Prirodna ulja koja najbolje djeluju na našu kosu

Piše: Redakcija

Poznato je da prirodna ulja mogu pospješiti rast kose, utjecati na vlasište i samim tim učiniti da naša kosa izgleda zdravo i sjajno.

Međutim, koje ulje je najbolje za vašu kosu i kako djeluje? Otkrivamo u nastavku!

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje nije samo važan dio zdrave ishrane, već je i veoma efikasan lek za njegu i jačanje kose. Sadrži prirodne antioksidante i omega-3 masne kiseline koje jačaju strukturu kose i štite je od slobodnih radikala i UV oštećenja. Osim toga, maslinovo ulje je pogodno i za masažu vlasišta. Koristite ulje 1-2 puta nedjeljno i nakon nekoliko upotreba sigurno ćete vidjeti rezultat.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima ne samo magični tropski miris, već i snažan revitalizujući efekat. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E, kokosovo ulje hrani kosu iznutra prema spolja, čineći je glatkom i sjajnom. Također, ulje je bogato laurinskom i kaprinskom kiselinom – prirodnim antisepticima i antioksidansima. Oni štite kožu glave i jačaju prirodnu barijeru.

Arganovo ulje

Arganovo ulje se s razlogom naziva „tečno zlato“. To je jedno od najskupljih i najefikasnijih ulja. Arganovo ulje (poznato i kao marokansko ulje) je bogato vitaminom E, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima koji bukvalno mogu da ožive čak i suhu i oštećenu kosu. Osim toga, za razliku od drugih ulja, arganovo ulje je praktično nemasno, što mu omogućava svakodnevnu upotrebu i ne stvara dodatne poteškoće pri ispiranju.

Ulje avokada

Ulje avokada, kao i sam plod, sadrži proteine, zdrave masti, esencijalne aminokiseline i vitamine (A, D, E i B6), zbog čega popunjava praznine u vlasi kose uzrokovane raznim mehaničkim oštećenjima i zatvara folikule dlake, sprečavajući zapetljavanje kose. Ulje avokada je prilično intenzivno i gusto, tako da može donekle opteretiti kosu, lišavajući je volumena.

Izvor: Zenskimagazin.rs

(L. M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti