Franka Batelić: Uloga majke me je promijenila

Piše: Ilma Jakubovic

Nova pjesma govori o Njemu, koji vrlo lako može stati između dvije prijateljice. Za mene su pjesma, koreografija i kompletan izgled na sceni jedinstven element koji priča jasnu priču. Majčinstvo je nešto najljepše, ali i najodgovornije. Nema tajne skladnog braka. Bitno je biti svoj i prepustiti se osjećajima

Franka Batelić jedna je od najpopularnijih hrvatskih pjevačica, a na sceni je zabljesnula prije više od deset godina. Otkako je zakoračila u svijet showbussinesa stekla je veliki je broj obožavatelja, koji je prate u stopu, a mnogi se interesiraju za njen privatni život zbog braka sa slavim fudbalerom Vedranom Ćorlukom s kojima ima sina Viktora.

Zbog milog glasa, ali i besprijekornog stila, Franka zauzima visoko mjesto u muzičkom svijetu. U svom velikom intervjuu za „Azru“ pjevačica nam je otkrila nekoliko detalja o novim projektima, ali i tajnu uspješnog braka.

Svjetlo dana ugledala je nova pjesma „On“ u kojoj je Franka ukrstila glas sa srbijanskom pop zvijezdom Sarom Jo, a Franka nam je ispričala kako je došlo do ove zanimljive saradnje.

ODVAŽAN STIL

– Kad god me je neko pitao s kojom pjevačicom iz naše regije bih voljela ostvariti saradnju, moj odgovor je bio Sara. Odvažna, talentirana, beskompromisno svoja. Upoznale smo se još prije više od godinu, od tada redovno čule putem Instagrama. Zapravo, najviše smo kliknule kada je Sara ljetos gostovala na mom solo koncertu u Vodicama. Dobro smo se zabavile. Nakon toga smo se našle u Bassivity studiju u Beogradu, kada sam s Cobyjem radila na svojoj pjesmi. Predložila sam da moj sljedeći singl bude naš duet. Poslušale smo tada neke demo pjesme u studiju, otišle na kafu i dogovorile snimanje pjesme „On“, koja nas je osvojila sa samo nekoliko taktova, a čiji tekst potpisuje Bojana Vunturišević – kazala je muzičarka na početku našeg razgovora.

Pjesma je vrlo brzo pokupila sve simpatije obožavatelja, a govori o ljubavnom trokutu. Kako Franka opisuje, pjesma zrači ženskom energijom, što se osjeti i u video-spotu, koji je dobio samo pozitivne kritike.

– Priča je pripremana duže od tri mjeseca, a snimana je dva dana u filmskom studiju i na lokacijama u Beogradu. Govori o Njemu, koji vrlo lako može stati između dvije prijateljice. Za snimanje u studiju, sedam dana je građen filmski set, sa dvije sobe u kojima se odvija dio zanimljive priče. Spot nikako nemojte shvatiti ozbiljno. Šalili smo se da nas najviše zanima kako će muškarac reditelj vidjeti ovu priču. I dobili smo njegov zanimljiv, satirični prikaz kako se riješiti frajera koji vas ne zaslužuje. Naravno, to funkcionira samo u zamišljenom, filmskom svijetu – ispričala je Franka, koja se ovog puta odvažila za stil u kojem je njena publika nije navikla.

Otkrila je i koliko joj je važno da su kostimi vrhunski na sceni.

– Za mene su pjesma, koreografija i kompletan izgled na sceni jedinstven element koji priča jasnu priču. Imam genijalan tim s kojim uvijek prije snimanja i nastupa dogovaram kreacije, što je prilika da uđem u neku novu ulogu.

Franka je istakla kako se raduje novim projektima, pjesme za album su već snimljene, ali zbog pandemije Corona virusa, koja je zahvatila cijeli svijet, publika će, kaže, morati sačekati proljeće.

– Ova pandemija nas je naučila da planovi nisu baš dobrodošli u ovoj situaciji. Tako da sam se nekako naučila živjeti s kratkoročnim planovima. Neostvarena želja mi je veliki koncertni nastup s mnogo plesača i kostima – uz osmijeh će ona.

SKLADAN BRAK

Upitali smo je da li ima nekoga koga bi mogla nazvati muzičkim uzorom.

– Ja sam osoba koja živi muziku i obožavam istraživati muziku iz cijelog svijeta. Prije sam znala zaroniti u svijet YouTubea, koji me mogao odvesti u Brazil, Ameriku, pa u Afriku… i sve mi se sviđa. Tako da je ovo pitanje za mene teško, jer baš ne mogu navesti jednog muzičara s kojim bih sarađivala. No, oduvijek sam željela zapjevati s Whitney Houston, „I will always love you“, što je naravno, nažalost, nemoguće. Nju sam baš voljela.

Franka je već četiri godine u sretnom braku s hrvatskim fudbalerom, porijeklom iz Dervente, Vedranom Ćorlukom, koji je, na iznenađenje svih ljubitelja fudbala, napustio mjesto pomoćnog trenera u FK „Lokomotiv Moskvi“, klubu u kojem je do ove godine aktivno igrao fudbal. Porodica je sada na okupu i, kako pjevačica govori, uživaju i privikavaju se na novi život. Otkrila nam je koja je tajna skladnog odnosa.

– Nema tajne. Bitno je biti svoj i prepustiti se osjećajima.

Ne krije koliko uživa u ulozi majke, a ispričala nam je i kakav je Viktor dječak.

 

UŽIVA U MAJČINSTVU

– Majčinstvo je nešto najljepše, ali i najodgovornije. Uloga majke me je promijenila, priznajem, nabolje. Ne bih rekla da je majčinstvo utjecalo na mene u muzičkom smislu, osim što sada mnogo više slušam dječije pjesmice kroz dan. Moram biti iskrena, ne mnogo više, već gotovo stalno. Viktor je znatiželjan, veseo dječak za kojim neprestano treba trčati, jer nikad nema mira. I vrlo slabo spava po noći. Sada mi je jasno šta su mislile prijateljice koje su mi rekle, naspavaj se prije nego rodiš – kazala je Franka kroz smijeh.

Atraktivna pjevačica osvaja glasom, ali i stasom, te smo je upitali da otkrije tajnu svog sjajnog izgleda.

– Hvala za kompliment. Prije svega, trenutno uz malog sinčića, nemam vremena za sebe koliko bih željela, ali teretanu je zamijenilo trčanje za Viktorom. A. nekada baš zaboravim i jesti (smijeh).

Na pitanje kako balansira između privatnog i poslovnog Franka je istakla kako dobra organizacija čini čuda.

– Imam sreće što imam divnu majku i svekrvu, tako da mi zaista mnogo pomognu.

Kaže kako su joj putovanja najbolji odmor, voli istraživati nova mjesta, kulture, upoznavati ljude i običaje. A, ovo je, čini se, Frankina godina. Otkrila nam je čime se posebno veseli u 2022.

– Novom albumu, novim pjesmama, nastupima, Viktorovom odrastanju i upoznavanju svijeta – zaključuje Franka.

Pročitajte još