Šta jesti kada barem na jedan dan želimo tijelo osloboditi od šećera?

Piše: Redakcija

Ako jedemo slatko, imat ćemo još veću potrebu za šećerom. Zašto je to tako i kako možemo prekinuti začarani krug?

Istraživanja pokazuju da možemo postati biološki ovisni o šećeru, baš kao i o drugim tvarima poput droge ili alkohola, što bi moglo objasniti zašto je statistika o konzumaciji šećera toliko šokantna.

Naime, istraživanje sa Univerziteta California u San Franciscu objašnjava da preporučena dnevna konzumacija šećera ne bi smjela biti veća od šest kašičica odnosno 25 gramaMeđutim, toga se vrlo teško držati jer se danas šećer nalazi u svemu, pa i u onim namirnicama u kojima ga na prvu ne bismo očekivali, poput tjestenine ili umaka od paradajza. Zato prosječna osoba dnevno unese i do 80 grama šećera.

Međutim, šećer iz voća koji su jeli naši preci i rafinirani industrijski šećer koji je danas dostupan dvije su potpuno različite stvari. Dok nam šećer iz voća treba, rafinirani čini loše našem tijelu, a može dovesti i do dijabetesa, ne samo estetskih problema. Srećom, svoje tijelo možemo programirati tako da više ne žudi za rafiniranim šećerom.

Evo kako i što jesti. Donosimo primjer jednog dana.

DORUČAK
Promjene treba uvoditi postupno, a sve počinje prvim obrokom u danu.

Ujutro se fokusirajte na hranu koja sadrži visokokvalitetne bjelančevine i zdrave masti jer će vas ta hrana duže držati sitim i suzbiti želju za slatkim, ali će vam dati energiju. Brzinski obrok koji sadrži sve to su jaja pečena na kokosovom ulju ili običan jogurt u koji se dodaju zobene pahuljice te chia ili druge sjemenke (bučine ili suncokretove, na primjer).

RUČAK
Za ručak nastavite s kombinacijom proteina, vlakana i zdravih masti. Najbolji način za detoksikaciju od šećera je da se pobrinete da konzumirate proteine i zdrave masti. Proteini će vas duže držati sitima i također mogu pomoći u smanjenju želje, dok će zdrave masti poput kokosovog ulja i avokada pomoći u stabilizaciji šećera u krvi i dati vam energiju koja vam je potrebna za vaš dan.

Pokušajte pripremiti šarenu salatu s grahom, kvinojom ili lećom, prelivenu maslinovim uljem. Sadrži hranjive tvari koje vaše tijelo treba i dat će vam energiju za cijelo poslijepodne.

VEČERA
Večera bi ponovno trebala biti na bazi povrća te uključivati proteine i zdrave masti. Možete uključiti cjelovite žitarice, poput smeđe riže i kvinoje, ali ograničite unos hljeba i drugih rafiniranih šećera.

Isprobajte mješavinu pečenog povrća s porcijom divljeg lososa ili tune, avokada i smeđe riže. Također možete posegnuti za rižom, brokulom, rotkvicama ili špinatom.

MEĐUOBROCI
Ovisno o našim aktivnostima tijekom dana, nekima je potrebno više energije, pa njihov organizam zahtijeva i međuobroke. Možete uvrstiti tvrdo kuhana jaja, zeleni smoothie, obični jogurt s bobičastim voćem, svježi sir, povrće, humus i slično.

Izvor: Zadovoljna.hr

(S.H.P)

 

Pročitajte još