Gary James McQueen: Kreativni genije

Piše: Zerina Tihic

Prošlo je više od deset godina od smrti jednog od vodećih modnih dizajnera Alexandera McQueena. Danas je na dizajnerskoj sceni vrlo cijenjen i popularan također jedan McQueen, ovoga puta Gary James McQueen. Ovaj 40-godišnji rođak britanskog kralja mode, svoje umjetničke vizije dočarava na svilenim maramama ili na 3D skulpturama tehnikom modelovanja i oslikavanja.

Zanat učio od ujaka

Garyja Jamesa McQueena prvi je u modnu industriju uveo njegov pokojni ujak Alexander McQueen, koji ga je mentorirao i inspirirao da bude umjetnik kakav je danas. Zaposlen je kao glavni dizajner tekstila za modnu kuću „Alexander McQueen“, trudeći se da eksperimentima pokaže kako se umjetnička djela mogu primijeniti na različite načine. Osim toga, uspio je, radeći sa siluetom odjeće, razviti nišu optičko-iluzijskog dizajna tekstila, neprestano tjerajući sebe i granice onoga što bi se moglo postići korištenjem 3D platna kao osnove. Gary James McQueen radio je zajedno s Alexanderom McQueenom sve do njegove smrti 2010. godine, a povjereni su mu mnogi lični projekti Alexandra McQueena, uključujući umjetnička djela Chrome Skull, koja je postala zaštitno lice izložbe „Savage Beauty Exhibition“, kojom se obilježava životno djelo Alexandera McQueena. Nakon smrti ujaka, Gary James McQueen osjetio je potrebu da se nastavi baviti dizajnom i njegovati porodično naslijeđe. Učeći od svog pokojnog ujaka i također koristeći instinktivne kvalitete, koji su mu u krvi, nastavlja uspostavljati sebe i „Gary James McQueen“ brand, za koji vjeruje da sadrži McQueenov duh. Danas je brend „Gary James McQueen“ poznat po svojim unikatnim komadima poput šalova, naočala, torbi i ostalih aksesoara.

Šalovi s posvetom

Njegovo umijeće u tekstilu ključni je fokus u odjeći, posebno u njegovim šalovima. Za inauguraciju brenda, Gary James kreirao je šalove koji su slavljeni po tome što nose ostavštinu McQueena, a svaka serija priča priču. Postoje tri različite serije za ove šalove: LIFE, DEATH i REBIRTH. LIFE, ili Modernistic Fantasy Birds, posvećen je Alexanderu McQueenu i njegovoj ljubavi prema pticama. SMRT, ili izrezbarena slonovača, potiče ugrožene vrste čiji je život u rukama čovjeka. REBIRTH, ili Moonlight Serenade, slavi ženstvenost i ciklus kreativnosti. Oznaka marke je vučija glava preuzeta i modernizirana iz McQueenovog grba.

Ovi radovi nastali su nakon McQueenove smrti, a sadrže različita značenja i priče koje se odnose na Alexandera McQueena. Sve su to leće koje se neprestano mijenjaju tokom interakcije s gledateljem. Vanitas Lubanja je korištena u McQueen dokumentarcu kao simbol Alexanderove ličnosti i kreativnog duha. Ovaj komad istovremeno prikazuje život i smrt; zlatne ptice, leptiri i cvijeće čine lubanju dok živo cvijeće cvjeta i propada. Divlja ljepota je doslovna Alexanderova vizija koju je očitovao Gary James. Prema Garyju Jamesu, Alexander mu je prišao, rekavši da želi da mu se lice pretvori u lubanju. The Flayed Angel upućuje na jednu od Alexanderovih primarnih inspiracija kao dizajnera, Flayed Angel (1745.) Jacquesa-Fabiena Gautiera d’Agotyja, sliku koja je dovela do stvaranja nekih od McQueenovih najslavnijih djela. Ova djela su iznimno važna za Garyja Jamesa McQueena, koji je iskoristio svoj urođeni talent da oživi kreativni duh Alexandera McQueena.

Dijete digitalnog doba

Njegove tehnološke sposobnosti temelj su njegovog rada, omogućujući mu izradu različitih dizajna i slika. Gary James stvara na tehnološkoj platformi skoro 20 godina, radeći s grafičkim dizajnom, 3D digitalnim skulpturama i 3D ispisom. Odrastao je uz tehnologiju i uvijek je u potrazi za inovacijama u polju tehnologije. Nedavno je kreirao digitalnu modnu reviju u kojoj su gledatelji gledali 8-minutni film, koji je uključivao duboko pripovijedanje i virtualni izložbeni prostor, a sve uz AR iskustvo.

Pročitajte još