4 savjeta pomoću kojih možete umiriti crveni i iziritirani nos

Piše: Redakcija

Ispuhivanje nosa ima svoje prednosti i nedostatke. S jedne strane, stvarno može pomoći pri ublažavanju začepljenosti i sprječavanju nakupljanja sluzi u nosnicama. No, s druge strane, morate razmotriti šta često puhanje nosa može učiniti vašoj koži.

– Pretjerano ispuhivanje nosa može rezultirati iritirajućim kontaktnim dermatitisom zbog snažnog trljanja, kontakta sa sluzi i trenja, što narušava barijeru kože – kaže Marisa Garshick, dermatologinja iz New Yorka.

Ova erozija kožne barijere može učiniti cijelo područje nosa crvenim, ljuskavim i osjetljivim na dodir.

Naravno, s obzirom da je sezona prehlada i gripa i na većini mjesta je znatno hladnije vani, curenje iz nosa je česta pojava, pa ljudima može biti teško izbjeći korištenje maramica. Dobra vijest je da postoje načini da spriječite da vam nos postane pretjerano crven i nadražen – kao i jednostavni tretmani koji mogu pomoći u smirivanju crvenila i bolova u nekoliko dana. U nastavku saznajte kako umiriti nadraženi nos.

1. Koristite masti i balzame

Budući da ispuhivanje nosa može imati učinak uklanjanja kože (što znači da se uklanjaju sva prirodna ulja koja je održavaju hidratiziranom) glavna stvar koju možete učiniti je ojačati kožnu barijeru hidratacijom. Dr. Garshick preporučuje korištenje proizvoda bogatih sastojcima poput hijaluronske kiseline, glicerina i pantenola, kao i okluzivnih sredstava poput vazelina za očuvanje hidratacije.

– Masti koje koriste vazelin kako bi osigurale zaštitnu barijeru ne samo da zadržavaju vlagu nego i štite kožu od vanjskih iritansa – objašnjava. Osim toga, preporučuje izbjegavanje bilo kakvih oštrih sredstava za čišćenje na bazi sapuna i kemijskih pilinga, te da umjesto toga treba koristiti nježne formule koje hrane i obnavljaju kožu.

Kada je riječ o liječenju nosa koji je već u lošijem stanju, stručnjaci kažu da je najbolje pojednostaviti svoju rutinu i koristiti hidratantne proizvode koji pomažu ubrzati zacjeljivanje. Nanesite malo gela od aloe vere kako biste umirili nadraženu kožu nakon svakog puhanja nosa. Dr. Garshick kaže da je također korisno koristiti topikalne steroidne kreme za smanjenje upala.

2. Pokušajte s antibakterijskim sredstvom

– Budući da u nosnicama skrivamo mnogo bakterija, ponekad dodavanje topikalnih sredstava s antibakterijskim svojstvima također može pomoći u liječenju nadraženog nosa – kaže Robert Finney, dermatolog iz New Yorka. Ovisno o ozbiljnosti situacije, on preporučuje da posjetite stručnjaka kako biste utvrdili trebate li kremu ili mast na recept.

3. Upalite ovlaživač zraka

Velika jevjerovatnoća da ako vam je vanjski dio nosa crven i iziritiran, da je i iznutra također. Budući da ne možete navlažiti unutarnju stranu nosnica, ključ je u poboljšanju okolnih uvjeta u kojima dišete. Kada je u zraku manje vlage, nos se brže osuši. Rješenje za to je uključivanje ovlaživača zraka kako biste vratili malo vlage u prostoriju – to će podržati prirodnu barijeru vlažnosti kože umjesto da je ukloni.

 

4. Obratite pažnju na maramice

Posljednja stvar koju želite učiniti oštećenom nosu je pojačati ogrebotine na njemu. Koristite meke tkanine (nikako toaletni papir) u kojima je losion koji će uzrokovati minimalna oštećenja i iritaciju s unutarnje i vanjske strane nosa. Ako vam je curenje iz nosa uzrokovano alergijom, bilo bi dobro da uzmete u obzir i posudicu za ispiranje nosa koja može pomoći u izbacivanju sluzi, piše Real Simple.

Izvor:24sata.hr

(S.H.P)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti