Svjetske i regionalne zvijezde koje su usvojile djecu

Piše: Lejla Halimić

Ustaljeno mišljenje mase kaže da je slavnim osobama lako. Sve što žele, to i dobiju. Međutim, roditeljstvo, bolje rečeno želja da se bude roditelj – ne bira da li je neko slavan ili ne

Usvajanje djeteta bez roditelja, ili iz doma, odličan je način da pomognete djetetu u razvoju, dok i sami brinete o svojoj porodici. Danas u svijetu ima više od 120.000 djece i tinejdžera u domovima koji čekaju ljubav i sigurnost koju pruža stalni dom. Brojne slavne ličnosti širom svijeta i naše regije su usvojile djecu. Jedni zbog pomodarstva, drugi jer se nisu mogli ostvariti kao biološki roditelji, a treći jer su željeli neko dijete učiniti sretnim. Također, otkrili smo i kakav je proces usvajanja djece u Bosni i Hercegovini, te koliko taj proces može trajati.

Angelina Jolie i Brad Pitt

Godine 2002., Jolie je usvojila svoje prvo dijete, Maddoxa iz Kambodže, s bivšim suprugom Billyjem Bobom Thorntonom. Kasnije, 2005. godine, Jolie je usvojila Zaharu iz Etopije, a tada je već bila u vanbračnoj vezi s Bradom Pittom. Te godine šuškalo se da je Pitt planirao usvojiti još jedno dijete, a 2006. godine prezimena usvojene djece slavnog para promijenjena su u Jolie-Pitt. Godinu kasnije, Jolie je usvojila svog sina Paxa iz Vijetnama, kao samohrana majka zato što Vijetnam zabranjuje nevjenčanim parovima usvajanje djece. U vrijeme njihovog vjenčanja, u augustu 2014., Brad je legalno postao otac sve troje usvojene djece. Sada, nakon što se par razveo, starateljstvo nad njihovo šestero djece (par ima i troje biološke djece) navodno je jedan od velikih razloga zbog kojih su se pregovori o razvodu toliko odužili.

Sandra Bullock

Dobitnica Oscara za magazin „People“ ekskluzivno je otkrila da su ona i, njen tada još suprug, Jesse James bili u procesu usvajanja djeteta. Njen sin Louis počeo je živjeti sa Sandrom i Jesseom u januaru 2010. godine. Četiri mjeseca kasnije glumica je objavila da se razvodi od Jamesa i da je Louis zvanično postao njen sin. Kasnije je usvojila kćerku, koju je nazvala Laila.

Ty Burrell

Zvijezda serije „Modern Family“ i njegova supruga Holly vjenčali su se 2000. godine. Oni su usvojili kćerku, Frances deset godina kasnije, a u martu 2012. godine usvojili su svoju drugu kćerku.

Viola Davis

Slavna glumica i dobitnica Oscara usvojila je svoju kćerku Genesis kada je bila beba 2011. godine. Za „InStyle“ magazin Viola je rekla: “Postoji mnogo načina da se ostvarimo kao majke, a da ne nosimo dijete u svom tijelu. Toliko djece treba roditelje, a mi također želimo postati roditelji. Ja sam majčinstvo doživjela u punoj mjeri”.

Madonna

Madonna ima dvoje biološke djece, Lourdes i Rocca Ritchiea, sa svojim bivšim supružnicima, ali je kasnije usvojila dvoje djece, Davida Banda i Mercy iz Malavija. Pjevačica je prošle godine na Instagramu objavila da je usvojila to dvoje djece. “Mogu službeno potvrditi da sam završila proces usvajanja sestara blizanki iz Malavija i presretna sam što su sada dio naše porodice”, napisala je u opisu fotografije na kojoj se drži za ruke sa svojim kćerkama.

– Duboko sam zahvalan svima u Malaviju koji su pomogli da se to omogući.

Kristin Davis

Baš poput njenog lika Charlotte, kojeg tumači u kultnoj seriji „Sex and the city“, Kristin je usvojila kćerku Gemmu Rose , kao samohrana majka 2011. godine. Ona je rekla da je usvajanje bebe nešto što je željela cijelog života. Ranije ove godine usvojila je sina.

Charlize Theron

Iako ne želi imati muža i ne vjeruje u instituciju braka, to nije spriječilo ovu slavnu glumicu da se ostvari u ulozi majke. Usvojila je dvoje djece, sina Jacksona 2012., a zatim i kćerku August 2015. godine. Nakon brojnih spekulacija javnosti i viđanja Jacksona u odjeći za djevojčice, otkrila je da on odrasta kao transrodna osoba, ali i da ima njenu podršku u tome. Kako je kazala, kad je imao tri godine rekao joj je da je on, zapravo, djevojčica. Dugogodišnja je aktivistkinja za prava djece, učestvovala je u kampanjama protiv siromaštva, nasilja nad mladim ženama i 2007. godine je osnovala „Charlize Theron Africa Outreach Project“, koji mlade u Južnoj Africi štiti i educira u vezi s HIV-om i AIDS-om.

Tom Cruise i Nicole Kidman

Nakon što su se upoznali na snimanju filma „Days of thunder“, par se vjenčao 1990. godine i zajedno su usvojili dvoje djece. Poslije razvoda, njihova usvojena djeca Isabella Jane (rođena u 1992. godine) i Connor Anthony (rođen 1995.) živjeli su s Cruiseom. Od tada su se potpuno udaljili od Nicole, koja je sada u braku s Keithom Urbanom i s njim ima dvije biološke kćerke.

Hugh Jackman

Filmski junak Hugh Jackman i njegova supruga Deborra-Lee Furness imaju dvoje usvojene dece, a glumac je priznao da je teško preživio saznanje kako ne može da ima svoju biološku djecu.

– Bilo je to veoma bolno iskustvo. Toliko smo se trudili i pokušavali, a onda smo saznali da je problem u meni – priznao je Jackman. Danas ovaj par ima dvoje usvojene djece, sina Oscara i kćerku Avu, a Hugh kaže kako je najsretniji otac na svijetu i svoju djecu ne doživljava kao usvojenu, već biološku.

Sergej Ćetković

Poznati crnogorski pjevač, poslije 12 godina braka sa svojom suprugom Kristinom, ostvario je najveći san da postane otac. Kćerka Lola došla je u njihovu kuću iz Doma za nezbrinutu djecu Mladost u Bijeloj (Crna Gora). A sretni par je kasnije odlučio da svojoj dvoipogodišnjoj mezimici podari i sestru Milu, koju su također usvojili iz istog Doma za nezbrinutu djecu.

Esma Redžepova

Istinska diva romske muzike i kako su je mnogi zvali žena velikog srca, tokom svoje muzičke karijere duge 55 godina ostala je upamćena kao jedna od najhumanijih javnih ličnosti na našim prostorima. Esma je sa suprugom Stevom Teodosijevskim odgojila 47 djece.

– Još dok nisam bila udata za Stevu, od svoje 14. godine čuvala sam djecu. Kada smo se vjenčali, odlučili smo da ih usvajamo. Danas imam 47 ćerki i sinova, 121 unuče i jedno praunuče. Znam sva njihova imena. Sva djeca i unuci bave se muzikom, a planiram da jednog dana svi zajedno napravimo koncert – rekla je Esma u jednom intervjuu prije smrti 2016. godine.

Nikolina Vrankić-Veljović

TV voditeljica Nikolina Vrankić-Veljović i njen suprug Dragan Veljović uspjeli su usvojiti dijete u Bosni i Hercegovini. Ovu sretnu vijest Nikolina je objavila na svom Instagram profilu.

„Dragi moji, eto, čekali smo nekih 12 godina, prolazili kroz sve i svašta, suze, sjeta, nada pa opet sve u krug. Danas možemo reći da se isplatila svaka suza i svaki minut čekanja. U naš dom došao je mali petomjesečni dječak. On je najljepša beba na svijetu, a mi najponosniji mama i tata. Naša najveća sreća zove se Leon Mak.“

Proces usvajanja u Bosni i Hercegovini

Zainteresirani za usvajanje zahtjev podnose Kantonalnom centru za socijalni rad u Sarajevu. Podnosioci mogu biti iz BiH, ali i iz cijelog svijeta. To je težak proces, a u BiH se često predugo čeka da se dobije pravo na usvajanje djeteta.

Prema Porodičnom zakonu FBiH, usvojilac može biti osoba koja je u životnoj dobi od 25 do 45 godina i koja je starija od usvojenika najmanje 18 godina. Ako postoje osobno opravdani razlozi, usvojilac može biti i osoba starija od 45 godina. Obradu podobnosti vrši Centar za socijalni rad. Stručni tim se sastoji od pedagoga, psihologa, socijalnog radnika, ljekara i pravnika. Oni vrše procjenu je li neko podoban za usvajanje.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti