Model Džejla Mahmutović: Nemam želju za estetskim korekcijama

Piše: Lejla Halimić

Džejla Mahmutović (19), uspješan model i studentica komunikologije, za naš magazin otkriva male tajne svoje ljepote

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Noćna rutina za mene je neizostavna. Nije mi teško odvojiti vrijeme za njegu lica, a u tome uživam. Kako navečer, tako i ujutro njegujem lice, da bih ga pripremila za cjelodnevnu šminku.

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Moja kosa je veoma zahvalna, rijetkost je da je u lošem izdanju. Ako se desi, vežem rep ili punđicu, uz dodatke laka za kosu ili gela.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Zadovoljna sam svojim izgledom i još nemam želju za estetskim korekcijama niti razmišljam o njima.

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Modeling i stalni susreti s profesionalnim šminkerima pomogli su mi u upoznavanju mog lica. Ono što bih izdvojila jeste da sam naučila kako istaknuti sve svoje atribute lica uz minimalnu količinu šminke, te da mnogo šminke na licu ne znači i lijepo. Smatram da je moj proces u šminkanju kroz godine tekao baš kako sam oduvijek i zamišljala. Nisam dozvoljavala sebi da pravim velike greške, tako da sam postepeno uvodila novitete i pojačavala šminku u skladu s godinama, a i trendovima.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Unutrašnja ljepota je ono što je temelj za ljepotu koju vizuelno predstavljamo. Iako je nikada nećemo vidjeti kao takav pojam, i više je nego vidljiva i shvatljiva. Ona se njeguje i gradi, kao i sve drugo. No, uvijek zavisi koliko prvo sebi unutra želimo biti lijepi, a onda i drugima.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Još nisam išla, ali jedva čekam. Zimi se bliži kraj i svoju kožu, ali i tijelo, želim pripremiti za proljeće.

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Svoje četkice čistim deterdžentom za suđe, što je jedan od najefektnijih izbora u pranju četkica. A beauty blendere ostavljam malo duže u vodi s deterdžentom, da bi ispustili sve nečistoće.

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

– Kvalitetnim snom i ishranom.

Kako oblikujete obrve?

– Obrvama posvećujem mnogo pažnje. Mislim da igraju najvažniju ulogu u definisanju lica. Ljudi vrlo lako, poslije očiju, zapaze i obrve. Inače, farbam ih posebnom bojom za obrve, što mi olakšava da ih ne moram docrtavati pri šminkanju. Ali, svakako da ja uvijek malo obrve popunim sjenkom za obrve.

Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– „Kriyolan“, „Christian dior“, NYX.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Nema te kreme koja može zamijeniti i spriječiti nešto kao što su dobar san, fizička aktivnost i zdrava ishrana. Od savjeta bih još izdvojila da kremu sa zaštitnim faktorom (spf) trebate koristiti punih 365 dana u godini.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– Time se ne opterećujem, ne zapažam ih. Svaka žena reakcijom na bore pokazuje svoju jačinu samopouzdanja. Starenje je ono što nas sve čeka, na nama je kako ćemo se za to pripremiti.

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Jesam. Štaviše, višak slobodnog vremena tokom pandemije pomogao mi je u otkrivanju novih savjeta i super stvari posvećenih licu i tijelu.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– „Intimate Women secret“. Mnogo sam vezana za taj parfem, prvi put kada sam ga isprobala ostala sam oduševljena. Miris ovog parfema podsjeća me na mnogo lijepih stvari koje su se desile u mom životu. Preporučila bih ga svima, prelijepo miriše i pristupačan je.

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– Nemam problem izaći iz kuće bez kapi šminke. Ali, kada bih birala, to bi bio korektor.

Šta se nalazi u Vašem neseseru?

– Četkica za zube, pasta, sjaj, olovka za usne, maskara, dezodorans, parfem i krema za ruke.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti