Maya Sar: Kćerka mi je najveća motivacija i inspiracija

Piše: Lejla Halimić

Jedna od najpoznatijih bh. kantautorica, Tuzlanka Maja Sarihodžić, poznatija kao Maya Sar, u velikom intervjuu za naš magazin otkriva sve detalje svoje karijere. Veći dio svog života provela je u Sarajevu, a trenutna adresa joj je u Ljubljani. Radi na velikom projektu, koji će za njenu publiku biti poklon i dašak osvježenja u moru mainstream muzike koja nas okružuje. Maya je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2012. u Bakuu, izvodeći pjesmu “Korake ti znam”. Nekoliko godina bila je članica ansambla Dine Merlina, dok se na samostalnu karijeru odlučila 2010. godine. Muzičkim izrazom spaja pop, soul i bosansku ljubavnu pjesmu sevdalinku, a njen raskošni glas prepoznale su mnoge zvijezde i javne ličnosti s kojima je ostvarila saradnju. Zbog trenutne situacije s Corona virusom, Maya je bila primorana odgoditi neke planove, ali sada se stvari polako vraćaju u normalu, te nam kaže kako nastavlja stvarati umjetnost.

– Kada je riječ o Corona virusu, ono što je sigurno najteže jeste jedan vid pritiska i neizvijesnosti do kada će ovakvo stanje trajati. Preležala sam Coronu, iako sam se pridržavala svih propisanih mjera, pa mi je teško pao taj osjećaj nemoći i straha za zdravlje najbližih. Zadnje dvije godine su me naučile da koliko god čovjek planira, ipak život sam određuje tok stvari i to je nešto što me je isprva plašilo, a onda donijelo i neki vid oslobađanja – govori nam Maya na početku razgovora.

Važite za jednu od najobrazovanijih i najprefinjenijih pjevačica na našim prostorima, koliko je teško održati tu titulu u ovom mainstream vremenu muzike?

– Hvala vam za kompliment. Svoj imidž od početka gradim na iskrenom, predanom pristupu muzici, svestranim saradnicima i projektima koji za mene lično, a i gledajući širu sliku, imaju vrijednost često i internacionalo priznatu. Diplomirala sam na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, potekla iz okruženja gdje je muzika i umjetnost uopšte, nešto prema čemu se pristupa s punim poštovanjem, tako da kriteriji kojima se vodim nikada nisu podrazumijevali kompromis koji bi zadovoljio masu, a da bude nauštrb kvaliteta ili stvaralačkog impulsa. Sretna sam što imam svoju divnu publiku širom našeg regiona, zahvalna sam za priliku da radim ono što najviše volim i želja mi je dostojanstveno trajati u muzici.

Šta je za Vas estrada?

– Da budem iskrena, ne dopada mi se kontekst za koji se vezuje taj pojam, posebno posljednjih godina i ne osjećam se dijelom takve priče niti bilo kakvog okvira koji podrazumijeva tipsko ponašanje. Živim i radim onako kako me vodi intuicija, važna mi je privatnost, nastojim je sačuvati što je više moguće.

Kada se prisjetimo 2012. godine, bili ste predstavnik BiH na Eurosongu, kakve uspomene nosite iz tog perioda i biste li se opet okušali u tom polju?

– Nastup na Eurosongu je obilježio jedno važno poglavlje mog života, jer mi je otvorio mnoga vrata i predivne saradnje koje su se poslije desile. Nezaboravna uspomena, te godine sam se pojavila kao autor i izvođač. Gledajući s vremenskim odmakom, sve mi više znači pjesma „Korake ti znam“, jer su je ljudi zavoljeli, a i sam nastup koji je bio upravo onakav kakav sam oduvijek željela, maštajući o Eurosongu. Morala bi se desiti neka čarolija od pjesme, da bih se ponovo upustila u tu avanturu. Žao mi je što već nekoliko godina BiH ne učestvuje na takmičenju, nadam se da će se to promijeniti.

Osim karijere pjevačice, uspješno gradite i karijeru profesorice klavira, kako uspijevate održati balans tih dviju karijera i, da možete birati, šta biste izabrali između te dvije profesije?

– Ne gledam na to kao na dvije suprotnosti. Muzičar sam, to podrazumijeva širok obim djelovanja. Kantautorstvo je moja prva ljubav, ali i pedagoški rad s djecom i mladima je tako inspirativno, kreativno polje, odakle također mnogo učim i formiram svoje stavove.

Također, ostvarili ste se i u ulozi majke. Imate li pomoć kada je riječ o roditeljstvu, s obzirom na to da ste i uspješna žena koja iza sebe ima ostvarenu karijeru?

– Svaki trenutak koji mogu posvećujem svojoj kćerki i to mi je najdragocjenije provedeno vrijeme. Uglavnom se dobro organizujemo. Mina ide u vrtić, ima svoju dnevnu rutinu, mislim da je to važno za dijete. Pošto se suprug i ja bavimo istom profesijom, kada putujemo, vodimo je sa sobom. U trenucima neke vanredne situacije, tu su moji roditelji, koji uvijek rado priskoče u pomoć. Djeca su čudo, naši najveći učitelji, korektivni faktor i putokaz. Ta nesputanost i bezazlenost me svakodnevno podsjeća koliko život treba pojednostaviti i samo živjeti.

Imate li nekih neostvarenih želja i u karijeri, ali i u poslovnom životu?

– Uvijek. Želje su pokretač i za male i za velike stvari, i to je ono čega se ne bih voljela odreći nikada, jer bi značilo da sam se predala. One krucijalne, životne sam ostvarila. Uvijek je najveća želja dobro zdravlje za moju porodicu i prijatelje, a kad je riječ o poslu, tu je lista nepresušna. Jedna od velikih želja mi je pjevati soundtrack za neki crtani film, nadam se da će mi se i ispuniti.

Jeste li imali nekoga koga ste mogli nazvati muzičkim uzorom, nekoga s kime biste možda voljeli sarađivati?

– Kada sam bila u osnovnoj školi, otkrila sam Mariah Carey i to je bila velika prekretnica u mom životu. Taj stil pjevanja, rukopis, produkcija. Bila sam i ostala veliki fan. Kasnije, to su bili Stevie Wonder, Sting, Prince… Saradnja s Dinom Merlinom, Zdravkom Čolićem, Terezom Kesovijom, Matijom Dedićem, Marijanom Brkićem, maestrom Adrianom Peninnom, to su moje ispunjene želje. Toliko je sjajnih muzičara i prilika da se spoj talenta pretvori u dobre stvari. Saradnje me uvijek vesele, pogotovo atipične, priželjkujem ih još mnogo u budućnosti.

Naša nedavna sagovornica, Jelena Tomašević, kazala nam je da bi voljela snimiti duet s Vama. Šta Vi mislite o tome, jeste li nekada o tome razgovarale i kada bi publika mogla očekivati tu saradnju?

– Jelena je divna, i kao prijatelj i kao umjetnik, vanserijska pjevačica. Do sada nisam snimala duete i bilo bi baš interesantno uraditi ženski duet. Zajedno sa suprugom Mahirom, trenutno radimo na Jeleninom novom albumu, gdje će se naći nekoliko mojih pjesama. Moram reći da je to jedna tako lijepa i ugodna saradnja, timski rad pun povjerenja i dobrih želja usmjerenih ka stvaranju nove muzike, koju će, sigurna sam, publika zavoljeti.

Postoje li neki novi projekti na kojima trenutno radite?

– U decembru izlazi moj novi singl „Vjetar“, dio fantastičnog projekta Plan B fondacije, u kojem učestvuju regionalni umjetnici (Đule Van Gogh, Dado Topić, Tamara Todevska, Yu grupa…) ujedinjeni u ideji pomoći ugroženim kolegama, muzičarima. Tu je i novi projekt, koji mi je pri srcu već duže vrijeme, posebno jer je posvećen ženama, (na tragu „Moj je život moja pjesma“), koji će ovoga puta imati još veće razmjere, okupit će veći broj izvođača. Jako vjerujem u tu ideju.

Šta je tajna Vašeg sjajnog izgleda, možete li nam je otkriti?

– Nemam adekvatan odgovor na ovo pitanje, osim da ponovim ono što svi znamo, da je stanje duha to što se preslikava na naše lice, energiju i komunikaciju. Stanje unutrašnjeg zadovoljstva i mira su naš najljepši ukras.

Šta je Vaša najveća motivacija, a šta krajnji životni cilj?

– Moja kćerka je moja najveća motivacija i inspiracija. Njeno zadovoljstvo i osmijeh su moj vječiti izvor radosti i zahvalnosti. Živjeti ispunjen život sa svrhom, tražiti dobro u sebi i drugima, pronaći zdravi balans u svemu, mislim da je to uspjeh.

Imate li omiljeni modni brend i u čemu se osjećate najljepše?

– Najbolje se osjećam u casual izdanju, osim kada prilika diktira drukčije. Volim prefinjeni minimalizam, brendovi poput „Chanel“, „YSL“ su za mene everlasting.

Šta se uvijek nalazi u Vašoj kozmetičkoj torbici?

– Papirne maramice, konac za zube, parfem, krema za ruke, a u zadnjem periodu neizostavno je sredstvo za dezinfekciju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti