Ljubila je kralja, a ubio ju je rođeni sin: Priča o slavnoj divi čiji je život imao više obrta nego film

Piše: Azra

Čuvena glumica Susan Cabot bila je jedna od najljepših zvijezda holivudskog filma svog vremena, a njeno ime najpoznatije je ljubiteljima vesterna. Najpoznatiji filmovi u kojima je igrala su “Tomahawk”, “Dvoboj na Silver kriku” i “Miris baruta”, ali nakon svoje epizode na Divljem zapadu okušala se i u drugim žanrovima.

Legendarna Susan je rođena kao Harriet Pearl Shapiro, u jevrejskoj porodici u Bostonu, a od samog početka života suočavala se s borbama — otac ih je napustio, a njena majka je završila u neimenovanoj državnoj instituciji. Harriet je zato odrastala u hraniteljskim porodicama (čak osam!), a tek nakon njene smrti otkriveno je da je u kućama koje su joj bile privremeni dom pretrpjela seksualno zlostavljanje koje je ostavilo posljedice na njeno duševno zdravlje.

Kada je imala svega 20 godina, dobila je priliku da zaigra u filmu, kada su je tragači za talentima spazili u New Yorku. Harriet je postala Susan Cabot, uslijedio je kratak brak s umjetnikom Martinom Sakerom, a potom i vrtoglav uspeh na filmu. Ipak, njen život obilježila je jedna ljubavna avantura o kojoj se dosta pisalo i proteklih godina, nakon što je CIA deklasifikovala dokumenta u kojima se potvrđuje glasina da je upravo ova ustanova “provodadžisala” njenoj vezi s kraljem Jordana.

Kada je, tada dvadesetčetverogodišnjak, kralj Husein posjetio Ameriku 1959. godine radi učvršćivanja veza između Jordana i Washingtona, dogodilo se nešto neplanirano — mladi monarh je izrazio želju da mu CIA obezbijedi sastanak s glumicom Susan Cabot, u koju je bio zaljubljen. CIA je potvrdila da je zahtjevala od Cabotove da spava s kraljem, što je ona odbila. Ipak, otišla je na žurku na kojoj ga je upoznala i zaključila je da je mladić “izuzetno šarmantan”, nakon čega su oni postali vrlo bliski.

Par je, uz pomoć tajnih organizacija i obavještajnih službi, skrivao svoju vezu, pre svega jer je jordanski kralj strahovao da će Susanino jevrejsko porijeklo moglo da mu napravi problem. Oni su bili opčinjeni jedno drugim, a glumica je Huseina nazivala najljepšim čovjekom kojeg je u životu upoznala.

Nije poznato do kad je ova veza trajala, ali se za Timotija, sina čuvene glumice, dugo spekulisalo da je sin jordanskog monarha. Ona je to negirala i insistirala na tome da je dječaka dobila s jednim engleskim diplomatom, a kada se 1968. godine udala za preduzetnika Michaela Romana, on je usvojio Susaninog sina i dao mu svoje prezime. Kako je pisao Los Angeles times, Timoti je rođen s deficitom hipofize, zbog čega je porastao do 162 centimetra, i to nakon trostruke sedmodnevne hormonske terapije tokom puberteta.

Posljednje godine života Cabotova je u malom stanu u kojem je živjela sa sinom, kako se pisalo, u katastrofalnim uslovima — bili su okruženi ostacima hrane i starim novinama, a glumica se predala depresiji i suicidnim mislima.

Desetog dana decembra 1986. godine, Susan je pronađena bez znakova života, pretučena na smrt. Njen sin je dao izjavu da je neki muškarac provalio u njihov stan i napao glumicu, da bi kasnije priznao da je on ubica i ispričao da ga majka nije prepoznala i da je nasrnula na njega, zbog čega ju je ubio u samoobrani. Tvrdio je i da su lijekovi koje je koristio zbog nedostatka hipofize kod njega izazivali agresiju.

Timoti je osuđen za ubistvo iz nehata, i to na tri godine uslovne kazne. Na suđenju za ubistvo njegove majke otkriveno je nešto što ranije nije bilo poznato javnosti: Susan Cabot je posljednjih 25 godina života od jordanske vlade svakog mjeseca primala 1.500 dolara.

— To je izgledalo kao plaćanje alimentacije — tvrdio je jedan od advokata angažovanih za ovaj slučaj.

Timoti je preminuo od srčanog udara 2003. godine.

Izvor: glossy.espreso.co.rs

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti