Mini vodič do savršene praznične dekoracije by Lamija Trešnjo Muharemi

Piše: I.J.

Blagdani su iza ugla, a kićenje jelke je svima omiljena aktivnost. Blogerica Lamija je samo za čitatelje “Azre” podijelila nekoliko savjeta za magični praznični ugođaj

  1. Odabrite temu. Da li ste ove godine za tradicionalno-klasičnu jelku s crvenim i zlatnim tonovima, ili ste za neku zimsku bajku s modernim elementima ili ipak za nešto totalno drugačije. Izbor je, naravno, na vama, za koju god temu se odlučite, bitno je da je imate i da je se pridržavate.

 

  1. Prilikom postavljanja jelke najvažnije je obratiti pažnju na ovaj korak, a to je razgranavanje. Ako posjedujete veliku, gustu jelku, preporučujem i korištenje rukavica dok radite taj, mogu slobodno reći, ne tako drag posao.

  1. Zatim prelazimo na kićenje, prve na redu su lampice. Lampice se postavljaju od dna ka gore. Ako nemate neki vrh za jelku koji svijetli, možete ostaviti viška lampica na vrhu i omotati ih oko njega.

 

  1. Prelazimo na najzabavniji dio, a to je kićenje ukrasima. Vrlo je bitno da veće kugle idu na donji dio jelke, a one manje na gornji. Također, odaberite različite oblike ukrasa. Kugle raznih veličina neka budu bazne i njih neka bude najviše. Zatim se poigrajte sa zvijezdama, pahuljama, jelenima i raznim drugim elementima. Naravno, ako volite, možete dodati trakice, mašnice, razno perje koje je trenutno moderno i tako dalje.

  1. Jelku možete “montirati” u neku ukrasnu korpu ili je “zagrliti” takozvanim suknjama za jelke. Ja sam se ove godine odlučila za čupavu, bijelu deku, koju sam jednostavno i opušteno obavila oko jelke.
  2. Kad je riječ o dekoraciji ispod jelke, ja se uvijek odlučim za lažne poklone. Uzmite bilo koju staru kutiju, najbolje bi bilo da su različitih dimenzija i umotajte ih kao što biste umotali pravi poklon. Odaberite neki ukrasni papir koji se slaže uz vašu ovogodišnju temu i poigrajte se.

  1. Kroz cijelu prostoriju u kojoj se nalazi jelka, a nije isključeno i kroz cijeli dom, unesite neki element koji će asocirati na jelku. Npr., dekoracija na stolu da bude u bojama jelke, jastučnice i slično. Nemojte se bojati da sklonite neke dekoracije koje i nisu nužno zimske, odvažite se, uklonite ih i vratite nakon praznika, ne idu zauvijek.

  1. Moj najdraži trik koji sam naučila prije nekoliko godina jeste da se knjige okrenu obrnuto, naročito ako imate veliku biblioteku. Na taj način će se postići jednostavnost i sve vaše praznične dekoracije će doći do izražaja.

  1. Svi mi radimo shodno mogućnostima, tako da vam ove godine predlažem da se bavite i “uradi sam” projektima. Mnogo zanimljivih ideja možete naći na internetu, tako sam ja napravila girlande od kuglica, da bih popunila jedan prazan prostor, imam mnogo heklanih ukrasa na jelci, koje je mama radila i mnoštvo toga. Zabavite se.

  • Na kraju, radite onako kako vi volite, to je onaj savjet koji ja najviše volim da pročitam i dobijem. Onako kako vašem oku najviše prija, vi uradite, jer u tome je čar. Ljepota je u oku posmatrača, zar ne?

Pročitajte još