF-ovog ambasadora.

– Ovu fotografiju smo napravili prilikom njegove posjete dječaku u Dječijoj bolnici u Los Angelesu. Bilo je to tri dana prije Božića. Pau je jako želio posjetiti bolesnu djecu koja vrijeme uoči i za vrijeme blagdana provode u bolničkom krevetu. Kad god bi on uđi u prostoriju, lice pacijenata bi se ozari.

Oni su bili zapanjeni činjenicom da je njihov omiljeni košarkaš želio doći njima. A Pau je, s druge strane, činio sve da se oni osjećaju prijatno. Bio je u stanju osjetiti čak i njihovu nervozu, prilazio bi im krevetu i nabacivao dlanom peticu ne bi li ih razveselio i olakšao boravak. Pauova koljena nisu uvijek bila u najboljem stanju, ali on je uprkos bolu kleknuo pored kreveta, kako bi bio na istoj razini kao i dječak. Meni je taj prizor bio nevjerovatan. Budući da je jako visok, mislio je kako će ih uplašiti visinom ako stane pored njihovog kreveta – prisjetila se Shepler.

Gasolova majka Marisa bila je doktorica, a otac Agustí, šef bolničara. Oboje su radili u Sant Pau bolnici u Barceloni u kojoj se rodio i Pau. Sve vrijeme porodica mu je bila velika podrška. Kada je potpisao ugovor za “Grizzlies”, roditelji su se iz Španije s njim preselili u Tennessee.

Zanimljivo je da Gasol, koji ima još dvojicu mlađe braće Marca i Adriju, koji su također košarkaši, nikada nije bio zaniteresiran da igra fudbal, što većina dječaka u mlađoj dobi želi, već je uvijek volio samo košarku. Ali, uprkos ljubavi prema tom sportu, on je ipak prvo zaigrao ragbi. Oni koji ga dobro znaju, opisivali su ga porodičnim momkom, savršenim studentom, sramežljivim i pomalo šaljivdžijom.

U početku nije želio graditi sportsku karijeru, već je istog dana 1991.godine, nakon što je u školi čuo vijest kako Magic Johnson priznaje da je HIV pozitivan, odlučio kako će biti doktor i kako će pronaći lijek za AIDS. Upisao je medicinu na Univerzitetu Barcelona, ali ju je napustio nakon što je njegova košarkaška karijera u istoimenom klubu napredovala.

Uprkos tome, ostao je i dalje veoma zainteresiran za medicinu. I danas, kao što smo spomenuli na početku teksta, on posjećuje Dječiju bolnicu u Los Angelesu. Prilikom jedne posjete pitao je grupu doktora kako oni liječe skoliozu kod djece, da bi u aprilu 2010.godine bio na spisku ljekara koji prisustvuju operaciji kičme koju je predvodio Dr. David Skaggs, šef ortopedije spomenute bolnice.

– S njim smo razgovarali kao da je naš kolega , hirurg – prisjetio se Skaggs.

Međutim, zbog visoke temperature koju je dobio dan prije hirurškog zahvata, Gasol nije ušao u operacionu salu kako ne bi dodatno ugrožavao pacijenta. No, Skaggsa je mogao gledati već u junu 2010.godine, kako operira 13-godišnju djevojčicu iz Colorada koja je bolovala od skolioze.

– Najodgovorniji za moj interes za medicinu su roditelji.Odrastao sam slušajući ih kako govore o svojim pacijentima i njihovom liječenju. Također, mnogo utjecaja je imao i njihov odnos prema nama kući. Mi praktično nikada nismo išli u bolnicu, izuzev ako nije bilo nešto krajnje ozbiljno. I na koncu empatija koju sam uvijek imao prema drugim ljudima. Uvijek sam želio pomagati. Imao sam 11 godina kada sam čuo Magica Johnsona, svog idola, kako priznaje da je HIV pozitivan. To je, također, utjecalo da se zainteresiram za medicinu. Kao dječak sam mislio da, ako neko ima HIV, to znači da će ubrzo i umrijeti. Meni je to bilo šokantno. Poželio sam tada da mogu jednog dana pomoći drugima i da mogu pronaći lijek za bolest. To je bio moj san kad sam bio dijete.

Tuga zbog Magica

Ovaj “div” pod košem, kako znanjem tako i snagom, ima široke i druge intelektualne i kulturne interese. Naučio je italijanski i francuski jezik, a s kolegom, koji je jedan od njegovih najboljih prijatelja, slavnim Kobeom Bryantom, na parketu komunicira na španskom, kako njihovi protivnici ne bi mogli razumjeti kakve poteze njih dvojica pod košem spremaju.

Gasol čita historijske romane, dok na svojim klavijaturama s lakoćom svira francuske klasične kompozitore. Nije rijetkost da igrača “Chicago Bullsa” vidite kako odlazi na koncerte i sluša operu, jer njegov dobar prijatelj je i španski tenor Plácido Domingo, kojeg često nakon koncerta pozdravi u backstageu.
Gasolov mlađi brat Marc, koji je tri centimetra viši od njega, također je profesionalni košarkaš (trenutno igra za Memphis Grizzlies). Bliski su i gaje pravi bratski odnos, bilježi fotografkinja Lori, ali kada igraju jedan protiv drugoga, tada nema popuštanja. Svaki se bori za pobjedu.

– Pau voli pobjeđivati, kao što i sam kaže u knjizi, on čak želi pobijediti i svoju baku kad igraju karti. On nikome ne dopušta da pobijedi – kaže Shepler.
Španski košarkaš praktično nigdje ne govori o svom privatnom životu, samo je jedne prilike demantirao glasine da je raskinuo ljubavnu vezu sa Silviom Lopez Castro. Par je zajedno od 2009.godine, nakon što se završi NBA sezona žive zajedno u Španiji, a tokom sezone njihov dom je u Americi. Castro, nekadašnja gimnastičarka, rođena je u Barceloni 1989.godine, i najmlađa je od tri kćerke. Jedno vrijeme je radila kao trener gimnastike u jednoj lokalnoj školi, da bi se kasnije pridružila španskom “Dream Cheersu”, plesnoj skupini Gasolovog bivšeg tima “Barcelona”.

Upoznali su se prije šest godina na Eurobasketu u Poljskoj, gdje je ona nastupala kao čilidersica. Tada je zapala za oko Gasolu. Odveo ju je prvo na NBA All Star Weekend, a potom i na dodjelu L.A Sports nagrada gdje je dobio L.A Sports nagradu godine. Silvija redovno završava na visokom mjestu top ljestvica najljepših žena profesionalnih sportista, a njihovi fanovi iščekuju još da par objavi datum vjenčanja.

No, sudeći prema tome da je Gasol u privatnim zbivanjima iz svog života, diskretan, te da je posvećen košarci i humanitarnom radu, vjerovatno će i ovaj njihov veliki dan proći bez velike medijske pompe.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti