Razlozi zbog kojih trebate dopustiti djetetu da pravi nered dok jede

Piše: Redakcija

Pitanje koje se često postavlja u posljednje vrijeme je: trebaju li roditelji dospustiti bebi da se hrani sami. Prosuta hrana i isprljano dijete jedan je od rezultata ove pustolovine. No svi stručnjaci su jednog stava, bebama treba dozvoliti da jedu same i da prljaju.


Naime, kada djeci dopustite da jedu sama vremenom postanu manje izbirljivi. Tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva proveo je eksperiment sa grupom od 70 djece u dobi od dvije do pet godina. Zakopali su vojnika igračku u zdjelu s kašastom hranom i zamolili malu djecu da je pronađu. Također su ispitivali roditelje o prehrani njihove djece.

Zahvaljujući ovoj studiji otkriveno je da djeca koja su uživala u prljanju ruku tokom eksperimenta vjerovatno neće imati neofobiju – poremećaj koji karakterizira nevoljkost da jedu nepoznata jela.

Drugo istraživanje je pokazalo da su djeca koja su sjedila u visokim stolicama i igrala se s obrocima više su naučila o hrani. Također su brže učilii nazive hrane.

Samostalno hranjenje djece oblik je senzorne igre i dobar je za motoriku djeteta. Dijete uči da samo drži pribor za jelo. Pa osim stomačića i njihov se mozak hrani novim informacijama. Djeca vole biti neovisna, pa i zbog toga ih vrijedi pustiti da jedu sami.

Stoga sljedeći put djetetu dozvolite da jede prstićima. Pokušajte s nešto čvršćom hranom koju nije teško očistiti poput palačinki i voća. Na pod stavite prostirku ili novine kako bi sebi olakšali čišćenje. Birajte visoke stolice koje su napravljene od materijala koji se lako čisti.

Izvor: mila.ba

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti