Riješite problem: Pet biljaka koje isušuju ili ovlažuju zrak u prostoru

Piše: Redakcija

Suh zrak sa sobom donosi probleme za disajni sistem, a protiv njih možete se boriti na prirodan način pomoću biljaka koje ovlažuju zrak. S druge strane, ako imate problema s previše vlage u prostoru, također vam može pomoći priroda.

House plants in pots on a floor. Home plant, indoor flowers, garden room. Plant home decoration concept

Pet biljaka koje ovlažuju zrak su:

Pačempres
Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom jer se vjeruje da se u njemu skupljaju duše preminulih. To zimzeleno drveće ovlažuje zrak i upija nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja. Zauzvrat traži hlad i redovito zalijevanje.

Fikus
Fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljka jer vlaži zrak, ispunjava ga kisikom, neutralizira toksine i viruse te upija dosta prašine. Najbolje uspijeva u domovima s mnogo prostora, a traži i stalnu hladovinu. Najčešća je vrsta fikus Benjamin, koji brzo raste i ne treba ga često zalijevati.

Lozica
Ova se biljka ponaša poput bršljana – svojim lišćem brzo obuhvati prostor oko kojeg raste te se uzdiže prema svjetlosti. Brzo se prilagođava suhom zraku te ga postepeno ovlažuje. S druge strane, treba joj mnogo hlada i često zalijevanje.

Kalanhoa 
Ova biljka s Madagaskara stvorena je za stanove sa suhim zrakom. U listovima zadržava vlagu i pomaže regulirati svježinu u svojoj okolini. Ne trebate je često zalijevati, ali ju treba pozicionirati na mjesto s kojeg će dobiti dosta sunčeve svjetlosti.

Svekrvin jezik
Ova biljka čini čudesne stvari: osvježava zrak, proizvodi velike količine kisika te neutralizira štetne tvari iz sintetičkih materijala. S obzirom na to da zadržava vlagu u svojim listovima, ne treba je često zalijevati. Povrh svega, ne traži mnogo pažnje, pa je možete smjestiti u bilo koji dio doma.

Pet biljaka koje isušuju višak vlage u zraku:

Spatifilum
Vjeruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa je neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da spatifilum isušuje višak vlage u zraku i regulira klimu u prostoru, već i uništava spore plijesni. Najbolji učinak postići ćete ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 stepeni Celzijusa.

Kavovac
Bobice kavovca pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a zrak ispunjava prekrasnim tropskim mirisom.

Mirta
Mirta je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi vjerovali da je ova biljka sveta, da ljudima može povratiti mladost, a putnike ispuniti dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline te ubija mikrobe iz zraka.

Limunovo stablo 
Limunovo stablo ispunja zrak fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz svoje okoline. Sadrži velik broj ljekovitih tvari te sterilizira prostor oko nje. Limunovo stablo voli sunčevu svjetlost i redovno zalijevanje.

Lovor
Lovor je simbol pobjede, slave i veličanstva. Potječe iz suptropskog područja, zbog čega voli hlad, vlažan zrak i darežljive količine tople vode. Uklanja višak vlage iz zraka, a njegovi osušeni listovi oplemenit će okus brojnih jela u kuhinji.

Izvor: Zadovoljna.hr

(S.H.P)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti