Pet igara koje će zbližiti braću i sestre, a roditeljima dati malo mira

Piše: Redakcija

Suparništvo među braćom normalna je pojava u djetinjstvu, no na roditeljima je da reagiraju kako se to ne bi pretvorilo u nešto više.

U tome mogu pomoći igre koje će zbližiti braću i sestre, razvijati njihovu društvenu inteligenciju, razvijati pojam o drugoj osobi kao važnom dijelu porodice, te između njih početi stvarati sponu.

Evo nekoliko njih koje možete predložiti svojoj djeci.

1. Gradnja tvrđave od plahti

Jedna od mnogima najdražih igara iz djetinjstva je gradnja tvrđave od plahti i jastuka, bilo da je to ispod kuhinjskog stola, u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi.

Sve što vam treba za to je nekoliko plahti, jastuka i dekica, a možete dodati i praznične lampice na baterije koje će čitavom prostoru dati posebnu notu.

Dodajte i najdraže igračke, pokoju knjigu i to je sve što je potrebno da i običan dan pretvorite u pravi doživljaj za svoju djecu.

2. Pozorište u kući
Zašto u svome domu ne biste napravili pravo malo pozorište lutaka za cijelu porodicu? Predložite djeci da dramatiziraju neku već postojeću priču, omiljenu lektiru ili osmisle vlastitu. Neka osmisle radnju i likove, a potom krenu u osmišljavanje likovnih vizuala.

U dječjim trgovinama postoje i lutke koje se mogu staviti na prste ruke u svrhu lutkarskih predstava, no jednako će biti zabavna igra i s igračkama koje dijete već ima. Osmišljavanjem priče i likova djeca će razvijati kreativnost, maštu te jezične vještine, ali i učiti kako sarađivati na zajedničkom projektu.

3. Rad na zajedničkom crtežu

Saradnja na zajedničkom projektu može se razvijati i na zajedničkom crtežu. Sve što trebate je nešto veći bijeli papir i likovni pribor. Zadajte djeci temu crtanja jer će im smjernice pomoći da si jasnije predoče zajednički cilj.

Primjerice, recite im da nacrtaju veliko božićno drvce sa što više ukrasa. Tokom crtanja djeca će morati naučiti kako posuđivati boje, kako biti strpljiv dok druga osoba koristi boje koje i njemu trebaju, a krajnji rezultat dat će im vizualni dokaz o tome što se sve može postići zajedničkim snagama.

4. Ti to možeš!

Kada ste posljednji put čuli da je jedno vaše dijete uputilo kompliment drugome? Da, to se ne događa često jer su djeca usmjerena na sebe, no rad na takvom zadatku može donijeti brojne prednosti, a najveća je svakako stvaranje samopouzdanja.

Dajte djeci list papira i zamolite ih da nacrtaju svog brata ili sestru, a potom nabroje sve u čemu su dobri. Ako dolazi do zatišja, postavite im pitanja poput Šta tvoj/a brat/sestra jako dobro radi? Šta ti se baš sviđa kod njega/nje?

Jednom kada prođete ove zadatke, predložite djeci da i ona sama iznesu popise aktivnosti koje bi željeli raditi s bratom ili sestrom.

5. Pravljenje keksa

Praznične dane možete iskoristiti i za zajedničko pravljenje keksa. Izaberite što jednostavniji recept, napravite tijesto, a potom kuhinjski stol prepustite djeci. Dajte im šarene i čokoladne mrvice, kalupe za kekse i prepustite njihovoj mašti na volju. Također im možete zadati i da jedan keks ukrase zajedno.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti