Sandra Bullock, najbolja i najgora glumica svijeta: Holivudska diva ili obična žena

Piše: Lejla Halimić

Oscarom nagrađena glumica Sandra Bullock (57) poznata je po ulogama u filmovima kao što su „Speed“, „The Proposal“, „The Blind Side“ i „Gravity“. Svoju glumačku karijeru počela je s pet godina, kada se prvi put pojavila na pozorišnoj sceni u operi u Njemačkoj. Sandrina majka je Njemica, a otac Amerikanac. Prvih 12 godina svog života odrastala je u Njemačkoj i Austriji. Kao rezultat toga, tečno govori njemački jezik. Nakon toga shvatila je da su gluma i umjetnost njen životni poziv. Postala je jedna od najpoznatijih i najplaćenijih svjetskih glumica, a njenu karijeru obilježila je uloga u filmu „The Blind Side“ iz 2009. godine za koju je nagrađena Oscarom. Za istu je nagradu nominirana i četiri godine kasnije s filmom “Gravitacija”, za koji je bila plaćena više nego ijedna druga glumica te godine. Nakon osvojenog Oscara svi njeni idući filmovi, poput komedije „Sve o Steveu“, postali su i njeni najveći promašaji, a dan prije nego je u ruke primila Oscara dobila je i Zlatnu malinu za najgoru glumicu, postavši tako jedina u historiji koja je osvojila te dvije nagrade u istoj godini.

Miljenica publike

Njene nesvakidašnje crte lica, veliki osmijeh i tamne oči možda nisu bile stvorene za uloge ljepotica i princeza iz bajki, ali Sandra je upravo zbog svoje različitosti uspjela postati prepoznatljiva. Sandru je publika doživljavala kao “američku miljenicu” zbog njene prijatnosti prema publici i medijima. Često govorila da sebe ne vidi kao zvijezdu, već kao običnu ženu koja ima talent, te zbog tog talenta plijeni pažnju.

– Nemam želju živjeti takvim stilom života. Užasno mi je biti slavna osoba i, ako sam u javnosti, uvijek se oblačim kao svinja – kazala je jedne prilike Sandra.

Ipak, iako ju je publika voljela, kritika hvalila, a projekti se redali jedan za drugim, privatni život ove glumice nije uvijek bio idiličan. Upravo suprotno, Sandra je doživjela teške udarce, ali se iz svih problema uzdigla još jača.

Turbulentan ljubavni život

Malo ko zna da je Sandra 90-ih bila u ljubavnim vezama s kolegama i glumcima Ryanom Goslingom i Matthewom McConaugheyjem. Međutim, sudbina je odredila da se Sandra tek 2005. godine uda za buntovnog motociklistu i televizijskog voditelja Jessea Jamesa.

Par se upoznao tako što je Sandra organizirala da njeno desetogodišnje kumče upozna slavnog TV voditelja Jamesa. Ljubav se desila na prvi pogled. Nakon toga slavni par je dugo godina uživao u ljubavi, ali njihova priča je završila krajnje neslavno.

Zbog velike ljubavi koju je osjećala prema Jesseu, glumica je s njim otpočela borbu za starateljstvo za njegovog sina iz prvog braka s porno-glumicom Janine Lindemulder.

Borba se isplatila, te je par dobio potpuno skrbništvo nad Jamesovim petogodišnjim djetetom. U tom trenutku sve je izgledalo idealno, međutim, brojne žene su počele javno govoriti o tome kako su imale odnose s Jamesom dok je on još bio u braku sa slavnom glumicom. Voditelj te navode nije demantirao, čak je i javno priznao da je varao Sandru dok su bili u braku. Jesse James glumici je, kao i svojoj djeci, uputio javno izvinjenje, potom se uputio na program odvikavanja od seksa, tražeći pomoć. U aprilu te 2010., Bullock je podnijela zahtjev za razvod.

U tom trenutku, Sandrin cijeli svijet se srušio. Iako o svemu tome nikada nije detaljno govorila, u intervjuu za „Vogue“, koji je dala 2013., rekla je kako vjeruje da se „sve dogodilo s razlogom“. Nedugo nakon razvoda u javnosti je podijelila sretnu vijest – tokom tih najljepših, ali i najgorih životnih trenutaka, u tajnosti je usvojila sina Louisa Barda Bullocka.
Godine 2015., počela je vezu s nekadašnjim manekenom, a sada fotografom Bryanom Randallom, koji je i dan-danas njen životni partner, a iste godine usvojila je kćerku Lailu, koja je u tom trenutku imala tri godine. Nije poznat razlog zbog čega Sandra nema biološku djecu.

Traumatični doživljaj

Zbog velike popularnosti i nestvarnog izgleda, Sandra je privlačila pažnju brojnih fanova, te je zbog toga čak i na sudu tražila zabranu prilaska određenim muškarcima koji su je proganjali.

Najveću životnu traumu Sandra je doživjela 2014. godine, kada joj je u porodični dom provalio fan Joshua James Corbett. Glumica se zaključala u kupaonicu i nazvala policiju. Kada je policija pokušala uhapsiti Corbetta, on se odbio predati, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Gostujući u jednoj od posljednjih epizoda „Red Table Talk“, kod Jade Pinkett Smith, Willow Smith i Adrienne Banfield-Norris, holivudska glumica Sandra Bullock prisjetila se trenutka koji će joj zauvijek ostati urezan u pamćenje i to nakon što je shvatila da je nenaoružani provalnik ušao u njenu vilu na Bel Airu.

Jedina dobra stvar u cijeloj priči bila je ta da u noći provale u kući nije bio njen sin Louis.

– Bila je to večer kada je naša dadilja slobodna. Predložila mi je da Louis spava kod nje, jer je znala da ću ja kasno otići u krevet. Da je bio kod kuće, otrčala bih do ormara, koji je danas moj ormar, a onda je bila njegova spavaća soba, i to bi zauvijek promijenilo našu sudbinu. Nakon svega više nisam bila ista. Raspadala sam se – prisjetila se Bullock.

Sandra je kroz razgovor priznala da od tog dana više nikada nije bila sama u kući.

– Tužno je u tome svemu da ga je sistem iznevjerio – rekla je Bullock, dodajući kako je nesretni niz okolnosti doveo do njegove smrti.

Kako je priznala, zbog cijele traume koja joj se dogodila, mislila je da će umrijeti, te je zatražila stručnu pomoć i pronašla psihoterapiju koja u njenom slučaju najbolje pomaže.

Na pitanje šta je naučila iz cijele situacije, rekla je kako sada zna da se često okruživala ljudima, ali i nalazila u situacijama koje za nju nisu bile sigurne.

– Nemam nikoga kriviti osim same sebe – kazala je glumica.

 

Pročitajte još