Neobični finger food za prste polizati

Piše: I.J.

Zakuske, dječiji rođendani, proslave i godišnjice ne moraju biti muka zbog pripreme velikih količina raznovrsnih jela. Moderna gastronomija otprije nekoliko godina sve više ističe termin „finger food“, u prevodu, hrana koja se može jesti prstima. Donosimo gastronomske delicije za prste polizati

Hamburger od slatkog krompira

Sastojci:

3 velika slatka krompira

1/3 šoljice nasjeckanog cheddar sira

Za meso:

1 kg mljevenog mesa

1 kašičica italijanskog začina

1/2 kašičice morske soli

1/2 kašičice luka u prahu

1/4 kašičice bijelog luka u prahu

1/2 kašičice bibera

 

Preljev:

domaća majoneza i kečap

avokado

crveni luk, narezan na ploške

2 paradajza

zelena salata

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni i obložite lim papirom za pečenje. Narežite slatki krompir na kriške debljine tri centimetra. Rasporedite na lim. Lagano poprskajte uljem avokada i pospite morskom solju i biberom. Pecite na 250 Celzijevih stepeni 20-25 minuta. Preokrenite ih jednom tokom pečenja. U međuvremenu, u zdjeli pomiješajte sve sastojke za meso. Dobro promiješajte pa uzmite veliku kašiku mesne smjese i oblikujte mini pljeskavice. Položite ih na jedan od pripremljenih plehova za pečenje. Pecite na 250 Celzijevih stepeni 15-ak minuta, odnosno dok meso ne bude gotovo prema vašem ukusu. Čim je meso gotovo, izvadite ga iz rerne i pospite naribanim cheddarom. Kako biste sastavili hamburger, položite jednu krišku pečenog slatkog krompira, a zatim dodajte kašiku pirea avokada ili domaći kečap i majonez, prema želji. Na vrh stavite jednu pljeskavicu, zelenu salatu, krišku paradajza i crveni luk. Završite s drugim diskom od slatkog krompira. Poslužite odmah i uživajte!

 

 

Nesvakidašnji zalogaji s tikvicama

Sastojci:

3-4 srednje tikvice

1 šoljica bademovog brašna

1/4 šoljice svježe ribanog parmezana

1 kašika sušenog origana

1/2 kašike bijelog luka u prahu

morska so i biber, prema vašem ukusu

3 bjelanca

2 kašike ulja avokada ili maslinovog ulja

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni. Obložite lim papirom za pečenje. U plitkoj posudi pomiješajte brašno od badema, parmezan, origano, bijeli luk u prahu, so i biber, a zatim dobro umutite da se sjedine svi sastojci. U posebnoj, srednjoj posudi umutite bjelance i ulje. Potom umočite tikvice u smjesu od jaja da se potpuno prekriju i pustite da višak jajeta iscuri natrag u zdjelu. Zatim tikvice premažite smjesom od sira, tapkajući da se potpuno oblože. Na pripremljeni lim za pečenje stavite trakice tikvica. Pecite 15 minuta ili dok ne porumene i ne postanu hrskave, a zatim pecite od tri do pet minuta na srednjoj temperaturi za super lijepu, hrskavu teksturu. Poslužite uz omiljeni sos.

 

Pileći zalogaji

Sastojci:

500 g piletine

3/4 šoljice kokosovog brašna

1 šoljica sjemenki susama

3 jaja

2 kašike nezaslađenog kokosovog mlijeka

1 kašičica bijelog luka u prahu

morska sol i svježe mljeveni biber

sprej s uljem avokada za kuhanje

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni i obložite lim papirom za pečenje. U velikoj zdjeli umutite jaja, zajedno s kokosovim mlijekom, bijelim lukom u prahu i prstohvatom morske soli. U posebnu posudu dodajte kokosovo brašno, a u treću posudu dodajte sjemenke susama.

Pileće meso začinite morskom solju i biberom s obje strane, a zatim svaku umočite u smjesu od jaja. Potom ih umočite u kokosovo brašno, zatim ponovno u smjesu od jaja i na kraju ih obložite sjemenkama susama, lagano pritiskajući da se sjemenke zalijepe sa svih strana.

Na pripremljeni lim za pečenje rasporedite piletinu i lagano poprskajte uljem avokada. Svakako ostavite mjesta između komada, kako bi se prilikom pečenja napravila hrskava korica. Pecite 15-16 minuta, odnosno dok ne porumene. Poslužite uz svoj omiljeni sos i uživajte!

 

Kivi u čokoladi

Sastojci:

2 kivija, oguljena i narezana

1/2 šoljice tamne čokolade

1 kašika kokosovog ulja

2 kašike nasjeckanih orašastih plodova po izboru

 

Priprema:

Narežite kivi na kolutiće otprilike centimetar debeljine i stavite ih u zamrzivač na tanjiru obloženim papirom za pečenje. Dok je kivi u zamrzivaču otopite čokoladu i kokosovo ulje na pari. Maknite s vatre kada se potpuno otopi i ostavite da se malo ohladi. Izvadite kriške kivija iz zamrzivača i do pola ih umočite u otopljenu čokoladu. Pospite nasjeckanim orasima. Vratite u zamrzivač i ostavite da se zamrznu još 15 minuta.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti