Slatki blagdanski okusi: Breskvice

Piše: Redakcija

Prhke i mirisne breskvice

Sastojci:

Za tijesto:

3 jaja

200 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

200 ml ulja

500 g oštrog brašna

1/2 većeg limuna, naribana korica

3 kašike mlijeka

1 prašak za pecivo

 

Za punjenje:

250 g džema od šljiva

100 g džema od šipka

Mrvice izdubljenih breskvica

Malo ruma

 

Za ukrašavanje:

ekstrakt jagode razrijeđen u vodi

sitni kristalni šećer

Priprema: U veliku zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna. Jaja izmiksajte sa šećerom i uljem. U smjesu s brašnom dodajte izmiksana jaja te umijesite meko tijesto. Pripremljeno tijesto oblikujte u štrucu, stavite ga na pobrašnjeni tanjir, a zatim u frižider na pola sata. Nakon što odstoji, premijesite ga na pobrašnjenoj dasci, odrežite komad koji ćete rukama razvaljati u dugi valjak pa rezuckati komadiće kao za njoke. Komadiće oblikujte u kuglice i slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Imajte na umu da će kuglice poprilično narasti tokom pečenja. Pecite ih na 180 Celzijevih stepeni 10 do 15 minuta, odnosno dok blago ne porumene. Pečene breskvice, odnosno polovice breskvica pažljivo izdubite pomoću vrha nožića. Od mrvica ostalih od izdubljenih breskvica, džema od šljiva i šipka te ruma pripremite punjenje. Izdubljene polovice breskvica napunite do ruba. Spajajte polovice (podjednakih veličina) namazanim stranama u breskvice. Pripremljene breskvice umačite u vodom razrijeđeni crveni ekstrakt samo malo sa svake strane, a zatim ih uvaljajte u kristalni šećer.

Izvor: Miss7

(I.J.)

Pročitajte još