Benjamin Baković: Sine, samo u visinu

Piše: Redakcija

Iskočio je kroz prozor, preskočio balkonsku ogradu, “izletio” na ulicu radeći dvostruki salto na trotoaru, dok su ga s čuđenjem posmatrali slučajni prolaznici. Utrčao je u park, jednom rukom se oslonio na prvo drvo i oslanjajući se samo tom istom rukom okrenuo se oko svoje ose, potom je ustrčao uz drugo drvo, do prvih grančica, ponovo napravio salto unazad, dočekao se nogama na zemlju, otrčao do ograde, preskočio je i opet se našao na ulici. Laganim korakom nastavio se kretati, stopivši se s masom “običnih” ljudi, iako on nije tako običan. Benjamin Baković je traceur (trejser).

Njegov stil života je parkour. Ono što su nama prepreke, njemu su izazovi. Drveće, ograde, zidovi, vozila, ponori… On ih ne obilazi već trči preko njih, preskače ih, balansira na njima, kači se o njih… Ne dopušta da ga zaustave. To je parkour – prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se što brže, sigurnije i efikasnije kroz okolicu, koristeći samo svoje tijelo i um. Benjamin je podjednako vješt i u freerunningu.

– To je izvođenje akrobacija, gimnastike na ulicama, ali samo što ova, da kažemo „ulična gimnastika”, ima skroz drugačiji stil salta, prema mom viđenju, ima ljepši način izvođenja pa ga zato i primjenjujem – kaže ovaj 23-godišnji Sarajlija.

Kompletan tekst možete pročitati u printanom izdanju magazina “Azra”, broj 861

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti