Najbolje iz Italije: Simfonija okusa, mirisa i aroma

Piše: I.J.

Italijanska kuhinja je jedna od najpopularnijih svjetskih kuhinja. Donosnimo vam gastronomske delicije prema originalnoj italijanskoj recepturi

 

Napuljska pizza

Sastojci:

350 g brašna
svježi kvasac
200 ml vode (mlake)
1 kašičica šećera
prstohvat soli
maslinovo ulje
mozzarella
sos od paradajza
svježi bosiljak

 

Priprema:

Svježi kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte mu kašičicu šećera. U zdjeli prosijte brašno, posolite ga, dodajte mu pjenu od kvasca, malo maslinovog ulja i ostatak vode, te od njega zamijesite elastično tijesto. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu otprilike pola sata. Razvucite tijesto na veličinu kalupa za pizzu prema vlastitoj želji. Ako želite jesti tradicionalnu italijansku pizzu, tijesto neka bude vrlo tanko, pa ostavite još dvadesetak minuta da se diže u kalupu. Na tijesto razmažite sos od paradajza, dodajte sir i svježi bosiljak. Ovoj originalnoj recepturi možete dodati i plodove mora, raznovrsno povrće… šta god poželite. Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj rerni, u kojoj ste zagrijali i posudu za pečenje pizze, na 250 Celzijevih stepeni  desetak minuta.

 

Nezaobilazni bologneze

Sastojci:

300 g mljevene junetine
300 g pasiranog paradajza
50 g mrkve
50 g celera
50 g luka
½ čaše bijelog suhog vina
½ čaše punomasnog mlijeka
3 kašike maslinovog ulja
so i biber prema ukusu
mesni temeljac prema potrebi

 

Priprema:

U posudu dodajte maslinovo ulje, sitno sjeckanu mrkvu, celer i luk pa sve lagano propirjajte na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu junetinu pa je dobro popržite uz stalno miješanje, kako biste meso dobro usitnili. Potom dodajte vino, lagano promiješajte, pustite da ishlapi alkohol pa nakon pet minuta dodajte pasirani paradajz. Sve dobro izmiješajte, poklopite posudu, smanjite vatru pa kuhajte dva sata uz povremeno zalijevanje mesnim temeljcem (prema potrebi). Na samom kraju kuhanja dodajte mlijeko, posolite i pobiberite, promiješajte i poslužite uz tagliatelle i pospite ribanim parmezanom.

 

Lazanje – klasik italijanske kuhinje

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

1 glavica crvenog luka

1 mrkva

1 stabljika celera

2 čehna bijelog luka

1 kg mljevenog mesa

800 g sjeckanog paradajza

50 g koncentrata paradajza

250 ml crnog vina

2 kašičice Worcester umaka

2 kašičice šećera

po 1/2 kašičice soli i bibera

1 kašičica origana

60 g margarina

75 g brašna

1 l mlijeka

200 g naribanog sira

1/2 kašičice muškatnog oraščića

150 g naribane mozzarelle

1 kašika svježeg bosiljka

 

Priprema:

Za ragu:

Zagrijte ulje u velikom loncu na umjerenoj vatri. Dodajte nasjeckani bijeli i crveni luk, celer i mrkvu. Kuhajte deset minuta dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso, pojačajte vatru i miješajte junetinu, lomeći je istovremeno kuhačom. Nakon što meso porumeni, dodajte preostale sastojke za ragu, osim šećera: sjeckani paradajz, koncentrat paradajza, crno vino, origano, Worcester sos, soli i bibera prema želji. Promiješajte, a zatim smanjite vatru tako da lagano krčka. Stavite poklopac i kuhajte otprilike jedan sat, svako malo miješajući, a zatim uklonite poklopac i pustite da krčka još 30 minuta. Ragu je gotov kada je meso uistinu mekano, a umak se zgusnuo i postao bogat.

 

Za bešamel:

Zagrijte mlijeko u lončiću. U velikoj tavi otopite margarin na srednje laganoj vatri. Dodajte brašno i neprestano miješajte minutu. Ulijte šoljicu mlijeka, miješajući s mješavinom brašna. Jednom kad grudvice više-manje nestanu, dodajte preostalo mlijeko. Vatru pojačajte na srednje jaku. Prvo povremeno promiješajte, a zatim neprestano nakon nekoliko minuta dok se umak ne zgusne, od pet do osam minuta. Maknite s vatre, dodajte naribani sir, muškatni oraščić, so i biber. Miješajte dok se sir ne otopi. Umak bi trebao biti gust, ali i dalje jednostavan za izlijevanje, a ako je slučajno pregust, dodajte nekoliko kapljica vode ili mlijeka.

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Pripremite posudu za pečenje. Dno prelijte bešamelom pa ga ravnomjerno rasporedite. Postavite kore za lazanje tako da prekriju dno posude. Na kore za lazanje stavite sloj ragua, pa podlijte s bešamelom. Ponovite postupak još dva puta, dakle – kore, ragu, bešamel, pa kore, ragu, bešamel i na kraju dodajte naribanu mozzarellu po vrhu. Pecite otprilike 25 minuta ili dok ne postane zlatno-smeđe boje i mjehurići počnu izlaziti. Prije serviranja pustite da se ohladi barem deset minuta pa poslužite s nasjeckanim bosiljkom.

 

Sicilijanski kolačići od badema

Sastojci:

225 g mljevenih badema

130 g smeđeg šećera

3 bjelanca

2-3 kapi ekstrakta badema

 

Za dekoraciju:

cijeli oljušteni bademi ili kandirano voće

šećer u prahu

 

Priprema:

Izmiješajte mljevene bademe i smeđi šećer. U drugoj posudi izmiješajte bjelanca s nekoliko kapi ekstrakta badema. Umutite viljuškom samo toliko da se bjelanca sjedine. Bjelanca prespite u smjesu od badema i šećera i sve sjedinite. Gotovu smjesu ubacite u poslastičarski špric sa zvjezdastim nastavkom. Pleh obložite papirom za pečenje. Lagano istisnite keksiće i formirajte oblik kakav želite. Ukrasite ih bademima ili kandiranim voćem. Stavite u frižider na najmanje jedan sat, da očvrsnu i ne razliju se pri pečenju. Zagrijte rernu na 160-170 Celzijevih stepeni. Izvucite kolačiće iz frižidera malo prije pečenja i pospite ih šećerom u prahu. Pecite 10-12 minuta, dok ne počnu da dobijaju svijetlozlatnu boju.

 

Pročitajte još