Kako odgojiti dijete koje će pomagati drugima?

Piše: Redakcija

Odgoj djeteta jedan je od najtežih zadataka svakog roditelja. Osim zadovoljavanja njegovih temeljnih potreba, treba misliti i na razvijanje njegova karaktera. Ako su i roditelji sami darežljivi, odnosno vole pomagati drugima, velika je vjerovatnoća da će to željeti prenijeti i na svoje dijete. Ta posebna vještina odrazit će se i na djetetov razvoj, ali i kasniji život.

Pomoću ovih nekoliko koraka možete odgojiti dijete koje će pomagati drugima, a to će mu se i samome višestruko vratiti bude li rađeno na pravi način.

1. Pojasnite djetetu što je pomaganje

Da bi dijete uopće razumjelo što to znači pomoći nekome i zašto je to važno, morate mu to pojasniti. Pomoći nekome znači učiniti radnju kojom se olakšava rad, stanje ili položaj drugoga, a odnosi se i na materijalna sredstva koja se pružaju kao podrška nekome ili nečemu. .

Pokušajte to svome djetetu objasniti uz pomoć priča ili slikovnica ili mu dajte neki konkretni primjer iz svog djetinjstva.

2. Uzmite u obzir posebne vještine svoje djece

Zapitajte se u čemu je vaše dijete dobro. Kako može pomoći drugima? Ako ima dovoljno godina, možda može pograbljati lišće susjedi koja to ne može sama. Ako je još premalo za to, a možda lijepo crta, može svojim crtežom uveseliti stariju susjedu koja živi sama. Možda joj može ispričati priču.

3. Čišćenje sobe iskoristite kao priliku za doniranje

Većina djece ima previše igračaka, koje nakon nekog vremena padnu u zaborav. Idući put kada budete s njim pospremali sobu, pojasnite mu da postoje djeca koja nemaju nove igračke te ga pitajte bi li voljelo pokloniti im nešto svoje. Ne čekajte da to bude samo tokom posebnih prilika kao što su novogodišnji praznici, nego tokom cijele godine.

4. Potaknite ih da doniraju džeparac, koliko god malo

Čak i najmlađa djeca mogu donirati dio svog džeparca ili rođendanskog novca za ciljeve do kojih im je stalo. To može biti i samo pet maraka. Odaberite organizaciju kojoj želite donirati, pojasnite djetetu što je to i čime se bavi te kako će njegovih pet maraka nekome pomoći.

5. Odnosite se prema svima oko sebe s ljubavlju

Iznad svega, modelirajte svojoj djeci kako širiti dobrotu tokom čitavog dana. Prema psiholozima, djeca uče prema modelu, a roditelji su prvi modeli s kojima se susreću. Ako vidi da pozdravljate u trgovini, svakome zahvalite, poželite ugodan dan ili se naprosto osmjehnete, i sami će početi to raditi te će im to prijeći u stalnu naviku.

Izvor: Zadovoljna.hr

(S.H.P)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti