Anja Kraljević: Željna sam različitih uloga, prilika i izazova

Piše: Ilma Jakubovic

Profesor Ermin Bravo me naučio mnogo toga, prije svega, da izuzetno poštujem profesiju. Bila sam veoma sretna i uzbuđena što ću s rediteljicom Selmom Spahić raditi profesionalnu predstavu. Petnaestak minuta prije početka svake predstave imam najveću tremu

Mostarka Anja Kraljević, iako je tek nedavno završila Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu (ASU), već je uveliko aktivna na daskama koje život znače. Iza nje su predstave u HNK Mostar i Kamernom teatru 55, kultnoj bh. seriji „Lud, zbunjen, normalan“, a perspektivna glumica okušala se i u dječijem mjuziklu u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Povod razgovora s mladom nadom bh. pozorišne scene bila je premijera predstave „Ljubičasto“ na sceni Kamernog teatra.

Na početku razgovora Anja se osvrnula na premijeru predstave i pohvalila kolege s kojima je dijelila pozorišnu scenu.

– Premijera nove predstave „Ljubičasto“ protekla je sjajno i radujem se budućim igranjima i životu ove predstave. Ovo je moja druga predstava u Kamernom teatru 55 i moram naglasiti da je velika privilegija imati priliku za rad u ovom teatru i igrati na toj predivnoj intimnoj sceni – uz osmijeh će Anja.

 

U predstavi ste se našli sa sjajnim imenima bh. glumišta. Kako je bilo sarađivati s njima?

– Neprocjenjivo. To su divni ljudi i odlični glumci, kolege. Zahvalna sam cijeloj ekipi za ovu predstavu. Sa rediteljicom Selmom Spahić sam se susrela na Akademiji kroz jedan semestar i bila sam veoma sretna i uzbuđena što ću raditi s njom profesionalnu predstavu. Proces ću pamtiti cijelog života. Hvala im za „Ljubičasto“.

Kako se pripremate za ulogu?

– Priprema je jedan od najinteresantnijih dijelova glumačkog procesa i uvijek je različita, barem za mene. Ovisi o liku, o vrsti predstave… Istražujem, čitam, gledam sve što bi mi moglo pomoći, razgovaram s ljudima o određenoj temi kojom se bavim. Divno je to što kroz razna istraživanja za lik obogatimo i sebe.

 

Imate li posebne rituale prije nego izađete na scenu?

– Petnaestak minuta prije početka predstave imam najveću tremu pa se pokušavam opustiti iza scene (smijeh).

 

Kad se rodila ljubav prema glumi?

– Nisam neko ko je „oduvijek“ znao da će se baviti glumom. U toku posljednje godine gimnazije rodila se želja, a upisom i studiranjem na Akademiji ljubav.

Imate li glumačkog uzora?

– Imam mnogo uzora. Mnogo naših glumaca i glumica čiji rad volim i koji me inspirira. S nekim od njih sam čak imala priliku raditi i učiti od njih. Mnogo stranih glumaca koje obožavam gledati na filmu i u serijama, slušati njihove intervjue i online masterclassove.

 

U kojim ulogama i žanrovima biste se voljeli okušati?

– Ja sam na početku i željna sam različitih uloga. Sve mi je zanimljivo i silno se radujem svakoj novoj prilici, izazovu i svakom novom procesu.

 

Kako biste opisali godine na Akademiji u Sarajevu?

– To je jedno od mojih najintenzivnijih i najdragocjenijih životnih iskustava do sada. Bilo je izazovno, teško, autentično i zabavno u isto vrijeme. Pravi roller coaster. Zahvalna sam svim profesorima s Akademije i kolegama koji su sudjelovali u mom razvijanju od tada.

Šta je to što Vas je profesor Ermin Bravo posebno naučio, kako ga pamtite?

– Naučio me mnogo toga, prije svega da izuzetno poštujem profesiju. Često nam je govorio i isticao da smo mi gosti ove profesije. Pamtim ga kao zahtjevnog profesora koji mnogo traži, a još više daje. Kad vratim film, izuzetno sam ponosna što sam bila dio njegove klase. Mislim da je izvanredan glumac i odličan pedagog. Ima tu sposobnost da ljude dodatno uvuče i zaljubi u umjetnost. Konstantno nam je širio i otvarao poglede. Trudio se da nam približi i druge vrste umjetnosti, da damo priliku pa onda formiramo svoj stav. Nesebično je dijelio svoja brojna iskustva s nama, dobra i loša, u želji da nas pripremi za sve što nas čeka. Motivirao nas je i hranio našu zaigranost.

 

Imali ste epizodno pojavljivanje u seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Kako je raditi bilo s ekipom koju voli cijela naša regija?

– To je jedna savršeno uhodana profesionalna mašinerija. Na setu vlada sjajna atmosfera i ja sam uživala u svakom trenutku. Drago mi je što sam dobila priliku bar nakratko biti dio te ekipe.

 

Kako biste opisali Vaš stil?

– Sve i svašta, doslovno (smijeh). Volim razne stilove i moji izbori variraju.

Kako punite baterije na kraju svakog dana?

– Minimalno dvije epizode serije „Modern family“. Vjerovatno je ovo peti put da gledam cijelu seriju ispočetka. Beskrajno su duhoviti i još se smijem kao da prvi put gledam. Oni su moj „good mood booster“ (recept za dobro raspoloženje).

 

Planovi za 2022.?

– Neki lijepi novi projekti, poželite mi sreću.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti