Monica Bellucci o zadovoljstvima, dijamantima i stilskim lekcijama koje daje kćerkama

Piše: Redakcija

Monica Bellucci nenamjerni je stručnjak za nakit. Filmska italijanska legenda oduvijek je smatrana muzom mnogih poznatih brendova nakita, koji su svojim izuzetnim primjercima ukrašavali njena red carpet izdanja.

Tokom godina, svojom pojavom i stajlinzima veličala je događaje poput Filmskog festivala u Kanu i BAFTA nagrada, u draguljima vrijednim izlaganja u muzeju. Monica je sada svoje interesovanje za umjetničku formu nakita podigla na viši nivo, tako što se pridružila Cartier-u u najnovijem poduhvatu brenda, projektu koji obilazi svijet u režiji Charlotte Wales.

Italijanska diva glavna je dama ove kampanje, nasuprot zvijezdama kao što su Lily Collins i Maisie Williams. Iako nosi novu verziju kultne ogrlice Cartier krokodila, prvobitno dizajniranu za meksičku glumicu Mariu Felix davne 1975., Monica priznaje da ono što je privlači ovom dijamantskom komadu manje je u vezi sa karatima a više u samoj konekciji.

„Ponekad se radi samo o ličnom trenutku“, rekla je glumica. „Da, svi dijamanti su prelijepi, ali ja imam i jednostavan prsten od granata koji stalno nosim jer mi ga je poklonila baka, i za mene on ima veliko sentimentalno značenje.”

Monica pripisuje zasluge svojoj majci i baki koje su joj bile inspiracija za stil koji gaji. „Žene u mojoj porodici naučile su me da imamo pravo da volimo sebe i odvojimo vrijeme za lična zadovoljstva“, kaže ona. „Ta briga o sebi krajnji je izraz naše ženstvenosti, koji se ogleda ne samo u našem stilu i nakitu koji nosimo, već i u načinu na koji se ophodimo prema sebi.“

Takve lekcije prenosi i svojim kćerkama, 17-godišnjoj Devi i 11-godišnjoj Leonie. „One razumiju da moraju da vole i poštuju ono što jesu, da odvoje vrijeme za stvari koje su isključivo za njihovu ličnu korist bez da tada udovoljavaju bilo kome drugom“, kaže glumica.

Za Monicu, nakit služi kao završni, lični dodir koji upotpunjuje izgled. „Kažu da svaki kamen ima svoju energiju. Dakle, kada nosite ove komade koji su prava umjetnička djela, u kontaktu ste sa tim. Uvijek je fascinantno otići u Cartier atelje i vidjeti zanatlije dok stvaraju, jer vam to omogućava da još više cijenite iskustvo. Vidite preciznost, umjetnost i ljubav koja se dešava iza stvaranja dragulja.” Ponekad se konačni izbor svodi na instinkt. „Osjećaš to“, objašnjava Monica. „Kod odabira nakita ne radi se o tome da je najljepši i najskuplji komad, već kako ono što nosite obuhvata taj trenutak u vremenu.”

Blistavi kamen koji privlači svu pažnju na sebe nikada neće izgubiti svoj sjaj, ali Monica priznaje da s druge strane uživa i u minimalističkom nakitu. „Ja volim dijamante, rubine i safire, ali ponekad je elegantnije ponijeti nešto svedenije. I to vam daje potpuno drugačiji osjećaj od onog kada na sebi imate gigantski dijamant.“

Jednostavnost je pravilo kojim se vodi i kada bira nakit za svoje kćerke. „Kada pokazu neke sjajne rezultate u školi ili im slavimo rođendane, volim da im kupim mali poklon. Tada biram jednostavniji nakit, jer su još uvijek jako mlade. Nakit ne mora da bude preskup. Više se radi o momentu i uspomeni koju će kreirati sa tim komadom zlata.“

Izvor: harpersbazaar.rs

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti