Dijete ne želi jesti određenu hranu: Evo kako to bezbolno možete riješiti

Piše: Redakcija

Većina novorođenčadi, koja su prethodno jela sve što im je stavljeno pred oči, kada malo narastu postaju sve izbirljivija, posebno kada je hrana u pitanju. Što su bebe izloženije različitim okusima od malena, veća je vjerovatnost da će s godinama cijeniti veliki izbor jela.

Naravno, neće sva djeca željeti isprobati nove okuse, pa im za početak dopustite da jelo prvo pomirišu, dodirnu i poližu. Očekujte neočekivano dok ne navrše 18 mjeseci.

Evo nekoliko načina za prevladavanje izbirljive prehrambene navike:

1. Preispitajte navike

Dajte djetetu malu šoljicu mlijeka kad dođe vrijeme za jelo. Ako prvo popije mlijeko, uz obrok mu osigurajte malu količinu vode, a zatim opet šolju mlijeka. Ako vaše dijete više pijucka, a ne jede, poslužite mu uz doručak nekakav šejk s prehrambenim dodatcima kako bi u njemu dobio sve potrebne hranjive tvari. Ako vaše dijete više pije nego jede za stolom, to je znak da želi napustiti sto i da ne želi jesti. Pokušajte ga zamoliti da proba hranu koju jedete.

2. Napravite mu od jedenja zabavno iskustvo

Mala djeca posebno su osjetljiva na hranu koja se nudi na nove ili neočekivane načine. Kako biste jela učinili primamljivijima, rasporedite ih u privlačne zdjelice ili tanjire koje će djeca prepoznati. Djeca posebno vole jesti s prstima, pa sve što je malo veće izrežite na manje komadiće i zalogaje koje mogu sami pojesti kako bi im bilo što zanimljivije.

3. Uključite svoju djecu u pripremu hrane

24sata

Dopustite svom djetetu da bere voće i povrće za večeru ili ga odvedite s vama u trgovinu ili na tržnicu. Potaknite svoje dijete da isprobava razna jela na različite načine. Ako se to ne dogodi prvi, drugi ili čak deseti put, nemojte odustati. Zabavljajte se s njim u kuhinji, a možete se i igrati – neka on bude vaš mali pomoćni kuhar. To će djetetu zasigurno biti zanimljivo.

4. Poradite na teksturi hrane

Možda se neće osjećati ugodno dok jedu neku hranu jer su im zubi, čeljusti i okolni mišići još u razvoju. Zbog toga dijete odbacuje određenu hranu. Zato se umjesto toga poigrajte s teksturom određene hrane. Umjesto kuhanog povrća radije to sve stavite u blender.

Izvor: 24sata.hr

(L. M.)

Pročitajte još