Damir Džumhur i Barbara Šegetin, samo za „Azru“: Želimo što više biti uz Luku

Piše: Ilma Jakubovic

Planirala sam roditi prirodnim putem, ali je na kraju Luka rođen hitnim carskim rezom. Ja sam svog sina vidio prvi put kada su on i Barbara izašli iz bolnice. Nismo raspodijelili obaveze, oboje radimo sve što treba. I Damir i ja se zajedno budimo noću i timski sve radimo oko bebe. Voljeli bismo imati još djece i to nam je u planu. Za sada želimo uživati s našim sinom i posvetiti mu se maksimalno

U prekrasnom ambijentu hotela „Radon Plaza“ u Sarajevu dan smo proveli s Barbarom Šegetin i Damirom Džumhurom, koji su s dvomjesečnim sinom Lukom nakratko napustili svoj beogradski dom i došli na odmor u Damirov rodni grad. Za naše druženje rezervirali smo predsjednički apartman, kako bi malenom Luki bilo najudobnije dok razgovaramo. Kako su nam novopečeni roditelji otkrili, Luka je dobra, mirna i nasmijana beba, a u to smo se i sami uvjerili. Barbara i Damir podijelili su emocije i ljubav u velikom intervjuu za „Azru“, što je ujedno i prvi put da govore za medije od rođenja sina. Ne kriju koliko ih je roditeljstvo promijenilo, ne samo kad je o emocijama i prioritetima riječ, nego i njihovoj svakodnevici. Užurbanija je, odgovornija, ali sigurno i ljepša.

Barbara je na svijet sina donijela carskim rezom, a na početku našeg razgovora je govorila o svom oporavku te podijelila savjet svim budućim mamama.

– Oporavljam se odlično, bolje nego što sam mislila da ću se oporavljati. Nakon porođaja carskim rezom važno je da se što prije ustane iz kreveta i kreće, koliko je god to moguće, radi bržeg oporavka – kazala je mlada mama.

 

Možete li se prisjetiti kako je izgledao prvi susret s Lukom?

Barbara: To je bila ljubav na prvi pogled. Osjećaj koji se ne može opisati i dočarati dok ne doživiš.

Damir: Ja sam svog sina vidio prvi put kada su on i Barbara izašli iz bolnice pet dana nakon porođaja. Nažalost, nisam mogao da prisustvujem porođaju zbog trenutne situacije s Corona virusom. To je bio nevjerovatan osjećaj. Sjećam se da sam imao ogromnu tremu dok sam ih čekao na recepciji bolnice. Ali, trenutak kada sam prvi put vidio svog sina ne može se mjeriti ni s čim i mogu da kažem da je to najljepši osjećaj na svijetu.

Kako provodite dane, imate li neke posebne porodične rituale?

Barbara: Ja sam po cijele dane s Lukom, a i Damir kad dođe kući s turnira, jednostavno nam je on prioritet i uživamo svi zajedno, sve ostalo je palo u drugi plan.

Damir: Nemamo neke posebne rituale, mama i sin malo duže ostaju u krevetu ujutro. Pokušavamo da nađemo najbolji mogući ritam za Luku i prema tome ga i hranimo.

 

Barbara, kako ste se spremali za porođaj, je li bilo straha i treme prije samog čina? Jeste li bili jedna od onih trudnica koje paniče ili ste sve to stoički podnijeli?

– Iskreno, nisam imala nikakvu pripremu prije porođaja, nisam uopće razmišljala o samom činu dok ne dođe do toga. Svakako ne možeš znati šta te očekuje. Ja sam planirala roditi prirodnim putem, ali je na kraju Luka rođen hitnim carskim rezom.

 

Jeste li doživjeli baby blues (postporođajna depresija)?

– Jesam, mislim da je krenulo negdje treću noć, odjednom sam počela plakati, ne mogu tačno ni opisati to stanje.

Primjećujemo da je Vaša linija besprijekorna nakon porođaja. Koja je tajna?

– Nema tajne, dojenje, mnogo neprospavanih noći i briga oko male bebe koja traži maksimalnu pažnju.

 

Šta se sada uvijek nalazi u Vašoj torbi?

– Sada nosim dvije torbe, Lukinu i svoju.

Damire, je li Barbara bila zahtjevna trudnica?

– Nije, apsolutno ne. To me čak i iznenadilo. Nije bila zahtjevna i maksimalno nam je olakšala taj period. Ja sam pokušavao da joj ispunim svaku želju, ali to i nije bilo teško, jer nekih nevjerovatnih želja i nije bilo. Očekivao sam da će tu biti svega, a na kraju sam dobio najbolju moguću trudnicu.

 

Kako ste raspodijelili obaveze oko bebe? Koliko je Damir uključen u sve aktivnosti?

Barbara: Nismo raspodijelili obaveze, oboje radimo sve što treba. I Damir i ja se zajedno budimo noću i timski sve radimo oko bebe.

Kažu da se dijete uči životnim navikama i vrijednostima od malena, te da će tako i biti kako bude odrastalo. Čemu ćete vi težiti da naučite svog sina kako bude rastao?

Barbara: Jedino što mi je važno u životu jeste da usmjerim sina na pravi put, da bude dobar čovjek.

Damir: Prije svega ćemo ga učiti da bude kulturan dječak, da poštuje sve oko sebe, a posebno starije. Učit ćemo ga da bude pošten bez obzira na sve i da bude izuzetno vrijedan. Da svojim trudom i radom postigne sve u životu.

U kakvim porodicama ste odrasli? Jesu li vaši roditelji bili strogi?

Barbara: Tokom mog odrastanja mama je bila strožija, tata je bio slab na sestru i mene. Bez obzira što su mi roditelji razvedeni i dan-danas su najbolji prijatelji, tako da nikad nisam osjetila bilo šta osim harmoničnog odnosa.

Damir: U mojoj porodici su otac i mama bili suprotnost. Tata je bio strožiji i uvijek tražio više, posebno se to odnosi na tenis, a mama je bila ta koja je uvijek smirivala stvari i koja je bila, da kažem, na mojoj strani.

 

Šta najviše savjetujete mladim roditeljima?

Barbara: Imam jedan jedini savjet, a to je da slušaju sebe, naravno, dobro je čuti i tuđe savjete, ali nije nužno da ih neko uvaži, mislim da roditelji najbolje poznaju svoje dijete.

Damir: Savjetujem im da maksimalno uživaju u ovom periodu, jer je ovo najljepša stvar koja se može desiti ljudima koji se vole i koji žele da krunišu svoju ljubav.

 

Veselite li se zimi, planirate li odmor s bebom?

Damir: Mnogo volim zimu i snijeg. Period koji smo proveli u Sarajevu bio je s mnogo snijega, tako da nam je to bila jedna vrsta odmora, jer meni sezona kreće početkom januara. Krajem decembra već putujem u Australiju, a pripreme su također u toku, tako da, nažalost, nemamo vremena za neki poseban odmor. Vrijeme provedeno u Sarajevu smo iskoristili da posjetimo okolne planine, ali svakako da ćemo, nakon što se vratim iz Australije, pokušati barem nekoliko dana opet da odemo na planinu.

Ko Vam najviše pomaže?

– Cijela najbliža porodica se uključila i pomaže nam maksimalno. Naravno, roditelji najviše, a posebno naše mame. Barbarina mama nam izuzetno olakšava vrijeme kada smo u Beogradu, a u Sarajevu moja mama. Ogromno hvala ide našim mamama, koje su nam oduvijek bile ogromna podrška pa i sada, kada nam je to stvarno potrebno.

Kažu da u životu ništa ne treba planirati, jer nikada ne znamo šta nam se u njemu servira, ali biste li u budućnosti voljeli imati još djece?

Barbara: Toliko sam zaljubljena u Luku da još ne razmišljam o drugom djetetu, ali oduvijek sam htjela troje djece. Odrastala sam sa sestrom, između nas je mala razlika pa smo sve zajedno prolazile i nerazdvojne smo, a isto želim i našem sinu.

Damir: Voljeli bismo imati još djece i to nam je u planu. Za sada želimo uživati s našim sinom i posvetiti mu se maksimalno. Pričamo o proširenju porodice često, ali ćemo malo pričekati, mada ne želimo da pravimo veliki razmak između godina djece, tako da ćemo u dogovoru odlučiti kada je vrijeme za drugo dijete. Kao što ste rekli, ne treba ništa posebno planirati, ali naša želja je da imamo troje djece.

 

Uz užurbanu svakodnevicu, uspijevate li pronaći vrijeme samo za vas dvoje? Koji su to momenti u kojima punite baterije?

Barbara: Iskreno, trenutno nemamo baš mnogo „našeg“ vremena, ali to nam ne smeta, uživamo u našem sinu, ipak je to sve još novo za nas, veselimo se iz dana u dan svakom pogledu, osmijehu…

Damir: Život se promijeni maksimalno onog trenutka kada dobijete dijete i to je nešto na što smo se već navikli. Samim tim imamo mnogo manje vremena samo za sebe, ali to nam uopšte ne predstavlja problem, naprotiv, želimo da budemo što više uz sina. Opet, s druge strane, mame nam pomažu da bismo, ipak, imali vremena sami za sebe i da možemo i da se vidimo s prijateljima ili odemo na neku večeru. Ono kako volimo potrošiti da kažem to “slobodno” vrijeme je igrati remija s prijateljima.

 

Kakav je Damir kao tata?

– Damir je najbolji tata na svijetu, iako sam znala da će biti takav, moram priznati da je nadmašio moja očekivanja, stvarno je brižan i pažljiv.

 

A, Barbara kao mama?

– Barbara je savršena mama. Ja sam to i znao nekako prije nego je Luka došao na svijet, ali iz dana u dan pokazuje koliko je dobra mama i koliko je posvećena bebi. Hvala joj za sve što radi za našu porodicu, a ponosim se kako je iznijela trudnoću uz sve što je prošla.

 

Jeste li raspodijelili uloge, ko će biti „dobri policajac“, a ko „loš“?

Barbara: Već vidim da ću ja morati biti ovaj „loš“ policajac (smijeh). Ja sam definitivno strožija od Damira kad je riječ o nekim stvarima.

Damir: Mislim da ću ja malo razmaziti sina, a Barbara je ta koja će da uvodi red (smijeh). Ali, ko zna, možda se to i promijeni nekad.

Barbara, čime Vas je Damir osvojio?

– Damir je dobar čovjek, što je najvažnije, u današnje vrijeme to je jako teško pronaći. Pažljiv je, uvijek prije misli na druge nego sebe. Moram priznati, bio je i uporan pošto sam ja bila u nekoj čudnoj fazi kad sam riješila da se ne želim upuštati u novi odnos.

 

Damire, a Barbara Vas?

– Osvojila me svojom gracioznošću, karakterom i ljepotom. Njen fizički izgled i karakter su upečatljivi i to je ono što vas već nakon prvog susreta ostavi bez daha.

 

Damire, koji Vam je naredni turnir? Kako se pripremate?

– Prvi turniri u sezoni su u Australiji, tako da će moja prva dva turnira biti ATP 250 u Melbournu i Australian open. Pripreme sam počeo u Sarajevu, a nastavljam u Beogradu do odlaska.

 

Pada li Vam teško razdvojenost od sina kad idete na turnir?

– Moram priznati da mi je to najteži dio igranja profesionalnog tenisa. Prvi put nakon njegovog rođenja kada sam išao na turnire, rasplakao sam se, jer sam se morao razdvojiti od sina. Nisam se još navikao na to, ali uskoro će i Luka moći da putuje s nama. Ne na predaleka putovanja, ali još nekoliko mjeseci i moći će da ide i on na turnire sa mnom i Barbarom, koji se održavaju u Evropi.

Po čemu ćete sve pamtiti ovu godinu?

Barbara: Ovu godinu ću pamtiti po svojoj trudnoći i rođenju sina. Nije mogla biti bolja!

Damir: Definitivno, po rođenju našeg sina. Kad je riječ o karijeri, ova godina nije imala previše blistavih trenutaka, tako da je dolazak Luke na svijet najljepša stvar koja se desila, ne samo ove godine već općenito u životu.

 

Koji su vam planovi za narednu godinu?

Barbara: Više ne planiram, kad god sam planirala život mi je pokazao da se sve dešava neplanirano i kad najmanje očekuješ.

Damir: Kad je riječ o profesionalnom dijelu života, cilj mi je da se vratim u prvih 100 na ATP rang listi, a u porodičnom samo da ostane onako kako je sada. Da uživamo s najbližima i jedni uz druge, da budemo najveća podrška jedni drugima i da se volimo.

Foto: Armin Paldum

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti