Vrijeme je za spavanje: Promijenite rutinu prije odlaska u krevet

Piše: I.J.

Ukoliko imate problema sa spavanjem, navečer teško zaspite, a ujutru se teško budite, vrijeme je da promijenite svoju rutinu prije odlaska u krevet

OKRUŽITE SE MRAKOM

Kad dođe vrijeme za spavanje, pobrinite se da vaša soba bude u potpunom mraku. Navucite zavjese, isključite sva svjetla i lampe, zatvorite vrata, kako vam u sobu ne bi dopiralo svjetlo iz hodnika. Vidjet ćete da će vam u potpunom mraku biti mnogo lakše zaspati.

 

ISKLJUČITE SVE UREĐAJE

Iako mnogi od nas vole čačkati po mobitelu prije spavanja, to baš i nije dobra ideja. Naime, plava svjetlost koju emitiraju elektronički uređaji sprečava proizvodnju melatonina, hormona koji kontrolira ciklus spavanja. Prije odlaska u krevet obavezno isključite zvuk na mobitelu i ostavite ga na radnom stolu ili bilo kojem mjestu koje ne možete dohvatiti iz kreveta.

 

VRIJEME JE ZA ČAJ

Stručnjaci preporučuju ispijanje biljnoj čaja prije spavanja. Kamilica je poznata po svojim umirujućim djejstvima, dok, naprimjer, čaj od mente ili đumbira može povoljno djelovati na probavu, što također pomaže tijelu da se opusti.

 

USPAVAJTE SE MELODIJOM

Neki ljudi lakše zaspu uz umirujući zvuk, naprimjer, kišnih kapi, šuškanja lišća ili  morskih valova. Zvukovi iz prirode zaista pomažu da se opustite, no, ukoliko se ljubitelji „prave“ muzike, kreirajte playlistu uz koji ćete utonuti u san.

 

PRONAĐITE SAMI SVOJU RUTINU

Svako od nas je različit i svakome odgovara nešto drugo, stoga pokušajte kombinirati stvari koje vam odgovaraju i kreirajte svoju rutinu uz koju ćete najlakše i najmirnije zaspati.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti